Jirka Zouhar updatuje

Jirka Zouhar o sobě dává zase vědět. Je to už nějaká doba co se vrátil z hlavního města jihoafrické republiky, Cape Townu. No vrátil … spíš se v Čechách jen otočil, zjistil, že se neohřeje, a tak zase vypadnul na jemu už dobře známé místo – na ostrov Malta. Z jeho putování po Kapském městě už před nějakou dobou prolítnul skrz internet edit a proč si jej teď nepřipomenout a při té příležitosti nepoložit Jirkovi pár otázek, jak to má vlastně hozený. Čtěte dále.

Čau Jirko, na úvod nám řekni, kde se momentálně nacházíš?

JZ: Čaute. Zrovna se nacházíme znovu na Maltě. Abych se přiznal úplně a sečetl všechny moje cesty sem, tak je to už moje pátá cesta na tento mini ostrov. I když je pravda, že na delší dobu jsem tu podruhé a zhruba ve stejný čas jako loni.

Embedly Powered

Jak se Ti líbila JAR?

JZ: Dva a půl měsíce užívání v Jižní Africe byly opravdu super. To místo mě úplně dostalo a ani se mi odtamtud moc nechtělo. Přes všechny šílenosti co se tam dějí bych si tam dokázal představit zůstat delší dobu. Nicméně práce žádna a získaní pracovních víz je na delší dobu. Jihoafrická Republika má poměrně velké problémy z migrací z okolních států, takže je to ještě o to větší problém.

 

Proč ses vydal znovu zrovna na Maltu?

JZ: Ono je to v podstatě velice jednoduché. Situace je taková, že jsme odhlášení ze zdravotního pojištění, tudíž potřebuje být mimo alespoň šest měsíců. Vymýšleli jsme různé varianty kam by se šlo zašít na nějaký čas a něco vydělat, protože cestování je super, ale taky něco stojí a byli jsme na nule.

print screen z videjka

Jaká místa vás lákaly a co připadalo v úvahu?

JZ: Přemýšleli jsme třeba o Kanárských Ostrovech. Nicméně start na úplně novém neznámém místě by nemusel dopadnout a já si nerad půjčuji peníze, volili jsme znovu Maltu. Jednak to tu známe, můžeš dojet kdykoli a na druhý den makáš. Prostě je to velice jednoduché.

Loni jste tuším makali v hotelu, kde jste i bydleli. Letos jsem ale zaregistroval na netu, že máš na Maltě část party z Česka. kdo je tam s Tebou?

JZ: Bydlení nemusíme řešit, protože už druhý rok tady funguje Tomaš “TomKa” Kondělka, u kterého jsme už chvilku loni bydleli. Mimo to se tu ještě nachází člen Skalky Štěpán Zabloudil s dalším kámošem, který se motá okolo kol. Takže jsme tu nějak všichni pohromadě a je to super.

Skalka Crew

Jak celé tohle vaše, už několikaleté, cestování po světě jde utáhnout? Z čeho to financuješ?

JZ: Hodně lidí se mě ptá jak to vlastně všechno cálujeme. Je to celkem šílené a když jsem dříve makal doma, nedokázal jsem si představit, že bych najednou skončil v práci a nedošla mi výplata. Chvilku mi to trvalo něž jsem si na tohle zvykl. Na režim typu něco našetřit a pak to všechno utratit za letenky a cestování. Samozřejmě to má i svoje proti a třeba letos se mi na Maltě nedařilo najít práci na hned a v podstatě už jsem neměl ani na nájem ani na cestu zpět a je fakt, že to není úplně ono, ale nakonec to vždycky nějak dopadne a po asi dvou, třech týdnech makám. Pokud vás zajímá kolik takové dva a půl měsíce v Africe stojí, je to na jednoho i s letenkou asi šedesát litrů. Samozřejmě hodně zaleží, jak má kdo nastaveno a za co peníze utratí. My to samozřejmě máme spíš v punk stylu. Takže třeba loni jsem šetřil peníze doma, protože nechat si ujít léto na Skalce bych prostě nedal a Bára šetřila peníze na výlet právě na Maltě přes letní sezónu. To je celé.

Embedly Powered

Počasí je tam asi fajn, ale jak je to tam s ježděním? Co spoty, v jakém jsou stavu a jak Tě přijali mezi sebe lokálové?

JZ: Co se týče ježdění na Maltě je to asi na samostatný článek. Je toho opravdu moc, co bych k tomu chtěl říct a mám to v plánu později. Nicméně na Maltě můžeš jezdit celý rok. Máš tu trailsy, starou bikrosku a celkem slušný indoor. Kousek od bytu betonový park. Plus je tu jeden další trails spot, ale o tom později. Člověk si tu musí zvyknout na trochu jiný způsob fungování. Ale pokud se potřebuješ někde zašít, myslím, že Malta je ideální místo. Není to daleko, domluvíš se anglicky a jsou tu hezké místa, které stojí za to vidět. Maltských lokálů známe opravdu hromadu. V podstatě jsme v kontaktu i když už nejsem na Maltě, což je super.

betoňák zřejmě na Maltě

Embedly Powered

Co říkají Tvoje záda, se kterými si měl značné problémy, na to, že v podstatě táhneš už několikátou sezónu bez zimní pauzy? Minule jsi psal, že musíš hodně cvičit, zlepšilo se to?

JZ: Moje záda jsou na tom o něco líp než loni. Bohužel cvičením prý jen oddaluju operaci. Takže cvičím co to jde a mám v plánu jít znovu na CT a zjistit, jestli se to nějak pohlo a když jo, jestli k lepšímu. Navíc vývoj nezastavíš a prej už jsou nějaké nové metody léčby, takže oddaluju. Taky dát ještě testy na boreliozu znovu, ale to by snad už mělo být v pohodě. Takže abych to shrnul učím se spíše fungovat s bolestí a už moc nepočítám, že by to mohlo zmizet úplně.

Jirka ve vlaku s motorkářem

Plánuješ vůbec návrat do Čech, nebo to z Malty vezmete zase rovnou do světa? A co s Tvým domácím spotem, se Skalkou?

JZ: Návrat do ČR plánuji někdy brzo v červnu. Skalku letos naplácáme o něco později a naposled si ji chceme užít ve stavu, v jakém je teď a na podzim to všechno předělat. Jak to dopadne nevím, ale snažím se všechno hrnout k tomu, aby jsme v říjnu všechno překopali. A na jaro začali makat na úplně nových skocích. Tak snad to dopadne. Další zimu bych chtěl vyloženě pracovní mód někde mimo ČR, protože mám spadeno na novou natáčecí techniku a chtěl bych se tomu věnovat o něco víc. Prostě i v tomhle potřebuju stejný progres jak v těch skocích. Už je to dlouho stejné! Tak snad to všechno vyjde.

Co nějaké další plány nebo delší časový výhled, jak to máš?

JZ: Raději si už moc plánu nedávám, letos chci jen na Řáholec. Zajezdit si a vytvořit slušné video, které zachytí Řáholec takový, jaký je, protože mám trails parťáka na natáčení, tudíž nebudu sám jako vždycky. Takže v létě čus!

Embedly Powered

A na závěr Jirka přidává čerstvý shot z trailsů na Maltě.

Embedly Powered

This entry was posted in Czech stuff and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Jirka Zouhar updatuje

  1. Adam says:

    Super diky za motivaci! Vypada to moc pěkně. Držim palce ať tě ty zada přestanou zlobit. Uvidime se na Řaholci. Čau Adam R.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Calculate *