Styl vs. Triky a bratři Halahani v Austinu

Nikdy by mě nenapadlo, že budu nostalgicky vzpomínat na éru Livestyle party. Nemám rád pózu a fake a ti kluci nebyli nic jinýho než póza, ale jedno jim nelze upřít, na kole jezdit uměli, alespoň tedy David Benda a Projektyl, zbytek už byl slabší. Především však tehdy nešlo o počet tailwhipů, barspinů a salta mortále. Šlo o tably, turndowny a styl na prvním místě. A tento styl ježdění byl docela rozšířený, na čemž právě i tahle parta nesla svůj podíl. Jezdit na průtahy, styl, rychlost? V dnešní době věc zatraceně málo vídaná. Možná se pletu a sleduji, spíš tedy nesleduji, špatný média, jezdce, výstupy, ale mám dojem, že dnes se jede hlavně na ty triky, počty toček, tailwhipů a barspinů. Čest výjimkám, ale je jich málo. Když se na to podívám, kde to vzniklo a jak to bylo, Livestyle parta a tehdejší doba (řekněme 2006-2009) byla totálně ovlivněná Mikem Aitkenem a celkově tou generací jezdců první poloviny 2000. Ty kořeny jdou ještě dále, Brian Foster, Taj Mihelich, Joe Rich a další, na nich vyrostlý právě Aitken. Tehdy velký triky nebyly tak vyhlazený jako dnes a Aitken přinesl něco jiného, totální styl a uhlazenost, nová hvězda Chase Hawk, prostě styl hrál prim nad triky a děti to žraly. Jak čas běžel, hvězdy stylu šly pomalu do pozadí (nehoda Aitkena atd.), objevila se nová generace jezdců typu Kyle Baldock a další, kteří tam začali ty velký triky sypat na větší jistotu a s daleko větší konzistencí, na to široká veřejnost vždy slyší, chytají se toho ve velkém výrobci sračka drinků a  ruku v ruce samozřejmě média. Rozjede se ve velkým Fise a jiný robo contesty, objevují se další nový tváře neskutečně nakládající v robo-stylu a všemu nasazuje korunu téma fbmx a olympiáda. Zatímco za doby Livestyle party děti žraly Aitkena, Hawka, Tonyho Cardonu a další štýlaře, dnes děti celkem houfně vzhlíží ke gymnastům typu Logan Martin či Nick Bruce (mé znalosti jsou chabé, možná tady má být dalších 10 jiných jmen). Viděl jsem pár záběrů z MČR v parku v Brumově loni, tak kdo tam jel na průtahy a styl? Trošičku Habada a trošičku Pejda, ti to umí, ale samozřejmě s tably a turndowny dnes zajedeš kulový, takže to tam taky všechno sypou hlava nehlava. Kdo dál? Obávám se, že nikdo. Ono ani tehdy nebylo kdo ví kolik lidí, kteří to uměli (protože ten table a turndown je ve finále podstatně těžší než barspin nebo tailwhip na plošku), ale spoustě se to líbilo a spousta se o to snažila. Je pravda, že dnes je vedle Fise cirkusu taky fenomén bazénového ježdění v čele s Fast and Loose partou, při neskutečném rozmachu chlubítek (rozuměj instagram) si člověk může najít, co se mu líbí, ale přesto, kolik dnešních mladých kluků v ČR řekněme do 16ti let by řeklo, že je jejich oblíbeným jezdcem Corey Walsh nebo třeba Matt Cordova? A s tím samozřejmě souvisí i způsob ježdění. A to úplně vynechávám street scénu, která je obrovská a jede si to svoje.

V této souvislosti mě baví sledovat rodinu Halahanových. Ti kluci odmala jedou styl a styl na prvním místě, je v tom ten trailsový či bazénový nádech, ta alternativa, žádný mainstream, je to z nich cítit na sto honů. A ti kluci neskutečně dávají. Tou snahou, v jejich případě zatraceně úspěšnou, o styl na tom kole mi právě připomínají tu naši českou dobu Livestyle, kdy byl table až za ucho víc než double tailwhip. Halahani jsou celkem čtyři, malá holčička Kaci, malý brácha Shane, starší Nathan a nejstarší Lukas. Všichni jezdí jak o život, téměř denně kopou skoky za barákem, jezdí na jamy a jsou fest vidět. Objeví se někdy někdo takový u nás? Budu čekat, trpělivě čekat.

No a právě nejstarší dva bráchové si dali výlet do Austinu. Záběry z bazénů a hlavně z Eastside, kterých není nikdy dost. Možná se mi to zdá, ale 16ti letý Nathan diktuje ještě víc než jeho starší brácha. Prý vzhlíží k Aitkenovi a Clintovi Reynoldsovi, no skoro bych řekl, že už jezdí stylověji, než druhý jmenovaný. Tohle je dobrý, posuďte sami.

This entry was posted in Czech stuff and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Styl vs. Triky a bratři Halahani v Austinu

  1. Kuba Najman says:

    Se vším souhlas Houte! Do písmene! A Nathan jezdí stopero líp než Lukas

    V Čr jsme měli Dana Terše. Od Mladý Bolky. Vychovával ho Tvrďas. Sázel jsem na něj a snažil se ho brát na vejlety. V 15 to tam měl taky krásně a zajímalo ho jen SandM Clint hlína a bazény. Štípnul se v Rockli, natržená slezina, dlouho nemocnice. Kolo furt má. Ale jezdí na na skejtu. Jeho je u nás škoda, ale na jeho obranu na skejtu zabijí zle a dává tomu to stejné co kolu. Pro nás ale škoda! Jsem zjedavej na toho malýho klučinu z Kladna. Brakeless zluta helma pres usi. Jezdi hodne s Kackou a Kejharem. Byl i na Vapne pamatujes? Trochu se bojim jestli nebude moc ambiciozni na ty triky a zavody. Zatim je tak na půl, ale az se toho nabazi myslim, ze by mohl bejt super.

  2. Alex says:

    K té současnosti se ještě na styl dobře daří Mikimu Hovorkovi …. letos se mě hodně líbil .. myslím, že teď dělá správce parku v Pardubkách … jinak nelze nesouhlasit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Calculate *