UCI a freestyle bmx

Dvě zajímavý a z mého pohledu trochu kontroverzní novinky týkající se freestyle bmx se objevily v tomto roce. Vzhledem k nefunkčnosti mediální fbmx scény (pamatujete si tenhle článek? Jak příznačné) vám to servíruju sem, protože by byla škoda, aby to úplně uniklo. Doufám, že si tohle přečte hlavně naše FBMXA v čele s Jenym Valentou, pokud to tedy ještě neví, protože z tohohle by se dalo něco vytlouct. O tom, jakým směrem se Freestyle bmx ubírá a ubírat bude, čtěte inside.

Četl jsem to na fatbmx někdy v květnu a uložil si to, že vám o tom někdy něco napíšu. UCI, hlavní světová cyklistická organizace oznámila, že pod svá křídla bere freestyle bmx, respektive bmx park. Znamená to v podstatě oficiální uznání a zaštítění parku coby cyklistické disciplíny. Jedním z hlavních cílů je medializace cyklistiky ve velkých městech prostřednictvím nových atraktivních odvětví ježdění na kole. UCI přitom vychází z toho, že bmx park je relativně jednoduchá, ekonomicky nenáročná disciplína. Stačí k tomu nějaký flek někde ve městě, kde se narychlo vyfikne park a může se spustit divácky zajímavá show, jinými slovy za málo peněz, hodně muziky. Konečným cílem je potom dostat bmx park na olympijské hry. UCI to prezentuje jako oboustranně výhodnou kooperaci, která pomůže posunout dále freestyle bmx a zároveň zatraktivní cyklistiku jako takovou.

Praktické dopady by měly být zjevné již příští rok. UCI chce podpořit vznik Světového poháru ve freestyle bmx parku. Měl by to být seriál několika závodů v rámci FISE festivalů pod hlavičkou UCI. Na rok 2017 se potom chystá oficiální mistrovství světa v rámci programu UCI Urban Cycling World Championships, kde se představí hned několik disciplín cyklistiky, kromě parku taky cyklotrial a nějaká speciální verze cross country (Eliminator).

Poslední významnou zprávou týkající se celé věci je oficiální prohlášení UCI o plné podpoře integraci freestyle bmx parku pod cyklistická křídla, což by mělo znamenat výraznou podporu tohoto „cyklistického“ odvětví jednotlivými národními svazy a asociacemi. Cílem je příprava celého sportu na národních úrovních na zmíněné mistrovství světa v roce 2017 a potom na účast na Olympijských hrách mládeže v Buenos Aires v roce 2018.

Tolik fakta. Co to znamená pro freestyle bmx? Půjde do toho víc peněz a pravděpodobně se to nevyhne určitý profesionalizaci. UCI je hodně striktní a může to taky znamenat dopingový kontroly na jakýchkoliv akcích pořádaných touto organizací. Možná to málokdo z vás ví, ale dokonce starý X-Cupy pořádaný Cvachim, Zeem aspol. (parta 4 Elements) by v rámci této úpravy spadaly pod UCI, jelikož oficiálně to pořádala česká FBMX asociace, která oficiálně spadala pod Český svaz cyklistiky (ČSC), který oficiálně spadá pod UCI… No jen si to představte, jak berou automaticky vítěze závodu a náhodným losem tahají plzeňskou legendu Míru Bartoše, ať se jim jde vychcat do kelímku. Bizarní představa (z jeho comba by se asi posrali, viz. druhé 20Inches, kdo ví, ví). Na druhou stranu, pokud to UCI myslí vážně, mělo by jít něco vytlouct z ČSC na rozvoj fbmx u nás. Na jaře měl Jeny Valenta coby současný šéf české FBMX asociace super sáhodlouhé video o tom, jak se do toho opře a bude to profi fungovat. Podpora od ČSC by mu mohla slušně zahrát do karet, když se to vezme za správný konec. Že to nebude nic jednoduchého, o tom žádná, ČSC vždycky byla a pravděpodobně stále je konzervativní komančská banda, která si jede svoje žiletky a cokoliv jinýho ji nezajímá. Kéž bych se pletl. Jisté je dle mého názoru jedno, pokud UCI opravdu vstoupí do fbmx (jako se tomu stalo například u klasickýho bikrosu), bude to pravděpodobně znamenat v menší či větší míře určitou regulaci a organizaci ve freestyle bmx.. Slyšíte tu absurdnost? A my oldschoolové už budeme jen nostalgicky vzpomínat na památný Worlds v Kolíně, kde se Jay Miron vyndal tak, že neuměl chodit a další den v poledne ještě totál na kaši zajel druhý flek v minirampě.. To byly časy.

Je tady ve hře samozřejmě i ta pozitivní varianta, kterou se nám snaží předhodit UCI a většinou i ta komerční část scény, která cejtí prachy nebo alespoň nějaký osobní prospěch z jakýkoliv korporace, která by díky tomu mohla poslat do fbmx nějaký ten flus. Jsou to takový ty klasický kecy o větší viditelnosti, více jezdců, více parků, víc závodů, víc sponzorů, víc vidět a zase víc jezdců a víc parků a tak dál. Kde se asi stala chyba, že to celosvětově už nějaký ten pátek nefunguje a fbmx je spíš na ústupu..

Dost už řečí, zatím stejně můžeme jen spekulovat. Trailsová scéna zůstane stejně tím čím je, a každý si v bmx může najít to svoje. Jen možná bude zase ještě víc na očích ta sportovní, nepůvodní část a ta naše pohodová undergroundová bude zase o krok blíž k dinosaurům. Anebo to bude obráceně, lidi na to budou srát a pojedou si tu svoji pohodu na štrýtu, v lese nebo parku, dají si k tomu pivko nebo brko, budou v klidu. Uvidíme.

Původní články v AJ na fatbmx tady a tady.

This entry was posted in Czech stuff and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Calculate *