MČR Stráž pod Ralskem

Tak jo MČR ve Stráži. Docela přemýšlím, co k tomu říci. Benďák se snaží, jezdci na to serou, ta lajna je na český poměry dobrá a dívat se na to mě baví, byly nějaký ty mouchy, večírek klasika, díky čau. Asi takhle by to šlo říci ve zkratce. Hodit pár fotek, odkaz na video, až se někde nějaký objeví a hotovo. No ale asi si toho řekneme více, protože jinde se o tom psát nebude.

MČR v dirtu se jezdí ve Stráži každoročně už nějaký ten pátek. Lajna tam stojí tuším od roku 2011 made by Kudr, takže kvalita tam byla, k tomu další lajny pro experty, no pamatuju si tam dokonce 3 kategorie a slušnou podívanou. O MČR nikdo neměl moc zájem, Benďákovi to do karet hraje před radnicí a sponzory, a tak se to tam jelo znovu a znovu až do loňska furt na tý jedný lajně. K tomu poslední roky chcalo atd., prostě ne vždy se daří. Loni se už bez Kudrovy pomoci lajna nabrousila a z klopenky se udělal vyskakovák, podle ohlasů snad všech se to ne úplně povedlo. Letos lajna už fakt ohraná věc, Honza Bendů věděl, že to chce větší změnu, aby to mělo cenu znovu pořádat. Bez Kudra na jaře najely bagry a trochu stylem pokus omyl se nahodila nová lajna, která měla převzít otěže. Zprávy se šířily různé a nebyly úplně pozitivní. Na rovinu ta myšlenka je dobrá, ale provedení špatné, hodně lidí se mohlo vyděsit, že tohle ne a tu starou lajnu už taky ne. Honza to věděl, a tak trochu narychlo povolal Kudra s Dudem, překopala se stará závodní lajna, přičemž první tři skoky zůstaly a dál je to nový, není to vůbec špatný, celkově je lajna kompaktní, působí zábavně a dívá se na to hezky. Řekl bych, že je opravdu ideální pro českou kategorii PRO, ovšem na rovinu, kolik těch PRO českých dirtařů máme.. Tolik úvod a souvislosti.

K narážce na slabou propagaci jsem dostal od Benďáka takřka nasraně vyčiněno, že za to, že nejedu FB on nemůže, že o tom všichni věděli díky osobním pozvánkám. Ok. No, jenom z Jičína tam bylo tak 30 lidí na čumendu, kolik z nich mohlo dostat pozvánku? Heh. Zkrátka, dorážíme na plac okolo půl 2, což je ideální čas na zchecknutí tý nový nepojízdný lajny, pozdravili jsme se s partou, dali si pívo a zabrali flek na kvaldu. Hle, těch lidí tam jezdí nějak málo, což? A ono jo, ani překopání závodní lajny a osobní FB pozvánky větší počet jezdců do Stráže nedostalo, bohužel. Přitom zázemí je ve Stráži vždycky v pohodě, kapely večer zahrajou, porota odborná, speakři zábavní.. těžko říct, kde je zakopán pes. Experti v počtu 6 si dali kvaldu na malý lajně, nějaký ty triky tam padaly, pak nastoupili profíci v počtu osm a jeli si to svoje. Vlastně to byl takový měřený trénink bych řekl, protože stejně jdou do finále všichni. Tohle je škoda, pamatuju si doby pravěký, kdy se v kvaldě fakt závodilo, protože lidí bylo hodně, míst ve finále málo a úroveň jezdecká podobná. Ten čas je dávno pryč.

Kvalda za hoďku v čoudu, speaker vyhlašuje pokračování v 6, teď jsou 3, prý si máme dát pivko a chill, neděje se vůbec nic. Heh, ještě že se jede ve Stráži shodou okolností MČR na wakeboardech, jdeme tam, čumíme po buchétkách, posloucháme docela dobrýho speakera/rappera, je nám dobře. Každopádně kdyby ty waky nebyly, není to dobrý odpolední program, nedat tam nic, dejte si pívo a večer čau, ne.

Večer finále neboli ostrý závod, už jsme mnohem chytřejší po tom dni na slunci, docela i nějaký lidi jsou, atmosféra jakž takž, amatéři pojďte si. Kluci se snaží a lidi to cení, ty skočky jsou fakt malý, zkoušej tam vyndávat nemožný. Nejlíp jezdil kluk na červeným kole, asi i vyhrál si myslím. Jestli u toho vydrží, mohli bychom jednou mít zase dobrého dirtaře. Profíci samozřejmě jiná liga, dobrá podívaná to je. K té účasti, Kudr, Dudo na cizím kole, protože jeho mu nedávno zčořili, Satan, Pejda, Kuba Benda, Franta Nebojsa a dva kluci, který už jsem viděl, ale jména nevím. K tomu rozbitej Venca Musil nejede, thats it, tak to je bída. Onýs prej bloklá krční páteř nebo co, zbytek na to prostě sere, je to zvláštní a škoda. O titul si to jednoznačně rozdali Pejda s Kubou Bendou. Pejda je o metr vejš než všichni a nejvíc ve stylu, do toho slušná nálož, frontflip turndown jaký jsem v životě neviděl, nebylo co řešit. Kuba je ve stylu podstatně méně, zato točí slušný pekla kde se jen dá, ale chybuje. Kudr a jeho pomaloučká nedotáčená 360 na druhým skoku, Dudo se stylem a trikovou variabilitou všeho druhu i na Prochyho kole, Franta Nebojsa, který nás baví vždycky, vyndanýmu Satanovi se nedá nefandit.. Na závěr vlaky a besttrik, kde Pejda zopakoval frontflip trno a namotal triple whip, Kuba Benda se snažil vzít si život při 360 flipu, nažral se hlíny několikrát pořádně. Zkrátka zařvali jsme si a bavilo nás to. Jen škoda, že těch jezdců nebylo víc, napadá mě celá řada lidí, kteří by dokázali nandat a posunout to celý ještě dál.

Po finále už jen kalba a v kalbě kapely, Iron Maiden revival hraje dobře, ale zbytečně dlouho a zpěvákovi nevěřím nic, vypadá jak z Kabátů, nakonec už docela dost pozdě Braindead, klasika. Lidí spíše málo, atmosféra lokální, na Braindead trochu pogo, jinak nic moc. Ráno veselý Benďák, jak už jsem ho dlouho neviděl, bavil velice a nemalá část party dopíjející zbytek sudu, takže veselo.

Co říct závěrem? Některý věci šly udělat lépe, ale nemyslím, že to byla ta pointa. Současná bmx scéna prostě na závody sere, pere se s tím park a dirt samozřejmě jakbysmet. Těžko říct, jestli by se u nás dal udělat ještě dirtový závod, na který by přijelo 30-40 lidí na malých kolech, těžko říct. Zdá se, že úspěšnější jsou momentálně spíše lokální jamy a menší akce, kde se sejde přespolní parta a lidi kolem ní, nejde tolik o výsledek jako o dobrý čas strávený dobrou věcí. Jsem fakt zvědav, kam se tohle vyvine, skoro to vypadá jako začátek konce dirtu u nás, alespoň toho dirtu závodního, kde se jede primárně na trik, počítají se body a nakonec vyplácí nějaký drobný vítězům. Možná to nebude tak divoký, kdo ví. Jestli za rok znovu dirtový contest ve Stráži a obecně kam to chce Benďák dál posunout, i mě by na tyhle otázky zajímaly odpovědi. Uvidíme.

A tady ještě galerka od Matese, fotky nic moc, ale lepší než drátem do oka. Navíc se Mates tak vykrosil, že až v neděli večer v JC zjistil, že nemá batoh ani foťák. Zřejmě dobrá karma, protože všechno se v pořádku našlo ve Stráži, hehe, to jde. Takže buďme rádi, že vůbe něco máme.

This entry was posted in Czech stuff and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Calculate *