Satan a zranění

Petr Mihalík aka Satan, týpek z Prahy, původně z Nehvizd, který už jezdí na malým kole taky nějaký ten pátek, popsal na Dirtbikeru svá zranění. Mezi veškerou tou sračkou, která se objevuje na českých webech a nedá se číst (co aktuálně předvádí dirtbiker.cz i TBB je opravdu k pláči), je to příjemná změna, i když o nepříjemným tématu zranění.

Satanův upřímný projev mě opět donutil k zamyšlení. Je to zajímavý, jak velká je komunita, která vnímá bmx jako sport. Potřebuje tu definici, ten progres, triky a posouvání hranic, potřebuje tu soutěživot. Když pak přijde zranění, který tento systém rozbije, lidi s bmx končí, ztratili ho, protože jim koleno nebo něco jinýho už nikdy nedovolí naplňovat vzorec výše. Mohl bych jmenovat spoustu lidí, kteří z těchto důvodů skončili. A taky několik těch, pro který je bmx mnohem víc a jde v něm o něco úplně jinýho, nikdy nepřestali a možná ani nikdy nepřestanou. Znovu bych odkázal na rozhovor s Taj Mihelichem tady, který to vystihuje se vším všudy. Pro některé z nás je bmx mnohem víc, než jen sport a i když už člověk nemůže sypat triky jako kdysi, pořád mu může dávat hodně, nebo se mýlím?

Mimochodem, v Austinu na Eastside je týpek jménem Ben, kdysi obstojný jezdec, zle se rozsekal na hlavu a ztratil koordinaci pohybů. Už nedokáže jezdit. Na trailsech je přesto každý den, staví nový věci, šejpuje, točí, fotí, zevlí u ohně s pivkem s ostatními.

Mimochodem podruhé, možná nejvýraznější týpek na Catty Woods je momentálně jakýsi Andy Schwartz námi zvaný Fachman, má trochu postiženou ruku a jezdí jen nejmenší lajnu. Přesto je to obrovský srdcař, který je na trailsech s lopatou každý den a neustále vysílá do světa poselství, že trailsy a bmx je nejvíc. Má pravdu.

Andy Schwartz

Satane, dej se do kupy chlape a i kdyby už tě noha nepustila do stejnýho stylu ježdění, jaký jsi dříve dával, najdi si svou cestu bmx, určitě stojí zato to nevzdávat.

This entry was posted in Czech stuff and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Calculate *