BMX Riders – In Oblivion

Když jsem četl rozhovor na TBB s Igorkem tak jsem hodně zavzpomínal. Na náš první dirt jam v Piešťanech, na staré dobré časy s BMX, na to jaké to bylo a jaké to je teď a taky na spoustu starých dobrých BMX jezdců, po kterých se slehla zem. A v tu chvíli jsem si taky vzpomněl, že jsem nedávno sestavil takový seznam a chtěl jsem na webu udělat něco jako pravidelnou rubriku, ve které bych pár takových jezdců zmínil, přidal jejich fotku a každý by mohl zavzpomínat či zná nebo ne. Tento seznam mi leží už nějakou dobu na stole, ale moje aktivita se zase utlumila. Zpětná vazba je pro mě motor a bez ní mi to nejede.

Igorko zmiňuje, že internet generuje tolik novodobých BMX jezdců, že ti staří působí, jako by zanikli, ale nezanikli. Do této chvíle souhlasím a stačí opravdu napsat jméno a najít si edit starého ridera, ale musíš to jméno znát!

Old school cycle specialist, hehe.

Vždycky když se vidím se starou partou, se kterou jsem v Hodoníně začínal stavět první skoky, tak v tu chvíli dost starých jmen zazní. A podle mě je škoda, aby upadly v zapomnění. Asi spousta mladších kluků nebude některé z jmen znát, stejně jako by staří mazáci mohli ještě dál poučovat mě, takže tímto chci aby si trochu rozšířili povědomí a tyhle old school ridery respektovali, protože tohle je to „CORE“ Freestyle BMX.

Matt Hoffman – přezdívaný „The Condor“

(tak už tušíte děti a streetaři, s jakým trikem si ho spojit? Z nějakého důvodu se před pár lety začalo Condoru říkat Tuck No Hander, ale já mam prostě zažito Condor.)

Big Air v 18 letech a o 25 let později, ve 43 letech!

Začneme starými jezdci, které přesto dnes zná úplně každý, kdo na BMX jezdí a troufnu si říct, že i spousta ostatních lidí. Protože jeho jméno je spojeno s Playstation hrou a se značkou vyrábějící BMX kola ve velkém, komerčním stylu. Stejně největší respekt za to, co na BMX kole dokázal, kolik prvenství se mu připisuje, kolik rekordů drží a za to, že se stále vozí.

Za tuhle fotku s Matem a Víťou Káchou jsem moc rád. Cologne - Worlds 2011

Zajímavosti:

V roce 1991 vytvořil rekord v Big Airu na radiusu, na který se nechal roztáhnout na laně za motorkou. Několikrát se u toho rozsekal,  až hranici 20 stop překonal. Chtěl ale víc, vylítnul víc než 26 stop nad už tak víc než 20 stop vysoký rádius, rozbil se a přetrhl si slezinu. Je zázrak, že na následky vnitřního krvácení neumřel. Více ve starém videu Testimony.

V roce 1989 odjel jako první na světě 900, o rok později jako první na světě odjel Flair. Mimochodem v tom roce jsem se narodil, neuvěřitelné, že on už dával 900 a Flair a o 22 let později se s ním potkáš.

V roce 2002 jako první na světě odjel ve Vertikální rampě 900 Condor na X-Games a získal stříbrnou medaili.

Vymyslel triky jako Condor, Peacock a jistě ještě další.

Založil velmi úspěšnou společnost Hoffman Bikes, která podporuje řadu novodobých jezdců a má několik týmů od Pro až po Flow team.

Založil Bicycle Stunt Series, což byla na tu dobu jedna z mála možností, kde závodit. Také proto se těchto závodů účastnila tehdejší špička BMX, udělali show a bylo se na co dívat.

Založil Hoffman Sports Association, se kterou jezdil exhibice po celých státech. Přirovnal bych to k dnešnímu VSA Extreme Association, které má pod palcem Jeny Valenta a možná se u Matta inspiroval a získal know how, protože měl tu čest s Mattem tyto exhibice jezdit.

Spolupracoval s partou Jackass, hrál v řadě filmů, například i v Triple X, vydal knihu The Ride of My Life.

Je několikanásobným vítězem X-Games a když začnete tohodle týpka googlovat, změní se to v nekonečné získávání dechberoucích informací. Do it!

Tim Hall – přezdívaný Fuzzy. Začal jezdit v roce 1979.

Tim "Fuzzy" Hall

Spousta starých jezdců se pořád kolem BMX motá, ať už stále jako rider – respekt Nastymu, kterého Igorko zmiňoval, Chris Doyle, kterého moc obdivuju já za všestrannost a styl (taky výšku na dětské kolo), Brian Foster, kterého musí obdivovat každý. Nebo jako třeba manažeři a vlastníci značek – Joe Rich, Matt Hoffman, Fuzzy Hall. Ti taky samozřejmě zaslouží respekt, ale na ty není tak těžké si vzpomenou a možná je i dnešní mladé pušky znají, nebo si o nich bez problému můžou něco zjistit, pokud chcou třeba koupit T-1 rám a už dospěly do té fáze, že ví, co je dobré.

Proto teď chci zveřejnit jména, která dnes google ve spojitosti se současným Freestyle BMX nevyhledá. A jak říká Igor: když už znáš jméno, napíšeš ho do googlu, zmáčkneš vyhledat a získáš, po čem toužíš. Doporučuju to udělat, každý ať si najde to své, ať už edity, nebo významné události těchto riderů. Zveřejním jen jméno, fotku a zbytek je na vás.

Rick Thorne – ten mi hrozně připomíná Nastyho, jsou to oba hrozní Satanáši.

Shaun Buttler – kde je mu konec? Já jsem si ho hrozně oblíbil za superman tube grab.

Vidíte kde to drží? Miluju to

Colin Winkelmann – R.I.P. Jeho sebevražda v roce 2005 mě hodně zasáhla. Vyrojily se spekulace co za tím stálo a po sebevraždě Dava Mirry a jeho diagnózy poruchy mozku z častých nárazů, jsem si na Colina znova vzpomněl.

Rest In Peace

Rubrika by šla samozřejmě rozšířit o české pionýry Freestyle BMX, mam jich taky v hlavě několik a taky BMX triků, které dnes už nikdo nedělá a tailwhip i barspin je naprosto převálcovaly. Jaká škoda. Na ty třeba taky dojde, pokud můj zájem zase neopadne, protože se mi zdá, že na náš web moc lidí nechodí, články nikdo nečte a nikoho nezajímají. I když vím, že to zdravé jádro máme. Motivací by rozhodně bylo, kdybyste do komentářů psali jména vašich oblíbených, starých, dnes již nejezdících BMX riderů.

Jména pro příští vydání: ???

This entry was posted in Czech stuff and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to BMX Riders – In Oblivion

  1. hout says:

    Butler se neztratil, pořád žije v Cali, dokonce občas jezdí a pořád dává ty svoje věci. Loni byl tuším velký jam na Sheep Hills a byli tam všichni tihle dirtoví oldschoolové z Cali, pořád se uměj slušně vyndat.
    Tony Cardona, Paul Kintner, Justin Inman, Kris Bennet, Todd Walkowiak a spousta dalších. Je pravda, že takový legendy, jako zmínil Frenk, to zase nejsou.
    A ten Nasty, Nasty je vysmaženej ultradebil, ale je pravda, že pořád dost jezdí a je pořád na to svým levelu, ani cenťák níž. To je mi na něm sympatický, takových moc není.
    Jo a Nyquist, forever. A Jimmy Levan, Joe Rich, Taj,… haha, vsadil bych se, že většina dětí ví dnes hovno. Jaká škoda.

  2. Jakub vodicka says:

    Vondras, Karlik, Panka, Stepan Herink, Mladak…prvnich 5 co me napadlo. Jinak vas web a Tbb , asi jediny co pravidelne sleduju. Rozhodne fandim a jsem rad za kazdej clanek !! Respekt ze neco tvoris Frenku …sam hledam motivaci hh…napada me, zavzpominat nejen na jezdce ale i treba akce jako xcup v Nehvizdech a Davlos v hlavni roly ci Tbb dirt zavody a treba Michal prokop a jeho 360 na vsech skocich…je toho spousty, tohle mi jen zrovna prolitlo hlavou;) a taky ze letos to bude 10 let co byl red bull backyard digger… Leti to jak svina! At se Dari , brzy se vidime .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Calculate *