Dogtrails aneb ty krávo

Už dlouho mi, co se trailsů a světa bmx obecně týče, něco nevyrazilo dech. Jeden příběh z běžného všedního dne, jeden hodně silný zážitek pana Houta. Vítejte na Dogtrails.

Je úterý dopoledne, mám dovolenou. Nacházím se v jednom malým městečku asi 15 minut autem od Lesa. Jen kousek odtud je spot, o kterým jsem trochu něco slyšel. Je to prý hodně zajímavý les, velký potenciál, jezdit se tu pořádně nic nedá, ale stojí to za check. Tak teda jo. Beru directions od Kudra a jdeme na to. Cesta na kopec, pěkný výhled po okolí, parkuju auto, cesta se ztrácí ve větvích. Jdu po ní, vcházím do docela pěknýho lesa. Pár desítek metrů a odbočka doleva, to bude ono. 10 20 kroků, zastavím se nahoře na docela prudkým kopci a koukám.. Pode mnou se krčí bouda velikosti zahrádkářské chatky, vedle sofa se stolem a grilem, pod tímto zázemím v jakési kotlině obehnané svahy poklidně zarůstá možná 30 skoků v několika různorodých lajnách! Je to magická scenérie. Chvíli to rozdejchávám, koukám na to, na tu členitost, rozsáhlost a kompaktnost zároveň, no ty krávo. Jdu blíž, checkuju, procházím, kroutím hlavou, nechápu, procházím, znovu, dobrých 30 minut mi to trvá, než to celý projdu. Připadám si jak v nějakým dokumentárním filmu o prastaré civilizaci, která za sebou zanechala rozsáhlou a unikátní infrastrukturu, jejíž smysl a účel nám dodnes zůstává utajen.. Není zde jediná stopa kola.

Znovu a znovu se užasle rozhlížím okolo sebe a procházím každý kout tohoto díla. Je to smutný pohled. Kolik neskutečný práce to muselo dát a v jaký zmar se to celé zvrtlo.. Je to 15 minut od Lesa, blbých 15 minut, který jsme si roky nenašli, aby nám tohle uteklo mezi prsty. Obrovské dedication a nasazení, který stačilo trochu nasměrovat a zkoordinovat a mohl zde vzniknout spot, který by si v ničem nezadal s lesem, dost možná ho se svým potenciálem jednou i strčil do kapsy. Posh a Catty, 15 minut od sebe.. Tohle všechno se mi honí hlavou, mísí se ve mně obdiv, úžas, smutek a nasranost, že jsem si těch 15 minut na cestu sem neudělal před pár lety. Jsem z toho vedle, ještě dnes, když vám to píšu, z toho jsem vedle.

Více nic. Prozření, že tady v Čechách jsou další lidi, pravověrní zapálení diggeři, kteří dokážou vzít lopatu a postavit velký věci, že tady může vzniknout další les, který nás bude bavit minimálně tak, jako ten stávající. Obrovský respekt lokálům z Dogtrails za jejich práci. Strašně moc bych si přál, abyste v sobě našli ještě kus síly a s pomocí nějaké třetí strany to tam překopli z infrastruktury zaniklé civilizace na funkční spot. Ten potenciál je nezměrný.

Akorát se bojím, že současná JC parta už nemá dostatečný morál, aby se stala tou třetí stranou. A nikdo jiný tady není.

Fotky jsou z telefonu, takže bída, ale stejně dávám celou galerku, ať máte představu, o co tady jde.

This entry was posted in Czech stuff and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Calculate *