SAVE THE L.E.S.!!!

Mayday se ozývá z lesa Řáholce, velký MAYDAY!!! L.E.S., nejrozsáhlejší a snad nebudu přehánět, když řeknu i legendární český trailsový spot nedaleko Jičína je ve velkém ohrožení. Přátelé trailsů, bmx a vůbec ježdění na kole, prosím čtěte dále, potřebujeme vaší pomoc.

L.E.S. trails se po dlouhých osmi letech své existence dostaly do velkých potíží. Nebudu zastírat, že jsme s tím dříve nebo později nepočítali, trailsy leží na státním pozemku, vše tak bylo jen otázkou času, kdy se příslušné orgány ozvou. V současné době máme zákaz jakéhokoliv rozšiřování skoků a pokud se situace nevyřeší, bude se muset vše srovnat se zemí. Děsivá představa, bezpochyby. Leč naskýtá se určitá možnost, že by vše dopadlo jinak. Příslušné správní orgány mají kupodivu respekt k tomu, co děláme a jsou otevření hledat řešení pro záchranu lesa. Nebude to jednoduchý proces, výsledek nejistý, nicméně objevila se varianta získat les do soukromého vlastnictví. Koupit státní les je takřka nemožné, možné však je les vyměnit za jiný. Podmínky této výměny jsou dvě: výměna musí být pro stát doslovně „významně výhodná“ a les, za který by se měnilo, musí navazovat na les státní. Geografická poloha není podstatná, les může být kdekoliv na území ČR, s výjimkou chráněných území. Problém je, že takovýto les nevlastníme a nevlastní nikdo s námi spřízněný, o kom víme. Jak jsem řekl, potřebujeme vaši pomoc a tímto se obracím na bmx či přímo bikovou komunitu jako celek. Potřebujeme najít 1,5 – 2 hektary lesa, který by byl majitel ochoten prodat a který splňuje kritérium výše, tedy navazuje na státní les. Les by měl být středního stáří, nejlépe listnatý, ale není to podmínkou. S majitelem bychom se potom rádi dohodli na rozumné ceně a les koupili. Pokud by šlo o větší celek, zaplatili bychom na naše náklady celý proces rozdělení parcely na menší části včetně geodetického vytyčení a potom odkoupili část, opravdu potřebujeme max. 2 hektary.

Zeptejte se rodiny, přátel, známých, jestli někdo nemá kus lesa, kterého by se byl ochoten zbavit. Za zeptání nic nedáte, kdyby to náhodou klaplo, s prázdnou neodejdete a pomůžete přitom obrovským způsobem trailsové scéně a tím vlastně i české bmx scéně jako takové. Kdyby někdo o něčem věděl, ozvěte se prosím na mail bmx.hout(at)email.cz. Díky čau a držte lesu palce.

PS: Ještě poznámka, nejsme žádní milionáři ani děti z bohatých rodin. Chci říci, jsme ochotni nabídnout rozumnou cenu, avšak se spekulanty či vychytralými obchodníčky, kterým jde jen o výši jejich zisku, s těmi se určitě nedohodneme. Jednoduše na to nemáme. Z toho důvodu nejdeme ani přes realitky a podobné zprostředkovatele.

This entry was posted in Czech stuff and tagged , . Bookmark the permalink.

7 Responses to SAVE THE L.E.S.!!!

  1. tandlis says:

    Zdar, v první řadě držím palce, pak bych se ale chtěl zeptat na záměr Lesů ČR, který předpokládám les patří?! Jak sám píšeš, státní politika je taková, že lesní půdní fond se nemá změnšovat, ale snahy mají směřovat j jeho udržení nebo rozšiřování. Proč jste teda nucený vymýšlet způsob, jak les směňovat?

  2. zachy says:

    Zdar
    Otazka, jak na Vas přišli? To za Váma někdo nakráčel do lesa a začal to řešit, nebo Vás nějakej zmetek napráskal na úřadě? Pokud jsou úředníci alespoň trochu na Vaší straně, zkusil bych založit Občanské sdružení a dojednat nějaký symbolický pronájem či tak něco nebo výměna pozemků je již definitivní? Pokud jste to zkoušeli tak ok, byl to jenom nápad.

  3. hout says:

    Tandlis: Záměr Lesů je jasný, spravovat své pozemky, jak ukládá zákon. Výměna je jediné schůdné řešení. My budem mít les a oni jiný pozemek bez idiotů, kteří jim to systematicky okopávaj 🙂
    Zachy: Pronájem není řešení z důvodů popsaného výše, došlo by k porušení podmínek smlouvy, které jsou stanoveny platnou legislativou. Výměna je rozumný řešení pro všechny, jen to chce sehnat za dobře ten les. Jinak jo, prášili nás lidi už dýl, úřady o nás věděly a dělaly mrtvý brouky. Letos jsme to trochu posunuli víc do lesa a odezva zákonitě přišla. Přesně jak říkáš, napochodoval chlápek, takhle kluci ne, nechal vizitku, ozvěte se, uvidíme, co se s tím dá dělat. Ještě to dopadlo hodně dobře.

  4. M.W. says:

    Co vlastně bude mít člověk z toho že vám ten les prodá nebo dá? Že by aspoň nějaké výhody v ježdění? A kolik jste když tak ochotni dát za ten les?

  5. hout says:

    Les jsme ochotni koupit za rozumnou cenu, kolik ti teď neřeknu, to by záleželo na více věcech. Jestli o něčem víš, ozvi se mi prosím na mail a pobavíme se o tom.
    Co z toho budeš mít? Doživotní V.I.P. na ježdění kdykoliv je samozřejmost, veřejný poděkování včetně medializace, pokud o to budeš stát, nějaký ty věci, co mi doma zbyly po Řáholec jamu, možná i něco víc, kdo ví, vymyslet by se toho dalo spousta. Především se ti ovšem sakra zvedne karma, protože pomůžeš dobrý věci.

  6. Kubajs says:

    čau čau
    určitě se poptám protože je možný že pár lidí co u nás (Chomutovsko) vlastní spoustu polí bude vlastnit nějakej kus lesa tak potom dám vědět až budu mít nějaký bližší info 🙂 tak doufám že to vyjde a že to bude splňovat kritéria 🙂

  7. hout says:

    Ok, díky moc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Calculate *