Whats up scéno?

Téma, který mám v hlavě už od léta, že by stálo za přetřes. Pak to tady vytáhne natvrdo Adam a tak teda jo, sepíšu to a zesumarizuju. Česká dirtová scéna (trailsovou zjednodušeně považuji za její podmnožinu) si v posledních letech jede trochu nahoru dolu, ale mrtvá v žádným případě není. Měřítkem, opět zjednodušeně, byl vždycky hlavně počet závodů, počet jezdců na závodech, úroveň těchto závodů a následná medializace. Případně ještě samotný spoty a info o nich. Byly časy, kdy to jelo hodně, byly časy horší, kdy to jelo méně. V dnešní době, řekl bych, si stojí dirtová scéna obstojně. Level dirtového ježdění je sice prachmizerný, ale trailsové ježdění na tom není zle a celkově tady docela pár lidí je, pár spotů taky, i nějaký ten závod nebo jam se semtam objeví. Mediální pokrytí je dnes tragédie obecně, v podstatě žádný média nejsou, pokud tedy pominu zoufalý Dirtbiker, po své cestě si jdoucí TBB a pak.. checktrails.com. Svým způsobem můžou všechny ostatní disciplíny závidět, že má česká dirtová/trailsová scéna vlastní web, na kterým se více či méně podílí celá řada lidí se slušným backgroundem ve freestyle bmx, a který nějak funguje. A přesto zdá se, že právě ta scéna, pro kterou je tenhle web především určen, si ho neváží a nechápe, co v něm má za potenciál. Tolik úvod a teď o čem mluvím.

Pohořelice, Žlutava, Přeštěnice, Shibak, Volyně, Skalka, Martin.. všechno trailsové jamy či dirtové závody v tomto roce. Nulové pokrytí na checktrails.com o akci dopředu, nulové info, jak se to nakonec vlastě povedlo (kromě tedy reportu od Adama ze Skalky). Není to škoda přátelé? Není škoda svůj jam, závod, akci někde nevyvěsit a spoléhat jen na svým způsobem informacemi naprosto přehlcenou neadresnost sociálních sítí? O některých akcích jsem se nějakým způsobem předem dozvěděl, o některých jsem se dozvěděl zpětně, o některých třeba nevím dodnes. A to tu scénu v rámci možností opravdu stále sleduju, v podstatě denně. Pak se samozřejmě v klidu stanou kixy, jakože Shibak se kryje s Vápenkou, Martin se Skalkou, a spousta lidí taky vůbec nemusí přijet, protože o tom neví. Nikde to pořádně vyvěšený nebylo a přes FB se to k nim buď nedostalo vůbec, nebo to skončilo někde v propadlišti tisíce postů a zpráv od tisíce „kámošů“, který leckdy člověk nemá chuť číst, nebo si jich prostě nevšimne.

Jsme taková zemička malá, scéna ještě menší, spousta z nás se zná navzájem a stejně si to jedem každý sólo, nechápu to. Když pak vidím na Canyoudigit videa od Jirky Zouhara, který se v ČR objeví tak možná přes FB, když vidím Satanovy články na DB, který by stokrát víc slušely na checktrails a dostaly se k lidem, který si je rádi přečtou, když pak vidím videa z různých menších jamů, kde se lidi snaží, nedělají to špatně, ale nikde se to nesdílí napříč scénou.. říkám si sakra proč? Platforma je, otevřenost z naší strany rozhodně taky, a přesto něco nefunguje. Jsme pro vás lesní banda, která uznává jen sama sebe a možná Vápno? Nebo máte problém s ortodoxností Houta, co jenom kritizuje? Nebo na to prostě serete? Vážně by mě zajímaly odpovědi.

Ok, abych to celý nějak shrnul. Tenhle web vzniknul s cílem sjednotit scénu, psát zajímavý věci, komentovat dění u nás i ve světě. Nemělo to být jen o lese a o nás, ale o všem možným, co se týká trailsový scény. Někdy jedeme hodně, někdy méně, je to o času a chuti. Nikdy jsem necheckoval statistiky, kolik lidí checktrails.com sleduje, ale jsem přesvědčen, že pár lidí to je. A zejména že sem chodí lidi, který zajímá, že se támhle něco hliněnýho děje, je tam jam, akce, závod, nebo třeba roste nový spot. Není v našich silách se pídit po všem, co se kde děje a sypat to sem, ale když přijde info, rádi to sem dáme. Kontakty tady jsou, je to jen na vás a hlavně pro vás, respektive nás všechny. Díky čau.

This entry was posted in Czech stuff and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Whats up scéno?

  1. Filip says:

    Před několika lety jsem někoho z Vás (myslím, že Kudra) prosil o zveřejnění informací k “závodu”, který jsem připravoval s Ušim. Dodal jsem plakát a sepsal pozvánku, ale tady se to neobjevilo. Možná proto, že se akce týkala víc MTB, možná proto, že se kryla s jamem na Vápence. Bohužel o Jamu jsem se dověděl asi týden předem a už s tím nešlo nic udělat, ani kdybych chtěl. Měl jsem pocit, že o takovou akci nikdo nestojí a o to míň jsem měl chuť si dát příště práci s výběrem termínu. Chápu, že Vápenka je o několik úrovní jinde, nicméně k nám přijelo několik lidí na malejch a bavili se. Akceptuju zároveň zášť k velkejm kolům, ale pamatuji si na doby, kdy jsem jako malej kluk obrážel dirtový závody s naší partou a dřív to dohromady nějak víc fungovalo. Proč jsou teď ty hranice tak silný? Nemělo by to být naopak právě pro to, jak malou zemičku máme?

  2. hout says:

    Čau Filipe,
    pořádal jsi s Ušim? Možná si vybavuju akci v Hradíšťku, o který mi Kudr něco říkal, možná se to krylo s prvním jamem na Vápence 2012 nebo 2013? To je jedno. Vidíš, kdybys tady hodil info měsíc dopředu, třeba by ses nekryl. Pokud s tebou Kudr komunikoval a slíbil, měl jsi ho jebat, pokud nekomunikoval, zkus příště ofiko kontakt tady, chodí to do mailu mně, minimálně ti odepíšu. Kudr zas není žádný velký internetový novinář, občas něco přihodí, ale leckdy je taky někde v prdeli na cestách a nic ti nikam nedá.
    Každá akce má své příznivce, zrovna o Hradíšťku jsem slyšel docela pozitivní ohlasy, třeba kdyby se právě tady objevily včetně videa, příště tam máš víc lidí, možná i nás. O tom to přeci je.
    Zášť k velkým kolům bych zas tak nehrotil, pokud dá do kupy někdo dobrý spot nebo dobrou akci, je jedno, na čem jezdí a jestli vůbec jezdí. Na druhou stranu mtb jam jako dělají třeba v Turnově na A51 pro nás prostě není zajímavý, i když je to na hlíně, je to něco úplně jinýho, to není pro malý kola a tyhle stránky jsou o malých kolech.
    Proč jsou hranice tak silný? Jsou? Nevím, těžko říct. Možná by byly oblejší, kdyby třeba jako v Anglii byly i tady trailsový spoty dělaný klukama na mtb, který ale nerozeznáš od trailsů bmxových týpků, vzájemně bychom se mohli navštěvovat a jezdit spolu. Možná to bude znít blbě a možná nemám správný informace, ale u nás mi to přijde hodně hozený jenom na jednu stranu. Když budu mluvit za les, jezdit u nás, to ano, pomoci už moc ne a mít vlastní spot na úrovni a v šejpingu i pro malý kola, tak to už vůbec. Třeba proto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Calculate *