VEM SI ŽIVOT JAM – report + video

Jej, to zase jednou bylo ejchuchů, co pro nás Kosák přichystal, že to snad ani popsat nejde. No ale pro uchování vzpomínek se něco napsat musí, to je jasný. Tak pojďme na to.

Na Sever trails vyrážím v sobotu dopolko, auto nacpaný základní výbavou, tedy kolo, sud, centrála a chlazení. Pro zaplnění kapacit nabírám v Železce ještě mladýho Matyho, co je vyhoblovanej z místního pumparku a vcelku se nebojí ani lesa nic. Myslím, že jako první životní regulérní bmx akce dobrý začátek na Severu 🙂 Za náma s dalšími beery ještě Mates, zkrátka situaci nepodceňujeme.

Do Kosákova čti Jablonce dorážíme před polednem, ještě doplnění zásob jídla a volám Kosáka, jestli přijede pro ten vercajk. Naštěstí měl dohodnutý shuttle skoro až ke skokům, což bylo dobře, protože natahat tam všechny sudy a cajky si tím lesem růčo nedovedu představit, je to schovaný a z kopce do kopce daleko. Na skokách se potkáváme s první partou, Wenca Musil, Franta Nebojsa, Milevsko zastoupený Póvlem, skoro kompletní Kunžak doráží, Márty Křen, Pes, Příba, se zpožděním Mahu, Punkboys s Milanem Bolkem, Mlaďák s dětmi (Mlaďák je stejně pán), spousta lidí na horských v čele s Tomášem Vašátkem, fanoušků a fanynek nemálo, no účast náramná.

Franta Nebojsa, když jsem ho viděl, hned jsem si říkal, že jestli ten loop někdo projede, bude to on.

Protože jsem starej a blbej, od čtvrtka chlastal na firemní akci a v pátek si k tomu dal vítězný doutník, je mi zle jako dlouho ne a vím, že to musím rozpít, takže se naráží beer a čekám na svou chvíli. Skoky vypadají dobře, Kosák to všechno poctivě naházel do výšky, celý spot působí v tom prostředí kompaktně a příjemně. Je to stejně neskutečný kus práce, co tady za pár let v podstatě sám předvedl. Mega respekt Kosáku, jsi největší killer a taky digger. Největší zájem, trochu strach a bezpochyby vzrušení, jestli tohle půjde, vzbuzuje monstrózní loop, který Kosák speciálně pro tuhle akci připravil. Vypadá opravdu nadupaně, tvar mírně nesmyslný nemá nic společnýho s plynulým kruhem, kdy se z hlíny vcelku rychle zvedne radius, otočí se to hlavou dolu a potom rovinatý strop táhnoucí se donekonečna. Prohlížím si to poctivě a říkám si ty vole. Kosák na doporučení Příby nebo koho sehnal matraci coby záchrannou brzdu, významně prozřetelný to tah, ale k tomu se ještě dostanu.

Mladák, přijel sám s dětmi a ve chvílích, kdy nedělal taťku, takhle dával. Mlaďák je úplně nejvíc.

Rozjíždí se skoky, pomalu a opatrně, na menší levou verzi není úplně jednoduchý dostat rychlost, lidi hraní a dostává to docela na prdel. Hlavní prostřední lajnu párkrát hraní Venca, což opět nepřidává úplně na sebevědomí party. Ten nájezd by možná mohl být o milík mírnější, no ale lítat se to dá a háže to vysoko pěkně, žádná o tom. Nejlépe vypadá prohipovaná pravá lajna, což potvrzuje i Kosák, ta se mi líbí.

Jam jede tak nějak v poklidu, Kosák doma zapomněl majky, takže se nic nehrotí a nehecuje a odpoledne běží. Objevuje se mrak a přichází přeháňka, možná i víckrát, ale pívo teče dobře a skoky jsou z divnoštěrkopísku, takže jim to jen prospěje. Po pauze opět session, jezdí se tak nějak všechno a je to pěkné. Vyndává Wenca, jak jinak, biče, pouštěčky, barspiny a jedna přetočená dlouhá 360 do au. Márty Křen dává jak jinak než výšky jako svině a hecuje transfer ze středu doprava, je to kurva daleko, jednou jakž takž a podruhý to pokouše, div ho to nevysype, každopádně respekt, je to hustá věc. Robinovi Pflugovi bouchnul předek, zanadával si, načež jsem mu půjčil svoje přední kolo, čímž se ukončilo moje dilema o ježdění. Robin za to předvedl několik parádních pomalých a super vysokých 360 na prvním, moc pěkná práce a vůbec ne zadarmo se z tý vejšky srovnat zpět do vcelku prudkýho dopadu. Mlaďák je pán, superman na prvním nádhera, 360, cancany, dostává zasloužený props. Na velkým Tomáš Vašátko nasoluje nehorázně hlavně na druhým rovným hlavní lajny, 360 na všechny způsoby a neskutečná konzistence, ten kluk to tam má.

Robin Pflug má parádní 360.

S přibývajícím odpolednem a konstantním zlepšováním nálady pívem, koneckonců Kosák má narozky, že, se dovalil majk, aby se ukázalo, že je drátový a trochu v tý bedýnce chrčí. Ničemu to však nevadí a hecuje se jamík na kládě v lese, vedle skoků, kterou Kosák taky připravil. Nějaký metřík nad zemí, trochu oslizlý, na konci prkno dolu, no uvidíme. Rozjíždí to nejdřív horský, ale bmx parta se záhy přidává a je to sranda. Příba do jumpu po předku na konci na mokrý prkno, dost, týpek na horským celý docela v kudle a monstr skok dolu, Mahu háže rybu, ale pak projíždí, Marty Křen dává a nakonec to zabíjí Wenca s barspinem na konci dolu z klády, ječíme všichni do plných a máme radost, atmosféra vynikající.

Tomáš Vašátko, vyhlášen jezdcem dne, zaslouženě. 360 nohand trochu v Doylově stylu.

Objevuje se na kolobrndě youtuber Richard Zelinka, proskakuje hlavní lajnu a dokonce sype beko na druhým, to teda čumím. A celé se to v tom příjemným rozpoložení začíná hecovat směrem k tomu loopu, jelikož to prostě chceme vidět. Přinášíme záchrannou matraci a trénujeme s Kosákem akci, když to půjde špatně, musíme to tam hodit zatraceně rychle, zatraceně rychle. Připravuje se týpek Kevin dál nevím na horským, na malým Pes, yes. Pes si to zkouší na check rychlosti, nemá brzdu a ve snaze to dobrzdit háže ošklivou rybu ještě před loopem přímo na rameno, do prdele to nechceš, nevypadá to vůbec hezky. Pro jistotu ho bere Franta Nebojsa do nemocky, kde se potvrdí průser s kličkou, kurva drát. Vypadávají nám tím dva favoriti a nikomu jinýmu se do toho moc nechce, Příba, Márty Křen, všichni přešlapují. Kevin se ale nebojí nic a hecuje to, hned první jízdu to skoro projel, jen šel trochu vedle, celý spot ječí jako na lesy. Přichází další killer a tady už začíná jít do tuhýho, naši záchrannou skvadru doplnil Příba, jsme ready. Ha, několikrát to tam hážeme úplně přesně, tady se zachraňují životy v přímým přenosu, z čehož se společně radujeme, je to až bizarní, jak to vychází. Každopádně po pár jízdách kluci na horských pomlácený, ona i ta matrace zabolí, a tohle asi nepůjde. Show končí, neuděláš nic. I tak ale euforie všech veliká, zkusilo se to, nikdo se nezabil, chudák Pes tedy, což jsme ještě nevěděli, zkrátka jsme spokojení.

Mahu na kládě, nebál se toho nic.

Večer se objevuje Franta zpátky z nemocky, prý Pes bude muset na operaci, shit. No ale klasický Franta, v páteřáku se zajímá o ten loop, že by si to chtěl vyzkoušet. Jde si dát večerní session na skokách s Mládětem, Kosákem a Mahuem, lítá jim to jedna báseň. A tak povídám Franto, co ten loop? No tak jo. Vzrušení v partě rázem obrovský, všichni se tam štelujeme, záchranná jednotka nastoupit a děj se vůle boží. Franta dává první jízdu, opatrně z toho v půlce vylejzá, matrace pohotová, druhou jízdu už to solí víc a tuší, že tohle by mohlo klapnout. Třetí jízda a Franta to otáčí na čisto! Myslím, že takový bordel jablonecký lesy ještě nezažily, skáčeme, ječíme, radujeme se a všichni kromě Franty víme, že jsme viděli něco zatraceně výjimečnýho.

Týpek Kevin, který to první zkusil vyslat. Na první pohled kontrolovaný pád na nohy, ve skutečnosti vrtulník a totální vozembouch, který zachránila matrace. Masakr.

Co se dělo dále a jaká nálada panovala už snad ani nejde popisovat. Je jasný, že jsme se měli dobře, letěl gril, kolovalo asi dvacet kořalek a smáli jsme se neustále. Vyhlašují se ceny, Franta besttrik, jak jinak, Márty největší transfer a Tomáš Vašátko jezdec dne, jednomyslně a zaslouženě. Potom další kořalky a najednou Kosák tahá luxusní růžový tangátka i s podvazkama, zapálí si skoky a jde za tmy dávat, je to killer samozřejmě. Potom plachty na naskakovák, polejt a dává se ježdění po prdeli, krásnou ji měl Kosák další den, ne že ne. A tak nějak nám to uteče, až vyhodnotíme, že je čas to zatáhnout, na parkáči s Póvlem ještě jednu G10 na spaní, pro Soušku a konec šmytec.

Momentka z večera, kterou jsem sem nemohl nedat. Kosák a jeho úbor, zřejmě již odřená řiť, kterou mu asi polejvá Příba pivem a všechno znalecky kontroluje Bára Póvlová. Prostě večírek.

Byl to parádní den na magickým místě, který má prostě něco do sebe. Parta dobrá, atmosféra a pospolitost vynikající. A ten loop udělal z běžného trailsovýho jamu událost, jaká u nás nemá obdoby. Bylo to boží Honzo, díky za to a příště zas. Loop bohužel vzal za své v noční rozjařenosti, ale tohle se asi bude muset ještě zopakovat. Stay tuned a příště na Sever trails třeba zas, doufejme 😉

Za fotky díky Martinovi Petrů a jeho Blondýnce, full galerka tady. No a kdo dočetl až sem, tady video od Dušana, který v poctivý stopáži mapuje vše kromě kalby.

This entry was posted in Czech stuff and tagged . Bookmark the permalink.

4 Responses to VEM SI ŽIVOT JAM – report + video

  1. Bára Póvlová says:

    Se asi přejmenuju 😀

  2. Martin SK Ruben says:

    Nechcelo sa mi verit ze to Vajce loop niekto vysle 😀 … a ono nakoniec ich bolo viac… tusim som uz pri prvych banneroch ze to bude Peklo Severu 😀 … punks not dead ako vzdy chalani!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Calculate *