CFB Awards

Česká fbmx asociace vydala info o ocenění CFB Awards, něco v duchu Nora cupu na českým písku, no proč ne. Prý nová kapitola v historii českého freestyle bmx, silná slova, zajímavé. Každá snaha to tady oživit se ale počítá, to je jasný. Jsem zvědav, jakou to bude mít odezvu.

Nemůžu si přesto odpustit dvě poznámky. Kdo do prdele dělal to logo a na co u toho myslel? Jak si v létě podrandí na silničce? Ukázal jsem to asi 3 lidem, kteří se nijak nezajímají o bmx a všichni mi řekli, že na tom logu je silniční kolo. Proč je na logu k této akci proboha silniční kolo a ne něco jasně odkazujícího na freestyle bmx? Hlava nebere. Zadruhé, akce je tak zvláštně tajuplně vypsaná, za jaké období se vlastně hodnotí. Dočtete se, že událost „přináší ocenění nejlepším jezdcům, videím a událostem roku“ a potom že se bude vyhlašovat na nějakým sportovním meetingu někde v Praze letos v dubnu. Tak a teď jsem zmaten, bude se vyhlašovat od dubna do dubna, nebo to je za rok 2023, který je v dubnu dávno v čudu? Nebylo by lepší vyhlásit nyní CFB awards a říci, že se bude hodnotit a vyhlašovat rok 2024 někdy koncem tohoto nebo začátkem roku příštího? Přičemž asi ani není podstatné přesně uvést v tuto chvíli kdy a kde. Takhle mi to přijde divný a zmatený, zároveň se člověk jen blbě rozpomíná, kdo že to loni vlastně naložil a kde, roky běží a všechno se motá dohromady raz dva. Toť můj názor.

No, máme tam kategorii Dirt/Trails rider, no je nás tu mraky, haha. Napadá mě pouze jeden pekelník, který by to měl dostat za poslední roky a každý rok. Co vás? Prý hlasují všichni, tak uvidíme.

Jinak ještě jedna side story s určitou paralelou na to logo. Když se Author rozhodl někdy v roce 2001-2002 vstoupit do světa bmx, začal logicky u bikrosu. Najmul si myslím Frkyho, Tamáka a pardubickou tlučhubu Rendu Živnýho. Tamák v té době trochu skákal na hlíně a byl (údajně) technickým poradcem pro první sérii rámů Author pro freestyle bmx. Pamětníci pamatují, jak to dopadlo, udělala se bikrosová geometrie se zadní stavbou snad 16 palců, na co byl Tamák z bikrosu zvyklý (na rozdíl od Frkyho nikdy nebyl freestyle jezdec a nikdy nejezdil na jiným než bikrosovým kole), navíc s obrovskými příšernými patkami zcela typickými pro tehdejší levnou Taiwan produkci (bylo to přesně v době, kdy přicházel trend zlehčování kol a zmenšování patek). Ty rámy byly tak pekelný, že i sám Frky si nechal upravit v dílně zadní stavbu, aby se mu na tom trochu lépe dělaly triky. V tehdejší fbmx komunitě dostal Author okamžitě nálepku největšího shitu, a i když brzy nabral Pánčuse, potom Valentu, Šléze a další top ridery, geometrii rámů postupně zlepšoval, nikdy už se mu úplně nepovedlo odpárat ten cejch, který získal tou svou první sérií rámů, tedy prvním dojmem. Proč tento příběh? Protože to logo a možná ne úplně šťastný načasování může nadělat stejnou paseku, jako tomu bylo kdysi s Authorem. Možná jsem jen zaujatý oldschooler bez nadhledu, možná přeháním, prostě klasický Hout, snad ano. Každopádně držím palce a trochu doufám, že na tom sport festu někdy v dubnu bude veřejnosti tahle událost představena s vhodnějším logem, víc freestyle bmx logem.

This entry was posted in Czech stuff and tagged . Bookmark the permalink.

4 Responses to CFB Awards

  1. OndraS says:

    Tak bacha, to co je v logu rozhodně není silniční kolo! Berany nikde? Vzpřímenej posed? To by byla urážka silniční cyklistiky, ani jako gravel to neprojde :D. Ne ale vážně, to logo je prostě generický zpodobnění kola, který najdeš v každé druhé bance s volně dostupnou vektorovou grafikou. Mohlo by to reprezentovat úplně cokoliv, nejvíc bych asi čekal něco v souvislosti s městskou cyklistikou, BMX z toho rozhodně cítit není. Ale ani Nora Cup nemá nějakou extra jasnou grafickou identitu a krom starýho DIG loga mě vlastně nenapadá nic, z čeho by bylo na první pohled vidět, že je to spojený s BMX. Možná bylo potřeba udělat z nějakýho důvodu generický logo, možná prostě nebyl k dispozici nikdo, kdo by poradil s nějakým zajímavým grafickým zpracováním. Přijde mi to ale tak nějak druhotný, minimálně na sítích to vypadá, že komunita se tak nějak chytla a to je asi to důležitý. Spíš je o tom jak se to odprezentuje v konci a jestli to bude mít trochu BMX atmosféru. Ale jelikož partnery jsou WDGF a Pero v Peru, tak bych se úplně nebál, že to bude vypadat jako Král cyklistiky :D. Ten rám od Authora taky nebyl na hovno, protože Author nemá nic společnýho s BMX, ale protože to dělal někdo, kdo o freestyle BMX nic nevěděl. To mi úplně nepřijde jako ten samej případ a rozhodně bych to nesoudil z loga. Mimochodem, logo jsem ukázal přítelkyni a říkala, že to vypadá jak rozbitý brýle :). Znám pár lidí co je na BMX rozsekalo :D.

    • Hout says:

      Díky za názor taky odjinud. Jo, akorát když jsem vydal tento článek, rozhodilo se po instagramu další info a docela to funguje. Tím se taky vysvětlila moje námitka, za jaké období se vlastně hlasuje. Docela zajímavý je, jak to jede celý na tom instagramu, díky čemuž je hlasování vlastně veřejné. A zároveň kdo si nejede tenhle šílený pseudosvět, tak je v řiti, není.
      Jinak ta moje pointa byla, že je důležitý první dojem, když ho zmastíš, blbě se to napravuje. Jasně Author dělali lidi, co neměli šajnu. Ale to logo taky trochu vypadá, jako od lidí co nemají šajnu 🙂

  2. KhOZEL 665 says:

    na gramu už to asi jede? (nemam, nevim, dál)
    logo nevim, ale aby tam bylo trochu z každyho napadlo mě 3 slova…..
    vany
    lopata
    vosk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Calculate *