QUO VADIS BMX?

Mám rád stránky Erica Hennesseyho s příznačným názvem – trailsrule.com. Je to blog člověka, který se rozhodnul žít jinak (nedávno například začal stavět boudu na stromě někde v Cali, ve který chtěl bydlet), než je nám diktováno touto společností a je s tím spojen i jeho pohled na bmx. Osobně se s ním poměrně ztotožňuji. Pamatuji si, jak se těžce vysmál nějakýmu rádoby „bmx“ campu Mike Spinnera, kde byl na programu strečink a trénink a posilovna a pitný režim a správný jídelníček a fyzička a údržba kola a já nevím co. Eric reagoval jeho campem v lesích, kde se bude zevlit, opalovat se, jezdit si na kole s kámošema, grilovat, pít pivo, kecat o ženských a komu se bude chtít, může se naučit, jak správně držet lopatu.. Zkrátka správný BMX camp. Hehe, geniální. Před nějakou dobou jsem na trailsrule.com narazil na tento text:

„I grew up riding dirtjumps. before i knew what bmx was, we were riding dirtjumps we built somewhere. My favorite thing about riding jumps, is that it hasnt changed since i started riding.

Quo vadis bmx? Škola kola v Písku.

The last thing i want to do is watch “Lil Stevie” muscle his way through a 1080 bunny hop or do a bunny hop truck driver with a paper bag on his head. Or watch Someone do a tailwhip barspin flair to caserole over a box jump. Dirt jumping has remained untouched by the bull shit, come up, internet influenced bmx. You see the same tricks from 20 years ago. The simplicity of someone doing a toboggan or a tire grab over a double, is still in tact. Or doing nothing but jumping a jump. In the woods no one cares what you can do. no one is impressed with the circus act. I cant tell you how many times i have seen someone do some crazy trick over a dirtjump and nobody acknowledges it, and then 10 seconds later someone hits the same jump and kicks out the back end with style and everyone gives him a yell. Trail riders are a different breed. They work hard for a place to ride. and that appreciation comes out in their riding.“

Lesní underground jdoucí si hrdě svou cestou, cestou bmx.

Co dodat, dokonalé. Bmx se vyvíjí jako všechno, bikros už dávno poslal sám sebe do řiti a mám takový pocit, že fbmx se tam pomalu ubírá taky, viz. tenhle článek a video na TBB. Hennessey má pravdu, trailsy zůstávají tohoto cirkusu ušetřeny, jdou si svojí cestou v undergroundu a já jsem za to moc rád.

This entry was posted in Czech stuff and tagged . Bookmark the permalink.

4 Responses to QUO VADIS BMX?

  1. honza says:

    eric je nejvíc, žije svůj sen, je věrný svým ideálům, zkrátka jde svou vlastní cestou oproštěn od mainstreamu a vlivu stádního uvažování. Asociál? Nikoli, jen opravdová osobnost hodná obdivu (a předvším ne karikatura sebe sama jako většina z nás) . Ještě že takoví lidi existujou a mohou být vzorem pro nás ostatní, kteří nemáme pro skutečné objevení sama sebe dostatek odvahy.

  2. frenk frantik says:

    uplně parádní, Hennessey to vystihl, je to pán. To by si měl přečíst každý atlet na bmx, anebo ne, ať si šaškují, my se budem bavit.

  3. Halba says:

    Jo, jo,
    neznám lepší pocit, že si po dni diggování a ježdění na dirtech vychutnat grilovaný maso a pivko s partou 🙂

  4. Rev trails says:

    Yo thats it!Trails bmx -great time with homies!shovel,bmx,beer,(bud)and laugh.)))))
    by the way,well done Hout.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Calculate *