Icycleast

Dostáváme se k tomu, co jsem sliboval o víkendu takže se pohodlně usaďte a ponořte se do živých cestovatelských příběhů.

Sice se to netýká uplně kol jak je máme rádi my, ale původní myšlenka webu checktrails byla dávat klidně i zajímavé a neobyčejné články, prostě lifestyle a tady tohle je rozhodně velký styl a na kole se taky jede. Zezačátku něco přihazoval Kuba Najman, třeba i o skateboardingu a jeho články mě vždycky bavily. Tímhle se snažím to malinko obnovit a řeknu to ve zkratce – pokud máte rádi cestování a dobrodružství, pokud si chcete přečíst o zážitcích týpka co má koule, tak čtěte dále.

Mateo je týpek z Hodonína, se kterým jsme s partou dřív zašli občas na fotbálek nebo na pivo. Potom jsem ho dlouho neviděl až asi před měsícem, kdy se ta stará parta sešla na burčákovém pochodu a já je potkal a šel s nima na štreku mezi vinohradama. Bavili se o tom, že Matea čeká velká dobrodružná cesta, ale nějak jsem tomu nevěnoval moc pozornosti. Znám spoustu dobrodruhů, co sedne na kolo a jede na Ukrajinu, do Norska, kamarád je „námořník“ co chtěl doplout na vlastnoručně vyrobené lodi z Moravy do Černého moře, kamarádka procestovala kus světa, naposled Vietnam, Kambodžu a kdoví co ještě (teď je na tygří farmě někde ve Vietnamu, přesně nevím). Všechny ty výlety samozřejmě low budget. Takže když se mluvilo o přípravách na Matějovu cestu, s patřičným údivem jsem to vyslechl a zamáčkl slzu, že na takovou cestu já prostě nemam (nemyslím finance) a říkal jsem si, že spousta lidí se takhle vydá do světa, prostě že už jsem o tom slyšel. To jsem ovšem nevěděl, jak velké tohle bude a o co přesně jde.

Hrozně rád si o takových výletech čtu, pokud má někdo náladu smolit nějaké deníky. Když nikdo nic nesmolí tak aspoň koukám na fotky, co kdo postuje z výletů na sociální síť, nebo prostě dotyčného oslovím, že zajdem na pivo a rád si o tom poslechnu. Když byl Hout s Kudrem ve státech, bylo to stejné, pořád na webu čekajíc jestli nenapíšou o nových zážitcích, ale jak všichni víme, kdo by seděl u kompu a něco sepisovat když může zažívat. No zkrátka týden po pochodu mi na fb vyskočila zpráva, že Mateo už odjel, a že má stránky, na kterých bude aktualizovat, kde se zrovna nachází a jak se mu daří. Nemohl jsem jinak a rozklikl odkaz s názvem icycleast.

Hned po odjezdu na stránkách pod záložkou deník samozřejmě nebylo moc informací, jen něco o tom, jak tradičně proběhl odjezd s oholenou hlavou. Ze zvědavosti jsem postupně rozklikával další záložky, kdy jsem se pod odkazem CESTA dostal k naprosto fascinující a skoro až neuvěřitelné myšlence tohodle blázna. Nebudu zde opisovat to, co si tam můžete sami přečíst, ani bych to tak dobře opsat nedokázal, jen při zjištění kam až tahle cesta vede a představa, co všechno Mateo zažije ve mně vyvolala touhu se na stránky vracet a číst si, jak se mu právě vede na jeho hedvábné stezce. Sekci CESTA rozhodně doporučuju přečíst.

S nadšením jsem samozřejmě navštívil i další záložky webu a zjistil jsem, že je to opravdu pečlivě naplánovaný a realizovaný výlet. Mateo vede statistiky jak o utracených penězích tak o ujetých kilometrech, které pravidelně aktualizuje (zatím). Rozhodně vtipná je i složka VÝBAVA, kde shrnuje kompletní obsah zavazadel i jejich cen. Dopravním prostředkem je kolo, jak jinak než low budget takže z bazaru, o tom proč kolo se na webu dočtete také. Pokud vás tohle zajímá, Mateovi držíte palce a chcete třeba pohled z Íránu, rozhodně klikejte na PODPORA. Tahle myšlenka nedělat z toho nějakou reklamní taškařici je taky můj šálek kávy a kdo ví, třeba se pod poděkováním objeví někdo, kdo se o tom dozvěděl právě z checktrails.

Teď už samozřejmě najdete nějaké to zajímavé povídání i pod záložkou deník. Mateo je na cestě zhruba 3 týdny a co týden přidá nějaký souhrn toho jak se mu daří, co viděl, co dělal, co zažil a tak všeobecně. Mě dost pobavil týden první, kdy narazil na extrémní deště a podle jeho slov se na louce vedle stanu rozbouřila voda tak, že má štěstí že se neutopil. Taky poslední aktualizovaný týden byl famózní co se hledání přístřešku týče. Jak to dopadlo si přečtěte sami na ICYCLEAST.CZ

Je dost možné, že spousta z vás na to mrkne a už se k tomu nevrátí. Mě to ovšem zajímá, takže zhruba co týden se k tomu vracím a nevylučuju, že až cesta zase o kus pokročí a stane se něco naprosto neočekávaného, nebo senzačního, nebo něco, co by stálo za řeč (a to se na cestách stává), tak budu tenhle článek aktualizovat a znovu vám příběh připomínat, pokud o to bude zájem.

This entry was posted in Czech stuff and tagged . Bookmark the permalink.

4 Responses to Icycleast

  1. hout says:

    Asi před dvouma rokama u mě spal týpek Francouz, který se rozhodl jet na kole do světa. Ptal jsem se ho, kam jako chce dojet a tak dál, měl jen nějakou vizi, že chce jet nejdřív na sever, pak na jih, pak do Asie, pak Jižní Ameriku atd. Říkám mu oukej a jak dlouho chceš takhle jet? Prej že jeho vzor je nějaký Němec, který se tekhle vypravil, když mu bylo asi 18 nebo tak něco a je na cestě dodnes. Ok a kolik mu teď je? 78!!! Takže asi tak. Týpek Francouz byl úředník na poště, život na hovno, žádný naplnění, jednou si dal na 2 měsíce cestu kolem Španělska a rozhodl se, že to je jeho životní naplnění. Dva roky makal, všechno si naplánoval a vyrazil. Kolo jak jinak než klasický oldschool tak ze 70., týpek zvláštní, ale vlastně šťastný. Myslím, že má taky nějaký blog, zkusím to najit a hodit to pak sem.
    Každopádně dobře Frenk, rád si to počtu. A taky chystám nějaký non-bmx články. Přesně jak Frenk říká, původní vize byla psát o čemkoliv, nejvíc se mi v tomhle líbilo prettyshady, dnes přejmenovaný na http://www.veloupdotcom.tumblr.com/ (mimochodem, původní doménu prettyshady Joe prodal, byl o tom kdysi rozhovor někde, taky zajímavý).

  2. Fish says:

    Palec hore Frenku, týpek je hustej 🙂

  3. Horča says:

    Super blog, víc takovejch a velkej palec nahoru pro podobný lidi! Díky za post, taky přispěju svou troškou do mlýna, a i když je to pravý opak rajsování po světe, třeba v tom někdo, kdo třeba zrovna staví, případně rekonstruje – nevíš Houte, je tady někdo takovej?:) , najde inspiraci – http://mpora.com/articles/treehouse-worlds-coolest-home

  4. hout says:

    Tvl. Horčo ten treehouse je super, akorát teda se mi trochu nelíbí ta velkorozpočtovost celýho projektu. Každopádně hned jsem si začal na zahradě vytipovávat strom, na kterým bych něco takovýho postavil 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Calculate *