Dawid Godziek – Best of 2016

Možná se mnou budete souhlasit a možná ne, ale Dawida Godzieka považuju za nejlepšího dirtaře současnoti. Je škoda, že prakticky přestala existovat jakákoliv americká série, na který by to dokázal a všechny zabil. Ale vlastně ani o to nejde. Co se mi líbí na tomhle typovi je, že (podobně jako třeba Šléz a narozdíl od drtivé většiny top jezdců současnosti) jezdí pro sebe a na sebe, tak jak ho to baví. Velký závod? Ok, Godziek si velký triky proloží šálou, štýlovinou, čímkoliv co ho baví a dobře ví, že porota by dala víc bodů za nějaký salto mortále s pěti barspinama, který má na litry stejně jako tu šálu. A pak pro sebe a pro lidi, pro hec, zkusí vyndat nějakou totální vyndávku, kterou nikdo nedává (pamatujete na frontflip barspin to nohand na Dirt&Rollu?). Jedná se o velmi vzácný přístup, respekt za něj.

Již hodně dávno jsem proklínal tzv. Nora Cup, anketu pod hlavičkou americkýho Ride Magazínu o neoficiálně nejlepšího jezdce planety v různých disciplínách, když Ride arogantně ignoroval nejlepší evropské jezdce (myslím, že kdysi mi to vadilo u Alliera, pak hlavně asi u Strombergse, než to úplně zabil). Že Godziek nevyhrál Dirt Jumper of the Year za rok 2016, to je ostuda, ale budiž, ovšem že nebyl vůbec nominován na tuto cenu, tak to je fiasko nejhrubšího zrna a totální fuck off celé této instituci. Pak mě mrzí, jaký se tomu dává nejen za mořem kredit. Zvláštní.

Dost už řečí, tady krátké videjko toho nejlepšího za rok 2016 od Dawida Godzieka, ten typ to tam má. A kdo byl na Kalbusu, viděl to na vlastní oči, je to velký zážitek vidět ho naživo.

This entry was posted in Czech stuff and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Calculate *