FUCK X-GAMES

X-GAMES, vrchol světovýho bmx cirkusu a zároveň zhmotnění bmx v podobě, kterou nepotřebuji vidět. Už roky to nesleduji. Letos jsem však částečně náhodou a částečně díky novým okolnostem na to hodil oko a zajímavý věci se zase dějou. Koho zajímá, čtěte dále.

Někde jsem před časem zahlédnul, že se letos pojedou X-Games na zahradě Pata Caseyho, což mě trochu zaujalo. Přeci jen zejména ta trailsová část jeho dvorku nemá nic společného s dirtovou impotencí, kterou X-GAMES už roky předvádějí. A tak když mi Kudr jednou večer napsal „koukám živě na X-Games dirt, prdel jak svině, pusť si to na youtube“, naladil jsem to a sledoval, co že se to děje. A nebylo to málo. Pat Casey totiž nemá na zahradě funboxy s dírou, na kterých se posledních pár let X-Games jezdí, nýbrž poctivou trailsovou lajnu, dokonce si troufám říci ne úplně nejlépe postavenou, což ji dělá ještě techničtější a náročnější. Strojový roboťáci s nabušenýma combama do resi najednou končili tuhle na prvním skoku, tuhle na druhým, někdy dojeli do půlky, někdy do konce, ale víceméně jakýkoliv větší robotrik obvyklý na závodech tohoto druhu znamenal buď konečnou, nebo ztrátu rychlosti a hajtaj na dalším skoku, pokud ho týpek vůbec dolítnul. A rázem je to úplně jiná hra, než tomu bylo v minulosti, kde šlo o to to nějak narvat pod sebe s nohama na klikách a jedeš dál. Tohle byla úplně jiná hra. V podstatě trailsový contest. Trochu mi taky přišlo, že muselo být málo času na trénink. Ti kluci jsou nejistí, nemají to najetý a načtený, netrefují rychlost, málo tréninku (kromě špatných skoků) je jediné rozumné vysvětlení. V tomto kontextu si říkám, tvl. tady kdyby byl Doyle, tak jde minimálně na top 3. A trochu zvláštní mi taky přišlo, kolik Monster helem je na startě. K tomu je potřeba říci, že současné X-Games jsou pouze pro zvané, 8 jezdců, hotovo. Proč tolik Monstrů a proč tam nejsou někteří megakilleři, kteří by zejména na tomhle spotu určitě nandali víc, namátkou třeba Dawid Godziek? Odpověď přijde dále. Každopádně X-GAMES 2021 dirt, když to shrnu, skoky nebyly dobrý a naprosto nehodný takový akce, díky tomu se jela bída s cílem vůbec něco dát, než dát to nejlepší, výběr jezdců úplně mimo mísu vzhledem k tomu, na čem se to jelo (James Foster, Andy Buckworth apod., sakra co tihle mají společnýho s trailsy?), to celé udělalo z dirtu jeden velký provar. A mimochodem, vyhrál samozřejmě Pat Casey, kdy bylo až trapně vidět, jak to má na rozdíl od ostatních najetý.

Pojďme dále. BMX park. Opět dvorek Pata Caseyho. Tady už to bylo zajímavější a vyrovnanější, ale opět si říkám, tohle je prostě na X-Games malý. Park je sice kreativní, zajímavý, ale je spíš na odpolední session než na takový contest, prostě hodně nahňácaný na sebe a ve finále zase těch překážek není tolik. To je ale jen můj názor. Znovu mě zarazila ta přesila Monster helem na startovní listině, opět 8 pozvaných, přičemž chybí celá řada skvělých jezdců. Co to? Park nakonec mnohem koukatelnější, vyhrál zcela zaslouženě Kevin Peraza, který si všechny včetně Pata Caseyho namazal na chleba.

Tak, tolik základní přehled pro pochopení souvislostí a dostáváme se k jádru pudla. Na internetu se objevila informace od Mata Hoffmana, že se omlouvá, ale nemůže poskytnout žádné informace divákům a fanouškům k letošním X-Games, k výběru jezdců, spotu atd., jelikož poprvé po 25ti letech jeho sportovní agentura X-Games nepořádá. Ano, Mat Hoffman zajišťoval organizaci X-GAMES pro majitele, tedy americkou televizi ESPN, po celou jejich existenci, tedy 25 let a letos se mu najednou neozvali a celé si to udělali sami. Respektive podle všeho (opět co jsem zahlédl různě na diskuzích) se dohodli s Monsterem, který jim organizaci zajistil. A najednou všechno začíná dávat smysl. Ušetřit prachy za pronájem, stavbu a všechno možný tím, že se to dá na hotový místo k Patu Caseymu, ten přeci jezdí za Monster, všechno hraje do karet, pozvat hlavně Monster jezdce, to je jasný, Hoffmana už nepotřebujeme, takže čau a hle, máme nové X-Games. ESPN akorát nevychytali jednu věc, kterou bmx scéna ví: Cokoliv, co dělal Monster a snažil se vyrovnat například akcím Red Bullu, vždycky to stálo za hovno. A ani zde se nic nezměnilo. Backyard Pata Caseyho možná byla lepší varianta z těch špatných, ale zkrátka na takový contest to není, dirt ani náhodou, mega krok vedle, park možná, ale ani to nebylo ono. Natlačení Monster helem do startovní listiny už je jen třešnička na dortu. Na internetu se navíc zvedla obrovská nevole z bmx komunity vůči vyšachování Mata Hoffmana, což zase nepomohlo ničemu. Holt když něco pořádá korporát, jde o prachy vždy na prvním místě a bmx ať si nasere. Letošní X-Games to ukázaly na plné čáře. Co na to říct, snad jen FUCK X-GAMES.

No a kdyby se na to někdo chtěl podívat, tady na TBB jsou všechny videjka.

Mimochodem, pro zajímavost, Mat Hoffman výše zmíněnou informaci včera (16.7.2021) zvěřejnil na instagramu, dnes už tam není. Holt zahrávat si s mocným korporátem nemusí být nejlepší nápad. FUCK X-GAMES.

This entry was posted in Czech stuff and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Calculate *