20 Inches videomag

20 Inches.. legendární český videomagazín, jenž zřejmě nikdy nezískal ve své době kredit, který si zasloužil. Dnes zpětně naprostý gold skvěle dokumentující dobu, kterou většina z nás považuje za zlatou éru českého freestyle bmx. A nejen českého, i hodně lidí ve světě považuje období řekněme 2000-2008 za zlatý věk pro bmx.

Video má na svědomí Ondra Moudrý, o produkci (už si přesně nepamatuji, jestli i třetího dílu) jsem se postaral já a živnost a částečně distribuci zastřešil můj již bohužel zesnulý kámoš z dětství Milan Novotný. První díl vyšel na jaře 2005. Bylo tam hlavně Worlds 2004 v Kolíně nad Rýnem, památná to superakce. Tam také vznikla celá idea, kdy tam toho Ondra Moudrý hodně natočil a protože jsem znal jeho práci, říkal jsem mu, že by byla škoda to nechat někde v šuplíku. Ondra byl pro, slovo dalo slovo, dohodli jsme se kdo co a šlo se do toho. Ondra seděl po nocích za kompem a stříhal a já se snažil sehnat nějaký cash, aby se zaplatila výroba dvd. Doby to byly prehistorické a v lecčem úsměvné, ale výsledek myslím na tu dobu stál za to a směle mohl konkurovat evropské produkci (např. německé Soul videomagy, co dělal Tomas Stellwag).

Druhý již plnohodnotný díl označen paradoxně jako vol. 1 vyšel na podzim 2005 a obsahoval různé záběry z celého roku, který již vznikaly s jasným účelem, proto toho bylo mnohem více než v předchozím dílu, kde to byla ještě taková improvizace, ale ten Worlds jsme chtěli vydat. Ve dvojce je toho už spousta, potěší super vzpomínka na Worlds v Praze, pro zúčastněné určitě památný výlet do Mellowparku, v Linzi byl tehdy našlápnutý dirtový contest, reportáž z Masters v Kolíně a na závěr alko legenda starých X-Cupů – Míra Bartoš, to je prdel. Do toho ještě sekce 20 riders, dnes super cenný pohled do českých fbmx vod té doby. Pár záběrů je tam dokonce z lesa, kde dávám čerstvě postavenou Levou, no je to prdel. Byl to teprve druhý rok lesa a už jely tři plnohodnotné lajny, byť samozřejmě mnohem menší, než co se jezdí dnes.

Poslední díl mapující rok 2006 už šel myslím komplet za Ondrou, byly samolepky, trika, bylo všechno, prostě super. Stopáž 70 minut je úlet, skvělá práce. Opět reportáže z contestů, druhý a výborně obsazený Rebel Jam v Berlíně, trutnovský Bikehall té doby, jak nám bylo, pár záběrů z Woodwardu, který jsem tehdy na pár dnů navštívil, a opět velmi vydatná část 20 riders, kde máme s Kudrem společný profil. Tohle je prostě parádní počin a obrovská nostalgie.

Ondru Moudrýho jsem už nějakou dobu trochu hrotil, jestli by to nemohl uploadnout, nebo mi poslat původní master soubory. Nakonec se ripovaly placky, kterých doma ještě pár máme, trvalo to trvalo, ale je to venku a je moc dobře, že tento legendární počin je online a zůstane tak uchován. Ještě jednou potlesk pro Ondru Moudrýho za super videa a taky za upload, ať se tahle vzpomínka a okénko do zlatých časů uchová navěky, snad ano.

A teď si to pouštějte, vzpomínejte, kochejte se a třeba zasmějte, jaký punk se tehdy jel. A zároveň, jak nás to sakra bavilo. 20 Inches, video by Ondra Moudrý.



This entry was posted in Czech stuff and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Calculate *