FIT BF Frame aneb mám novýho koně

Ha, Hout je zpátky u černé a poctivého trailsového koně, FIT BF Frame, yes jou. U této příležitosti slovo o tom, co mě vedlo k pořízení nového rámu a slovo o geometrii, kteroužto věc vskutku není dobré podceňovat.

Za tu dobu, co jezdím na dětským kole, jsem vystřídal spoustu rámů, konkrétně co si pamatuji: TC-30, RMX 16, TC-30 znovu, Black Horse vel. 1, hliníkový Míra Provázek, Black Horse vel. 3, Black Horse vel. 4, Redline XL, S&M RV, Specialized TRX, DK 6-Pack, znovu S&M RV, S&M LAF, FBM Gypsy a nyní FIT BF Frame. Slušná řádka. Nikdy jsem neřešil geometrii, v 90tkách za dob bikrosu nás zajímal jen design a značka, maximálně tak tabulková velikost L nebo XL. Co to vlastně znamená jsme stejně nevěděli. Díky tomu se mi povedly majstrštyky, jako třeba přechod v jedný sezóně z Pepíka 4ky (Black Horse) s rámovkou pod 20 palců na Redline XL 21,5“ TT, což byl rozdíl přes 5 cm na rámu. Na to, že mi to kupodivu nesedí, jsem přišel až po pěti letech..:-) Taková byla obecně doba. Díky tomu taky první Authory byly pekla dlouhý, na freestyle disciplíny skoro nepoužitelný, protože geometrii dělal Lukáš Tamme, bikrosák bez jakékoliv zkušenosti z této oblasti.

S odklonem k dirtu a trailsům jsem zjistil, že existuje nějaká top tube a že ta délka rámu možná má smysl. Zajímalo mě to zejména v souvislosti s triky, u kterých se tehdy chytalo sedlo jako barspin, suicide a onehand x-up. U kola s 21,5 rámovkou dělalo celkem problém jít tak dozadu, aby to člověk dobře chytil. Přišel trend kratších rámů a uzoučkých řídítek a já z S&M RV přešel na 20,5 TT Specialized TRX, klasická sériovka, jezdilo se na něm super. Po pár letech jsem ho při mé první návštěvě v USA vyměnil za další sériovku, DK SixPack, taktéž 20,5 TT, nejlepší rám, co jsem kdy měl, fakt mi seděl. Pořád jsem neřešil nic jiného než tu horní rámovku. Klika byla, že do té doby se stále dělaly rámy s poměrně dlouhou zadní stavbou, což byla parádní kombinace s kratší top tube pro menší lidi (mám 173 cm). DK bych jezdil do smrti, leč potkal jsem v lese na BIG DIG pařez na dopadu a rám šel do kytek, takže zpátky na starý S&M RV s 21“ z roku 2001 a hle, ono je to docela dlouhý, i když jezdí se na tom zatraceně dobře. I tenhle vynikající rám se mi povedlo odrovnat a to na Posh v PA, skákat na předek o metr dál než končí dopad není dobrý nápad. Náhradou byl již novodobý rám S&M LAF 21“ a najednou mi bylo jasný, že tohle není ono, že ta geometrie a zejména zadní stavba má něco do sebe. Nicméně nějak jsem to ukočíroval a jezdit se na tom dalo. Co čert nechtěl, i tenhle rám šel do kytek a já řešil zapeklitý problém, jaký nový rám pořídit. Zaúkoloval jsem Kubu Najmana, ať mi sežene něco, co by bylo nejvíc podobný ohnutýmu DK SixPack, na který jsem nedal dopustit. TT 20,5“ a zadní stavba přes 14“, kámo sorry, nic takovýho už se dnes nedělá. Návštěva Ferdy, panna-orel a beru cigánku s tím, že tohle je taková park/trails varianta, v současný době rozumný kompromis, TT 20,6“. Od prvního dne si říkám, že to není ono, něco je špatně. WTF? Roky jsem jezdil na 20,5 TT a neřešil nic jinýho. Najednou je třeba hlídat chainstay neboli zadní stavbu, pak taky zjišťuju, že se začaly dělat různý úhly hlavy a nakonec i výška středu od země a výška rámu hraje roli, no to mi ho vyndej. Nepohodlí na cigošce svádím na vlastní nevyježděnost, ale po posledním výletu za louži, kdy o nevyježděnosti nemohla být řeč, si definitivně přiznávám, že mi ten rám nesedí, háže mě do šajtlí více než je mi milé a tohle mě sere. Pan BF, legenda legend, zase mě teď dostal v PA, jeho rám jde do výprodeje, to musím mít. Po půl roce ho mám doma ve 21“, menší se nedělá. Dušan to přeházel, je to autobus jak svině dlouhej, trochu se toho bojím, jestli to není moc. Stačila jedna jízda na EMU a Baby lajně.. to je nádhera, jak to dělá přesně to, co člověk chce. Yes, mám nový rám FIT BF 21“ TT poctivě vařený v Cali, je to pecka. Po vlastních zkušenostech můžu říct jediné, lidi řešte geometrii, ať nekoupíte zajíce v pytli. Je to fakt rozdíl jezdit na něčem, co sedne a na něčem, kde to není ono. Protože spousta lidí neví, napíšu tady můj náhled na geometrii. Tohle jsou důležitý parametry:

Top tube neboli horní rámová trubka – pohybuje se od 20,5 do 21,5 palce, pokud nejste pidilidi, určitě berte aspoň 20,75“, pokud máte 180 a víc, 21“ je jasná volba. Bacha na moc dlouhý rámy, 21,5 už je fakt pro velký lidi.

Chainstay – délka zadní stavby, podle mě možná nejdůležitější údaj, čím delší, tím lepší, nad 14“ pecka.

Head Tube Angle – úhel hlavy, kdysi se dělalo všechno na 74°, s příchodem triků na předním kole se to podkopává až někam na 75,5 což je zvěrstvo. Nešel bych nad 74,5°, 74° osvědčená klasika.

Bottom Bracket Height – výška středu od země, zde platí čím níže střed, tím níže těžiště a větší stabilita, vyšší středy mají parkový kola na různý technický píčoviny. Okolo 11,5“ je cajk.

Standover Height – výška rámu jako takovýho, co si budem povídat, trailsový kola byly vždycky pěkný vysoký mašiny, na nízkých hnusných skůtrech jezdí parkový roboti, co potřebují obtáčet rámy o několik set šest.

Sám jsem si tím musel projít, abych na to přišel a dnes mě to sere, že jsem udělal některý zbytečný přešlapy. Věnujte pozornost geometrii a jestli jezdíte hlínu, sáhněte radši po trailsových rámech, vyplatí se to.

Update 16.6. (původně byl tento článek napsán od 14 dnů dříve):

Nejvíc hrajte na geometrii. Dva roky jsem se plácal se zraněními a měl pocit, že už stárnu a pomalu ztrácím kontrolu. Teď po 3 týdnech na kole s dobrou geometrií se cítím jako před lety, čistá radost nad tím, jak to dělá přesně to, co člověk chce. Zmizela nepohodlnost a věčné rovnání ve vzduchu, zmizely marný pokusy zaletět popředku do prudkýho dopadu. Zůstala jen čistá radost nad dobrým ježděním. Čekejte v dohledný době videobikecheck pod jičínskou Joint Point produkcí.

This entry was posted in Czech stuff and tagged . Bookmark the permalink.

14 Responses to FIT BF Frame aneb mám novýho koně

  1. adam says:

    Konečně sem si dobře početl něco českého. Dík za rady.

  2. ptr says:

    takovýha mazla sis pořídil a ani nám ho pořádně nevyfotíš … 😉 🙂 Takhle ustrojený to vypadá luxusně – vysoký a zadek dlouhej jak tejden – ať žijou starý dobrý bikrosový časy 🙂

  3. Fish says:

    Zajímavý a užitečný téma, takže ještě jeden dotaz:
    Zkoušel někdo vysokej (tak okolo 190 cm) rám MACNEIL Deuce Deuce 22″ ???
    Na různých fórech jsou jako vždy různé názory, tak bude mít někdo zkušenost třeba i tady… Schválně nebudu zatím psát co na to říkají lidi ve světě 🙂
    Aby jste nemuseli hledat, házím i tu geometrii : Head-tube 74.5°, Seat-tube 71°, chain stay 14.25″

  4. hout says:

    Haha, Fishi, nemám žádný zkušenosti s 22″, ale to je tak na Shaquilla O’Neala 😀 Při 190 cm 21,25 případně 21,5 úplně na pohodu.

  5. Fish says:

    To možná jo, ale když jsi psal jak ti s tvojí výškou sedí 21“ , tak si právě říkám že 22“ pak pro někoho vysokýho může bejt taky ok… Nevim no, ale je to rozdíl o palec na rámu a třeba okolo 20cm ve výšce jezdce, tak mi to na jednu stranu přijde tak nějak odpovídající 🙂

  6. hout says:

    Mně se nejlíp jezdilo na DK 20,5″ s dlouhým zadkem, to byl ideální rám na moji výšku. 21″ bych nijak nevyžadoval, klidně bych bral BF 20,75″ se zadní stavbou jako u 21″, ale měnší než 21″ se BF nedělal.
    Třeba jo, třeba by to někomu mohlo vyhovovat těch 22″, ale je to už fakt hodně, to tak ten Shaq nebo Pepa Kubiena s jeho 200 cm 🙂

  7. Usi says:

    Cus.22inch deuce na trailsy pro 190cm luxus kluci to tady jezdi a sama chvala .
    180cm na horu min 21,25 inch .21,5 -185 avys luxus. Kluci kolem co maji zhruba 182-5cm -si dost chcali 21,5inch. Trailsum zdar.

  8. Usi says:

    Sorry: 21,5 -182-184cm chvala(chcali)

  9. hout says:

    Holmes je na 22″ kola, něco mezi malým a cruiserem, slušný blázinec. Holmesi S&Mko ti ho s radostí vyrobí, za 550 dolcků neber to 😀

  10. ptr says:

    22″ kola jsou pro týpky co se necejtěj na 20″ a nechtěj 24 nedej bože 26″ 🙂 Je to takovej úlet, přišli s tím Faction Bike co., který si na tom postavili byznys a hned se toho všichni chytli. Podle mě je to pěkná zhovadilost, ale že prej pokrok nezastavíš …. he he. No každopádně jak říká Uši, 22 inch top tube je pro velký kluky dobrá volba, problém je, že to asi dělá jen MacNeil (od jiný firmy jsem to jako seriovku neviděl), ostatní 22 a víc jsou dělaný na zakázku. Škoda no, halt asi je to tím, že bmx moc 2 metrovejch frajerů nejezdí. …

  11. Fish says:

    No ten nadpis co tam mají – the best dirt jumping bike ever… 🙂
    Necháme se překvapit kdy dorazí pokrok i sem a třeba nám Holmes předvede Holmese live 🙂

  12. hout says:

    No, já bych byl opatrný na ty super dlouhý rámy, i velký lidi jako Doyle nebo Beringer jezdí 21,5. Samozřejmě je to taky o tom, co kdo jezdí, na velkých rovný dirtových skokách s placatejma dopadama delší kolo dobrý, na ostrý dopady zas nic moc. Firmy vědí, proč 22 nedělají.

  13. ptr says:

    ono je taky třeba si uvědomit rozdíl mezi 21,5 a 22″ …. 1,27 cm, což není málo (všichni víme, co dovede s rámem udělat byť půl cenťáku). Nicméně, když se bavíme o Doylovi a Beringerovi, tak oba maj 6′ 3″ což je nějakejch 191 cm. To je přesně na hraně … od týhle vejšky nahoru si myslím by mohlo být 22″ v cajku a pro řadu “fakt velkejch” kluků pohodlnější. Ono samozřejmě záleží na skills příslušnýho jezdce … čím delší TT = víc stabilní, nepochybuju že pro jmenovaný slavný high skilled pros je velikost rámu 21,5″ zcela dostačující. Na druhou stranu i 2 metrovej týpek by neměl být vyloučenej ze hry jenom proto, že prostě trochu víc vyrost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Calculate *