Changes – both good and bad

albion

Spousta zajímavých věcí se děje v poslední době ve světě bmx a zdaleka nejde jen o pozitivní záležitosti. Celý článek čtěte inside.

MX trails v Belgii, legální na 10 let

Začneme tím dobrým. Legalizace trailsového spotu, sen každýho diggera, zbavit se ideálně jednou provždy věčného čekání na osudný den, kdy naběhne majitel s křikem že “TOHLE NE” a následně nakrosí bagry. Noční můra bezpochyby. Na belgických MX trails, v současné době možná nejlepším trailsovým spotu Evropy, se tohoto strachu zbavili na dlouhých 10 let, na které jim město přikleplo legalitu. Nezbývá než zatleskat Jelenovi, Jiřinovi a dalším belgickým lokálům nám známým z Kalbusu a americkýho výletu. Dobrá práce a třikrát hurá.

Mark Potoczny pro Deluxe na Eastside v Austinu

Deluxe, asi jediná světová čistě trailsová značka zabývající se výrobou trailsových bmx komponent, zároveň podporující trailsové jezdce napříč světadíly. Nikdy mi úplně nepřirostla k srdci, aniž bych vlastně věděl proč. Možná chyběla trocha toho punku ala FBM, kdo ví. Nicméně jejich rámy patří k tomu nejlepšímu, co může našinec na trailsy pořídit. Dokonce i díky Ferdovi bez problémů sehnatelný v naší český kotlině. Za Deluxem stál Angličan Mark Nobles, který tomu dával vše, povedlo se mu vybudovat trailsový brand, který si získal obrovský respekt a podporu uvnitř scény. Logo Deluxe na triku a nějaký ten komponent na kole můžete vidět na trailsech po celým světě. V lese třeba na Vojákovi a jezdíval to taky Kuba Najman. Mark Nobles se rozhodnul předat otěže dále, dlouho hledal ty správné lidi, až konečně našel. Deluxe mění majitele, nebude jím nikdy jiný než legenda Kris Bennet, vynikající to jezdec devadesátých let a první poloviny posledního desetiletí. Společně s ním firmu přebírají ještě bratři Justin a Roth Desko, oba taktéž trailsům naklonění typové. Tohle je pro Deluxe velká změna a jsem opravdu zvědav, jestli se podaří navázat na srdcový přístup Marka Nobla a tahle vyhlášená značka bude šlapat v podobném duchu i nadále.

Jeden z mnoha vyvedených coverů, tak typických pro Albion. Jaká to škoda, že více jich již člověk neuvidí.

Bohužel, máme tady i horší novinky. Dva jednoznačně nejlepší bmx časáky posledních let končí svou úspěšnou éru. Anglický Albion se stal doslova senzací na poli bmx magazínů a to zcela nekompromisním materiálem, který byl navíc k dispozici ZADARMO. Albion byl nejvíc, ať už to byly fotky, články, fantastický rozhovory, vše si drželo vynikající kvalitu. Zejména rozhovory a články o jezdcích byly vynikající, šly pod povrch věci, pod kůži lidí, chytře a nenásilně, občas při jejich čtení člověku přímo běhal mráz po zádech. Českému publiku byly alespoň částečně přiblíženy díky překladům Tomáše Kratěny na TBB, chvalme ho za to. Kdo nečetl, rozhodně si dejte alespoň tohle a tohle, geniální. Albion má za sebou 17 čísel, rozdávaly se zadarmo na různých bmx akcích, díky tomu každý jeden fyzický kousek je velmi cenným artiklem, za který jsou již teď bmxoví nadšenci ochotní vytáhnout kačky, aby doplnili svou sbírku. Level Albionu byl zkrátka nesmírně vysoký, ke kterýmu se výjimečně přiblížil snad jeden jediný časák a to DIG.. Taktéž anglický plátek, který je však rozšířen po celém světě a také redaktoři byli z různých koutů světa, šlapal do toho dlouhých 21 let a přinášel také spoustu kvalitního čtiva a fotek. Ať už to byly čísla o trailsech nebo legendách, byly to skvělé plátky s velmi čestným místem na mé odkládací poličce na záchodě. I na DIG dopadla tíha věčného boje s inzerenty, shánění kvalitního matroše, stíhání uzavírek a vůbec všech těch věcí okolo spojených s vydáváním tištěnýho média. Narozdíl od Albionu to však nebalí zcela a rozhodli se jít cestou online obsahu, i nadále neotřelého, originálního, přinášejícího čtenáři mnohem více, než nabízí současný běžný světový weby. Doufejme, že se jim to bude dařit.

Asi ne každý chápe rozměr těchto časáků a jejich význam pro celý svět bmx, asi to ani nelze dobře vysvětlit. Každopádně skončilo to nejlepší, co kdy z bmx scény v podobě médií vzniklo a zřejmě jen velice těžko se bude něco podobného opakovat. Holt proč by děti kupovaly a dokonce snad i četly nějaký časáky, když tu super sérku od týhle a týhle hvězdy, po který za pár let zase ani pes neštěkne, můžou vidět pěkně bez práce online na každým druhým webu. Dokonce už nepotřebují ani komp a připojení, prostě vytáhnou pádlo z kapsy. Svět se mění a bmx s ním, vývoj je nezastavitelný, ne vždy je to však pozitivní změna.. R.I.P. Albion, keep it rocking DIG.

This entry was posted in Czech stuff and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Changes – both good and bad

  1. OndraS says:

    Albionu prakticky vděčím za to, že aspoň trochu umím anglicky. Úroveň jazyka tam byla úplně jinde než na průměrným BMX webu. Hltal jsem každý číslo. Velká škoda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Calculate *