UCI, CFBA a mediální bída

Další trochu téma, nad kterým tak nějak potichu už nějakou dobu dumám, pro někoho hate, pro někoho konstruktivní kritika, případně otevření očí. Téma UCI závodů, respektive obnovené České Freestyle Bmx Asociace, s tím spojené reprezentace a to celé v kontextu mediálního prostoru a výstupů. Musím říci, že jsem zmaten a tady vám povím proč. Jestli někdo ví, ať poví, kdo neví, ať se zeptá, a kdo je zodpovědný, ať se třeba podrbe na hlavě.

Jo, už je to nevím kolik let, co se do freestyle bmx s velkou slávou narvala UCI, světová cyklistická organizace zastřešující všechny žiletky, chci říci cyklisty. Všimla si, že vedle početných horských cyklistů existují také méně početní, zato však divácky poměrně atraktivní a zatraceně nenároční týpci na malých kolech, kteří se nehoní po dráze jako kolegové na bikrosu, ale malý kolo mají, takže to jsou taky cyklisti, že jo. A z toho by se dalo něco vytlouct. Je to pochopitelně běžný vývoj, evoluce vole, ale já blil tehdy a bliju furt, na freestyle bmx bylo vždy nejhezčí to, že žádní cyklisti nejsme. Respektive jsme nebyli, heh. Ale to jsem odbočil. S připojením k UCI se brzy objevuje diskuze o freestyle bmx na olympiádě, když už tam je bmx racing (čti bikros), bmx jako bmx, že. No a je potřeba tomu dát samozřejmě nějaký kabát, fazónu, model, aby to celý mělo systém a grády, bylo to profi, jako správná cyklistika, tudíž pod hlavičkou FISE vzniká jakýsi světový pohár, pořádá se mistrovství světa a v plné kráse se to rozjede až do tý olympiády, která se zpožděním v Tokiu proběhla. Všichni mají dresy, trénují jako diví, jsou (zřejmě?) vesele pod dohledem WADA, na helmě znak nějakýho ultranezdravýho energy sráče, za prachy cokoliv, že, a všude úsměvy, jak je to skvělé. No jo, tak jim to nechme. V důsledku však klasické původní bmx contesty s útlumem Vans Pro Cupů v podstatě přestaly existovat, z pohodových závodů se staly až na výjimky lokální jamy a vše kromě UCI podporovaného mainstreamu je těžký underground, koho to sere, že. Snad jen nostalgické dementy jako jsem já, neuděláš nic.

Zároveň ale také z nějakého důvodu celé to významně UCI podporované prostředí z mého pohledu zmizelo z běžného mediálního bmx prostoru. Netuším, jak je to s akreditací, jak je to s televizními právy a kdo ví čím, ale předpokládám, že v dnešní době bychom z mistrovství světa reportáž do českého videomagazínu 20 Inches natočili jen těžko. Možná právě proto je výstup mizerný, nebo nevím kde ho hledat. Přiznávám, že hledám málo. A podotýkám, že mě nezajímá dvou hodinový záznam z finále, to nikoho nezajímá. Zajímá mě reportáž ve stylu starých Propsů, s dobrou hudbou, prostřihy na jezdce a jejich vtipný hlášky v průběhu contestu, srandy okolo, prostě bmx event se vším všudy. Nebo alespoň nějaký In The Cut ve stylu DIGu, kde je sestřih toho nejlepšího ve 20-30 minutách, rozumně sestříháno, žádné jen klip-střih-klip-střih-klip-hotovo pro mainstream. Existuje něco takového? Pravidelně? Kde se k tomu dostanu? Kde si na jednom místě přečtu výsledky? Nevím nic a nevidím nic, doklikat se k čemukoliv voser, dobrý sestřih z akce neexistuje. Ono samozřejmě ta akce už není co to bylo, ale stejně aspoň něco. Nic.

Tak, tolik ke kontextu a teď to druhé a možná hlavní téma. Minulý víkend 8.-12.5.2024 se ve francouzském Montpellier jelo tradiční FISE (zde tuším v 90. letech FISE coby alternativní festival extrémních sportů vzniklo, aby se z toho za 20 let stalo dnešní monstrum). Někde jsem zahlédl, ani si nejsem jist, že tam Česká republika prostřednictvím České freestyle bmx asociace (dále CFBA) poslala naši reprezentaci. A tak by se našinec třeba rád dozvěděl, kdo je vlastně v té reprezentaci, kdo tam jel, jestli se jim dařilo, nikomu se nic nestalo, jestli proběhl nějaký aspoň dílčí úspěch a třeba celkové výsledky. Možná pár fotek a kratší videjko, ať člověk má představu, jak to na takový akci chodí a nakonec třeba info, kam se pojede příště. Dámy a pánové, světe div se, ale nikde se o tomto nedočtete ani ťuk. Člověk vlastně ani neví, že se něco děje. Na stránkách CFBA jedna velká bída, když člověk dost hledá, najde, že se jelo nějaké FISE, ale k tomu ani notička infa, co a jak bylo. Osobně bych si ještě představoval si někde třeba přečíst, že to bylo setsakra mizerně obsazený, čímž se zvyšovaly naše šance, ale kluci na to nemají a dokud nebudeme mít parky s pořádnými překážkami, jako jsou na těchto závodech, jen tak se to nezlepší. Což je samozřejmě naprosté scifi, myslím tím napsat něco objektivně v tomto duchu.

Vůbec už ani nemluvím o tom, že se momentálně jede v Číně světová kvalifikace na Olympiádu a bojuje tam „kometa“ Iveta Miculyčová. Událost jako prase, o které se nedočtete vůbec nic. Co se tam jede, kolik lidí, jaký systém, co musí zajet, který den konkrétně, ani hovno. Tady mi asi něco uniká, ale neměla by být jednou z hlavních funkcí CFBA informovat českou freestyle bmx veřejnost o významných akcích, o reprezentaci, o své činnosti a obecně co se vůbec děje? Asi nejsem jako drtivá většina členem a nezaplatil příspěvky, takže není budget a nasrat. Asi ano, jinak si to neumím vysvětlit. Ať je to jak to je, tohle je ostuda českého freestyĺe bmx jako takového, že není schopen sám o sobě rozumně a pravidelně informovat.

Abych CFBA úplně nekřivdil, na stránkách v sekci Reprezentace \ Výjezdy se dají dohledat nějaké informace o závodech v loňském roce, kterých se naši účastnili, ale je to velmi strohý. Žádný odkaz na celkové výsledky (jak má člověk vědět, jestli na nějakém UCI závodě někde v Lotyšsku je 5. místo úspěch nebo ne?) Co videjko, odkaz, něco? Dále se v tom nebudu pitvat, nemá to cenu. A jak jsem napsal výše, ona je to bída obecně s těmi informacemi o těchto UCI akcích. Ve finále by mě zajímalo, řekněme že u nás jezdí freestyle bmx trochu aktivně od parku, přes street, trailsy až po flat třeba 500 jezdců (nebo více?), kolik jich vůbec ví, že se nějaký posraný FISE někde jede a koho to zajímá? Mě jako oldschoolera, co jezdí bmx od mala, by to zajímalo, ale dobrat se k nějakým informacím je složitý, natož k nějakýmu výstupu, který ukáže trochu více než jen umělohmotnou gymnastickou shit show na kole, na kterou se nechceš dívat.

Tak a teď bych si přál, aby můj pohled byl ojedinělý a přitažený za vlasy. Mám však pocit, že není. A teď do mě pojďte. Nebo se podrbejte na hlavě a třeba něco změňte.

This entry was posted in Czech stuff and tagged . Bookmark the permalink.

3 Responses to UCI, CFBA a mediální bída

  1. frenk frantik says:

    Amen. Pod to se podepisuju a ač s Tebou rád diskutuju, tak tady máme ten názor naprosto stejný a není o čem.

  2. hout says:

    Ha, to jsou věci, pozdě, o mizerný konkurenci ani slovo, jen úctyhodné výsledky, ale přeci něco.
    http://cfba.cz/aktuality.html#content4-eo

  3. Tomek says:

    Ja byl pln ocekavani a vono Ric Pic Nic…
    Amen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Calculate *