Flashback: BTCU

Frenk tady zmínil video BTCU, já si připravil článek, mezitím proběhlo nechtěný fiasko na Can You Dig It, haha.Tak teď ten článek tady.

BTCU, což je zkratka pro Building The Czech Underground, český video z produkce bmx-jicin.com, který vzniklo někdy na přelomu roku 2007-2008 z náhodně posbíraných záběrů roku 2007. Název a úvod odkazoval na legendární NW video Building the Underground, dodnes spolu s Rhythm asi nejlepší trailsový video vůbec (trochu smutné, že nejlepší trailsová videa jsou z roku 2005 a 2000). Název byl zvolen právě v analogii k původnímu BTU, jelikož nám přišlo v té době, že česká trailsová scéna je v totálním undergroundu. Spotů bylo minimum, jezdců jakbysmet, parková scéna všude okolo přitom jela jako nikdy.

Frenk napsal, že „Hout se skoro až styděl a říkal, že to byla katastrofa, ať to nikde nezveřejňuju, ale je to kus české trailsové historie.“ Haha, tos mě docela pobavil Frenku, asi jsme se příliš nepochopili. BTCU byl prostě amatérský punkový projekt, měla to být ukázka spotů a pocta jim, pocta lidem, kteří to tady drželi (a že jich moc nebylo). V tý době ještě nebyly rozjetý webový videa a tohle bylo první, který dávalo dohromady víc spotů najednou. Problém byl, že jak se točilo náhodně bez zadání, byl tam pořád jen Kudr, protože tehdy jezdil všude jako tryskomyš a k tomu se na to dalo docela dívat. Svou dobovou hodnotu video jistě má, je to zajímavý to dnes vidět, jak se to celý posunulo. Ještě k vysvětlení Frenkova nepochopení, řekl jsem, že to video je sračka. Taky že je, z hlediska ježdění, spotů, jezdecké variability, kvality většiny záběrů je to dneska všechno úplně mimo, těžká bída. Ale ten kus historie tam je, o tom žádná (třeba záběry z lesa, ani jedna lajna z videa tam dnes už není, nejvíc podobná je levá, dnes o dost větší a o skok míň).

K otázce zveřejnění, haha, tohle mě pobavilo, protože videjko je online a vždy bylo. Takže pánové co jste neviděli, nebo chcete zavzpomínat, tady ho máte.

A kdyby to někoho zajímalo, klikejte tady na Mporu, kde je spousta dalších perel. Podíval jsem se teď nostalgicky na Kudra z Austinu, rok 2010-2011, i dnes velká pecka. Naopak prdel je třeba Airstrike v Nehvizdech 2007 nebo Bikehall 2006.

This entry was posted in Czech stuff and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Calculate *