BMX Riders – part 2

Je čas na pokračování v rubrice o slavných a dnes už skoro zapomenutých jezdcích. Zůstanu stále ještě v USA, protože zrovna státy daly zrození Freestyle BMX a jeho průkopníků jsou tam mraky. Nechám se trochu inspirovat Houtem, když si v minulém komentáři na některé zavzpomínal.

Tony zdá se býti šampón

Tony Cardona, tak toho já spíš považuju za tu mladší generaci, určitě to nebyl v roce 2005, když jsem začínal jezdit ten, koho jsem obdivoval na záběrech ze starých X-Games, kde se jezdilo se dvěma brzdama, twisterem a čtyřma pegama. Možná jsem ho v tu dobu neregistroval proto, že jsem ještě nevěděl, jakým směrem se budu ubírat a bavilo mě jezdit i street a park, prostě všechno. Trailsy se k nám do Čech nedostali, takže když člověk nevěděl, že má hledat Posh, Catty nebo Eastside, tak vlastně čuměl jen na X-Games dirt a park. Každopádně Tony určitě zajímavá osobnost, stojí za vyhledání a pár řádek o něm nechám třeba na Houtovi. Stejně jako o Justinu Inmanovi, který sice jezdí už hrozně dlouho a určitě patří mezi ty staré, ale neřekl bych zapomenuté ridery. Uměl se docela přizpůsobit tomu, jakým směrem to šlo a já si ho proto řadím do té novodobé éry a tím jak se nebál ani streetu jsem ho tolik nesledoval. Zase patří do éry Aitkena, o kterém bych chtěl taky někdy pár řádků napsat, ale asi proto, že je to můj velký oblíbenec a ze scény zmizel nešťastným způsobem. Paul Kintner, haha vsadím se, že ho Hout vzpomněl kvůli Building The Underground, což byl řekl bych přelomový počin v ježdění na hlíně. Kdo má mezery, rozhodně vyhledejte. Mně mezery dost zaplnil Hout v Americe při večerních promítačkách. Haha Houte, pamatuješ na své domácí video, kdy si chodil po Woodwardu a strkal jezdcům kameru přímo před držku? Naprosto chápu, mladý, vyjevený kluk z Čech co odjel do Ameriky a byl pro ostatní doma jako bůh kvůli zasraným komárům, kteří tohle lidem nedovolili. Stejně to byla prdel.

Přebal DVD Building The Underground

No a potom se zrodilo Building The Czech Underground. Podle mě taky na Česko dost přelomový kousek, na kterém se nejvíc zasloužil právě Hout. Ono Hout kdyby se na to už vysral tak bych o něm jistě psal taky, ale stále se drží a může předávat zkušenosti a vyprávět příběhy ze starých časů. Proto jsem vždycky rád viděl i Viktora Plase, Tomka Vondráčka, Kamila Feifra, Štěpána Herinka, Jirku Karlíka. Ale to už jsem odskočil do seznamu týkajícího se českých vod, který minule hezky rozšířil i Kuba Vodička, taktéž pamětník. O českých riders někdy příště. Každopádně jsem se s Houtem o BTCU relativně nedávno bavil a Hout se skoro až styděl a říkal, že to byla katastrofa, ať to nikde nezveřejňuju, ale je to kus české trailsové historie. Kudrovi je tam asi 13 a už se tam snaží hrozně sázet. Jelikož jsem nedávno přišel o všechny data z pc tak už to asi nedohledám a počítám, že Hout to nikdy do oběhu dobrovolně nepustí, ale kdo má, ten ví a může zavzpomínat. Kdo nemá, ten může poznat nejspíš už jen z doslechu.

A printscreen Houta v Building The Czech Underground (BTCU)

Každopádně o Paulu Kintnerovi by se mi psalo špatně, protože sám na něj nevzpomínám. Nyquist, Jimmy Levan a Joe Rich, všechno moji oblíbenci, staří dědci, ale stejně se vsadím, že je dnešní děti znají. Ti neupadli v zapomnění. Nyquist je nejvíc jak se pořád drží na špici, toho prostě zbožňuju a jeho edit z Drop the Hammer jsem pouštěl dokola a dokola. Mimochodem Drop the Hammer je starší video, které na tu dobu aspoň u nás taky způsobilo poprask. Nyquist tam odjel 720 barspin a to bylo v té době něco nevídaného. Morgan Wade ve videu ukázal, jaký je magor a o kousek dál prokopl svůj tunel slávy. Ten se ovšem na výsluní taky dlouho neudržel a kde je mu dnes konec? Taky stojí za zmínku, jak dřív dominovaly spíš videa a dnes je nahradily krátké, max. 5 minutové edity. Taky téma k zamyšlení.

Nyquist je pro mě "malý" Pán

Todda Walkowiaka přezdívaného The Barspiniac pamatuju dobře a je na mém seznamu. Pochází z Pittsburghu v Pensylvánii  a jezdil na konci 90 let v DK teamu spolu s Colinem Winkelmannem, o kterém byla řeč minule, a mimo jiné tak s Chrisem Doylem. Čumíte co, kdy Doyle už jezdil a na jaké úrovni stále jezdí a všichni měl možnost ho vidět na Dirt n Rollu, což byla dobrá práce ho sem přitáhnout. Mimo jiné se Todd objevil v prvním dílu slavného Anthem videa, který natočil Stew Johnson, taktéž velmi významná osoba BMX, ale spíš co se editů týče. Nějak se mi to na sebe všechno nabaluje a rozšiřuje. Tímhle tempem bych mohl každý den psát články a pořád by bylo o čem, nebo spíš o kom. Každopádně Todd má nyní rodinu, pracuje v nemocnici, takže uplně mimo BMX a podle všeho se aspoň jednou za čas projede ve skateparku u svého domu.

Todd Walkowiak - No foot can can, protažený, podržený, tak to má být

This entry was posted in Czech stuff and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to BMX Riders – part 2

  1. Adam says:

    Hout s kamerou ve Woodwardu dobrý no. 😀
    BTCU má v počítači plno dalších lidí takže bych se nebál Frenkie.
    Podle mě s odlivem peněz z BMX se snížil počet celovečerních BMX filmů. Rok 2009?

  2. frenk says:

    Adame tak uz to uploaduj, sup 😀
    Jinak s tim odlivem penez, kdy prisel do BMX Monster energy? Ten a nejen on zacal sypat hrozne a dnes se muzou kluci bez problemu jezdenim uzivit a nemaji se vubec spatne, mluvim o Americe. Driv se kratke edity skoro nevydavaly a cekalo se na film, ono i dnes se vlastne ceka na film, treba Fit vydava porad super dvd, ale edity vychazi kazdou minutu a zaplavily to

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Calculate *