Zahrádka a Fatamorgana Jam

Dali jsme výlet, Fatamorgana Jam a po cestě Dirt Garden ve Velké Kraši, spot známý také jako Zahrádka. Co a jak a tak, všechno uvnitř.

Výlet od čtvrtka do neděle, ať se trochu pomějeme, vyrážíme večer dodávkou v sestavě Hout, Mates, Dudo, Michal Punkáč a Holmes, cesta přes Polsko nemalá, fuck off navigace, to je pekelná věc, po desátý večer sedíme s Mlaďákem a Veselákem ve vesnický hospošce kdesi u Polska, jmenuje se to tu Velká Kraš, prý tu jsou skoky a pumptrack. Pár pivek, kluci pražští trochu nakoupíno, jedem se na skoky vykempovat, tady už parta z Jesu, zase pár pivek u ohně a jdeme spát. Ráno raníčko, svítí sluníčko, ale fouká jak svině. Tohle není úplně na ježdění. Checkujeme spot, pěkný to je, ujetý, vypadá jednoduše a docela zábavně, což potvrzuje i Mlaďák, který to má projetý. Pumptrack na rozjetí vděčný vždy, baví mě to asi tak jedno kolo, pak nějaký menší skočky, fouká zepředu z boku, ale dá se to, 14 dnů jsem nejezdil a baví to. Přidává se zbytek party, přijíždí pan domácí Mira, dáváme pět a velký respekt za to všechno, odkrýváme zbytek a tak nějak si to na první druhou celkem všichni nalítáme. Dudo jezdí jak o život a lehce si trikuje, Mates jezdí jak o život, Holmes letos snad potřetí na kole taky nadšeně dává jak svině jeden Holmes air za druhým proložený lehčíma tríčkama, Houta s Mlaďákem to ve vlaku baví, no dobrý to je. Ty skoky jsou fakt jednoduchý, rychlosti spousta, vysoko to jde, nájezdy až na výjimky plynulý a příjemný, jen ty péra na dopadech nemáme a někdy to je rána větší, než by člověk chtěl. Sečteno podtrženo, Zahrádka je super spot řekl bych pro všechny, kdo se rád proskáče na kole a není superortodoxní trails killa, který chce jeden hip za druhým a všechno prudký, no kolik nás takových v ČR je, že. Doporučuju každýmu, kdo si chce příjemně pojezdit na pěkným místě, v pohodový atmosféře. Moc by se mi tady líbil nějaký contest, ty skoky si o to říkaj, pro malý i velký kola, pumptrack pro děti, všechno tady je.. Pojezdili jsme dosyta, zaplatili Mirovi 50 vstup za snahu, vzorně přikryli a vydali se nach Jes.

Silnička klikatá pomalá, pěkný to tady ale mají, né že né. Zastávka na oběd zadobře a jsme tu, na checkovačku a lehký pojezd berem ještě místní bikrosku, byl jsem na ní jezdit přesně před 20ti lety, heh. Moc se od tý doby nezměnila, je to z kopce a baví nás to, leč věc náročná, takže to nepřeháníme a brzy balíme směr Fatamorgana. Jiří Heger coby dosavadní průvodce nás opouští, prý se přijde podívat až zítra, už jsem slyšel story o rozhádaný místní partě ve stylu Uši vs. Zbytek, no nechápu nic, co se tady děje. Jedeme tam, kousek mimo Jeseník, mostek přes potok, střelnice a už se to před námi otvírá, to je ale zatraceně pěkné místo. Zdravíme se s Ušim, který tady diguje přes měsíc v kuse, poslední dva týdny sám díky probíhající kovbojce, no má toho dost po všech stránkách, vidím to na něm. Dát tohle do kupy, to není málo. Slovo ke spotu. To místo je fakt super, práce na něm spousta, zejména zázemí stojí za zmínku. Super bouda se sklepem, patrem a terasou, vedle sezení se stolem, z kamenů udělaný krb s grilem, lavička, no čumím na to, to je velký luxus. Skoky dvě lajny, obě spíše menší, ale Baby lajna to není. Společný jim jsou dvě věci, ze kterých jsem neměl radost. Za prvé a to je průser, není to zajetý ani trochu. Za druhý, vesměs všechny nájezdy jsou nakoplý jak hovado, ale jakože tohle není příjemný ani nikdy. Škoda. Na to celé vede docela pěkný, zajímavý rozjezd z kopce dolu přes klopenky a celou řadu skoků, který dává spotu jednoznačně další rozměr. Úplně nahoře potom nakopaných spousta věcí, mraky práce až člověk žasne, dva poctivý, mechem prorostlý bazény, spousta různých boulí a všeho možnýho, ty kluky evidentně baví víc tunit a kopat, než jezdit. Mazec.

Přichází hlavní průser Fatamorgana jamu a tím je vytrvalý déšť, který zatáhnul páteční session a významně ovlivnil sobotu. Tady střih, všechno v reportu od Pecy ze Skalky, čtěte na Madeover tady.

A ještě epilog pana Houta. Uši: „Tvl. Houte, máš tady kecy a ani kolo jsi z auta nevytáhnul.“ Ten kluk má pravdu, od Ameriky, kde jsem měl v hajzlu záda, se mi to nestalo, abych si dal někam výlet a tam to vyzevlil. Ale na tomhle se mi jezdit nechtělo. Skoky byly přikrytý kobercema, nicméně jak to bylo čerstvý, prochcalo to komplet, jílovitá hlína je na tohle čubka a dělá co? Dělá modelínu vole. To když nevypálíš, tak v tom jezdit nechceš. Odpoledne měl každý nájezd dole 5 cm koleje a to tě sere, i kdyby to nebylo načutaný až do nebes. Session přesto byla, kluci se s tím prali statečně, nicméně pomalý to bylo hodně a ani koukaná to moc pěkná nebyla. Kromě teda jednoho týpka, Hugo z Ostravy, mladej kluk prej sjezdař nebo co, no tvl. už dlouho jsem neviděl tolik talentu. Kámo jezdi na tom malým, pro velký tě je škoda.

Nejlepší session dne proběhla paradoxně na bikrosce, kam jsme si odpoledne na chvíli odskočili. Dudo chytil jezdící slinu a vyndal takovou exhibici, že jsme nechápali nic. 360 turndown to oppo 180 lookback, biče, trucky, oppo 360, pouštěčky, všechno na bikrosových doublech z bunnyhopu dovnitř a ven do sérky, fakt hustý. Zase nám Dudo jednou ukázal, kde je on a kde zbytek. Je to masakr, jak to tam tenhle týpek má, když se mu chce.

Jinak cajk, týpek Fesoj, přes 10 let jsem ho neviděl, spoustu věcí potunil a zařídil, velký vojenský stan byl, pívo teklo, sice pomalu, ale zase to bylo s obsluhou, muzika hrála, spousta trailsůchtivých lidí moravských dorazila, Ruben, Skalka v čele s Jirkou Zouharem, Jenda, Žena a ostravská crew, rád jsem všechny viděl.. Večer večírek, nebylo sice moc čím topit pod kotlem, ale stejně veselo. Vlastně to byl pěkný den v Jesu, i když jsem nevytáhnul kolo z auta. Díky Ušimu a Fesojovi za jam, díky místňákům za skoky, dobrý to bylo, příště zas.

Více nic. Fatamorgana trails je parádní místo s luxusním zázemím a velkým potenciálem. Chybí tomu jen pár detailů, dva až tři dny JC party jsme se s Matesem shodli a byly by to super skoky, na který budou všichni rádi jezdit a v žádným případě bych nenechal kolo v autě. Ovšem žádné trailsy na světě nemůžou fungovat bez lidí, bez party, a tady je parta rozhádaná. Uvidíme, jak se tahle situace bude dále vyvíjet, nicméně by byla velká škoda o Fatamorganu přijít, na prstech jedné ruky takových spotů u nás napočítáte.

Tady video od Jirky Zouhara z jamu, slušná práce. Mimochodem, koukejte na pokus o atentát na Houta 😀

A ještě pár fotek, na telefon, na hovno, ale pro představu. Velká Kraš se mi někam ztratila, možná ještě dodáme.

This entry was posted in Czech stuff and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Calculate *