Czech spotcheck a tak vůbec..

V živelný diskuzi u Rubenova příspěvku o zahradě Aleše Handzela se narazilo na téma, který bych rád dále rozvedl. Objevil se tam podnět, že by se tenhle web měl věnovat taky český scéně, českým spotům. Ne že bychom to neměli také v plánu, nicméně mě to vedlo k zamyšlení.

Už kdysi jsem na bmx-jicin.com dal dohromady Projekt Spotcheck, soupis všech v té době mně známých hliněných spotů v ČR. Hodně se toho od tý doby změnilo, né že né, nový spoty vznikly, starý zanikly, tak jde život. Chcete, abychom se věnovali taky český scéně, ale jak vlastně ta česká scéna vypadá dnes? Kolik a jaký spoty tady máme, v jaký kvalitě? Nechci malovat čerta na zeď, ale mám pocit, že spotů, který stojí za zmínku, je u nás proklatě málo. A ještě míň těch, na kterých se rád jednou za rok projedu, aniž bych si nevyčítal, proč jsem radši nezůstal v lese. Jak napsal Honza ve zmíněné diskuzi, tenhle web má určitý potenciál, který chceme využít a chceme ho dělat na úrovni, rádi bychom v podstatě na světové úrovni. S touto vizí přichází dilema, jestli zde prezentovat spot o třech EMO skočkách, ač dělaný srdcaři, a nebo si udržet určitý standard a tři EMO skočky prozatím nechat stranou. Dobře vím, co se dá a nedá postavit, pokud je člověk srdcař a jde opravdu do toho. Pokud to jsou srdcaři, budou za rok EMO skočky větší a bude jich 10. Zbystříme oko a napíšem krátký text s nějakou fotkou, tady se kluci snaží, jen tak dál. Za další rok už z emo skoček budou skoky a bude jich 15. Pak si možná i přijedem zajezdit, napíšem článek a zveřejníme video. Je tenhle přístup ok nebo není? Správná otázka. Asi to pojede nějakou střední cestou, uvidíme.

Emo skočky, prostě první level. Post it or not?

Vstupuje do toho ještě jeden úhel pohledu, který zmínil Honza ve svých komentech. Checktrails.com je jediná česká stránka o bmx, která jede dvoujazyčně, což nás svým způsobem prezentuje v cizině. Málokdo ví, ale díky lesu, Řáholec jamu, Kudrovi a našemu americkýmu výletu má česká trailsová scéna docela dobrý zvuk v cizině a checktrails.com se díky anglický mutaci zákonitě stává zdrojem informací o český scéně pro zahraničí. Jak se zde budem prezentovat, tak nás budou vnímat, čím lépe nás budou vnímat, tím lepší jezdce uvidíte na Řáholci, možná se objeví i na vašem spotu během tripu po ČR, kde je přeci silná trailsová scéna.. Zajímavý aspekt, že.

Česká trailsová scéna má dobrý zvuk v cizině. Děláme co umíme.

Ovšem dost už tlachání. Kde začít, když chcete něco o český scéně, než aktualizací toho, co jsem kdysi začal. Rozepisovat se o každým spotu nebudu, někde poznámka, někde jen název, berte to spíš jako seznam. Ty hlavní spoty bychom později rádi uvedli zvlášť v samostatných článcích. Bezpochyby zdaleka nevím o všem, takže kdo co pošle, rád to sem přidám, je to jen na vás. Czech trails spotcheck 2012.

Les – stále v progresu, jak jinak.

Jedna starší fotka Kudra z lesa. Prostě les.

Garden trails – Srovnáno se zemí na jaře 2010, R.I.P.

Milevská Vápenka, kdo by ji neznal. Legendární český spot.

Vápenka– legenda, už nepůsobí tak monstrózně jako kdysi, ale pořád dobrý. Nová lajna z roku 2011 tomuhle spotu bezpochyby prospěla. Nicméně Štěpán na to dlabe, Onýs se odstěhoval, kdo ví, jak se bude tento spot dále vyvíjet. Povinnost pro každýho, kdo má hlínu rád.

Dvůr Králové – uff, jak jsme se tady namakali při Red Bull Backyard Diggeru..:-/ Myslím, že z toho už nezůstalo nic.

Brno Bystrc – funguje, momentálně zde úřaduje snad Pavel Caha, takže asi spíše do dirtjumpových skoků na triky než do trailsova, ale pořád slušný spot.

Brno Bastr, spíš čistý dirt jump než trailsy, nic co by mě zvedlo ze židle, ale někdo to tak má třeba rád.

Nehvizdy – Miloush skončil a srdce zmizelo, zůstala placka. Další krach RBBYD spotu.

Frenk Frantík na svým domácím spotu v Holíči, výška věžička, žádná o tom. K čemu tam je ta podlážka?!?

Vizovice – spot kousek od Zlína, pořád tam je. Loni jsme se stavili, velká lajna není, ale jinak se zdálo vše sjízdný a docela v pohodě. Progres se ovšem nekoná.

Holíč – další z RBBYD spotů. Parta malá, jako všude. Frenk by si jistě coby domácí hráč řekl svoje, ale dle Kudrových slov se taky žádný velký progres od té doby nekoná. Ale jezditelné ano.

Skalka – nevím, co se zde stalo, ale po loňský návštěvě Papála a Jirky Zouhara v Austinu Skalka moc nešlapala, což je škoda, léta to byl po lese druhý suverénně nejlepší trails spot u nás. Co letos?

Skalka loni nekvetla, co letos?

Čachovice – tihle kluci umí jezdit na kole, ale jedou si to svoje a do žádnýho mega stavění se nehrnou. Najděte si videa Filipa Mrázka na TBB, to je ono.

Shibak – pěkný prostředí, pár EMO a baby skoček, dva větší skoky, na konci wallride. Nic víc, nic míň.

Frenkovy trailsy ve Hvozdnici v dobách největší slávy, dílo jediného člověka. Tohle si zaslouží respekt.

Hvozdnice – Frenk to vzdal a trailsy jsou srovnaný se zemí, ale stejně má tenhle člověk navždy můj respekt za to, co dokázal zcela sám postavit a udržovat. Klasická ukázka toho, co jde, když se chce a je člověk trochu schopný. V nejlepších letech patřila Hvozdnice k tomu nejlepšímu u nás, i v dnešních měřítkách.

Karlovy Vary – nemám ponětí, jestli tam ještě něco je. Jediný český spot z kopce, legální a posvěcený, jaký to potenciál.

Zličín – možná tam zůstalo pár hromádek, kdo ví.

Praha Strašnice – nový majitel, nová vize. Místo hlíny stojí parkoviště pro auta.

Jeseník – tihle kluci v undergroundu daleko od všeho si šli vždycky svojí cestou a ne vždy to byla cesta s lopatou v ruce. Kdo ví, jak to tam teď vypadá.

Toť vše z původního Spotchecku z roku 2008.

Dnes bych určitě přidal tyhle místa:

Stráž pod Ralskem – Honza Benda to myslí s bmx opravdu vážně a navíc je velmi schopný ve shánění potřebných prostředků ze státní popřípadě obecní kasy. Loni si najal Kudra, což bylo to nejlepší, co mohl udělat a vyrostlo co vyrostlo. Tenhle spot neurazí nikoho. Plány na letošek možná taky nemalý, nechte se překvapit.

Dudo vyndávající svůj parádní jednoruký stůl ve Stráži na MČR 2011.

Libčice – Honza Přibáň, známý také jako Příba, on stojí za tímhle spotem pro trikový mašiny s pár rovnýma skokama a jednou docela zajímavou lajnou ne úplně pro každýho.

Spot pro trikový mašiny, ale taky se tu dá poskočit. Libčice.

El-wood – El-Stylo parta okolo Rubena a Adama Robenka. Nebyl jsem tam, dle fotek zajímavé, kluci možná ještě nemají tolik zkušeností, ale tady je srdce na pravém místě a brzy se může spot vyšvihnout hodně nahoru na pomyslným českým žebříčku. Osobně hodně fandím.

El-wood, na oko parádní flek s velkým potenciálem. Kdo ví, čeho se zde ještě dočkáme.

Brno Líšeň, známé taky pod názvem Rokle. Vypadá to dobře, leč fotky jsou jen fotky..

Brno Líšeň – tady se začalo stavět už začátkem roku 2000, pak nic a v posledních letech se toho ujala nová parta v čele s Žabákem. Skoky nevelký, leč pojezdit se tu podle všeho dá.

Pačejov – nevím nic, viděl jsem jen pár fotek kdysi někdy a vypadalo to hezky. Fotky ovšem leckdy matou, na video jsem nikde nenarazil. Kdo ví. Každopádně jeden z mála lesů, alespoň snad částečně.

Mokropsy – jedna nikterak velká lajna dokola a pár malých skoček vedle, ale ta jedna lajna může některý lidi docela bavit.

Zahrada Aleše Handzela – kluci evidentně začínaj, Ruben říká, že srdcaři, uvidíme, kam se to bude posouvat.

Pačejov, před lety bych byl z takový fotky nadšený. Dnes už vím své a fotky neřeknou nic. Rád bych se tam někdy podíval.

Rakovník – jedna malá, placatá, ale jinak docela zajímavá lajna Ládi Klause.

Marasblog – tenhle člověk někde z Vysočiny taky podle všeho něco kope v lese.

Lázně Bělohrad – taky prý snad nějaký les s potenciálem..

Ještě dva spíše MTB spoty: Lesík u Českých Budějovic, A-51 v Turnově a Roztoky.

Spotů může být jistě víc, jak jsem řekl, napište, doplníme. Ještě se obloukem vrátím k úvodnímu slovu. Tak s rukou na srdci, kolik z těchhle spotů je trailsových, není čistě amatérských a stojí za to? Hodně málo a vy byste chtěli 30 % o české hlíně? Jak vidíte, není toho moc, o čem by se psalo. Přál bych si jen víc těch „srdcařů“, jak bylo zmíněno, aby český spoty rostly a rozvíjely se. K tomu bych přidal ještě jednu svou poznámku. Můžeš být srdcař jaký chceš, ovšem pokud budeš jen kopat to svoje hřiště a nejezdit jinam, nikdy se nikam neposuneš. Kdysi před moc lety mě ovlivnilo Milevsko, potom Mellowpark, který nás posunul nehorázně dopředu, až jsme si už mysleli, kdo ví co nemáme. Pak jsme vyrazili do Ameriky a zjistili, že jsme pořád amatéři.. Jenom takhle se můžete posouvat, jezdit na zajímavý místa a brát si novou inspiraci pro svoje lajny. Výš, dále, prudčeji, lépe. Víc už nic.

A ještě jedna fotka, fotka z ráje, bohužel ne z tý naší český kotliny. Moc bych si přál, aby se u nás objevily spoty, který budou mít alespoň jednu lajnu tak vychytanou, jako je ta nejhorší lajna na Posh. Stavěno srdcem, s nadhledem a zkušenostmi. Výš, dále a prudčeji.

This entry was posted in Czech stuff and tagged , . Bookmark the permalink.

28 Responses to Czech spotcheck a tak vůbec..

  1. frenk frantik says:

    Parádní práce Houte, realistický pohled na to, jak to tady je, ať se nám to líbí nebo ne. Podlážka je pro mladé jinak bych tu jezdil sám, já se radši rozbiju do hlíny než se napíchnout na palety. Rokle bohužel RIP, třeba se Žabák ozve co a jak

  2. hout says:

    Díky Frenku. Rokle lehla jo? To jsou věci, jsem myslel, že to tam maj dobře rozjetý.

  3. Adam Robenek says:

    Super věc tenhle článek. Mám plán! Postavíme si své město a všichni co mají rádi házení a plácání tak se tam nastěhují. Najdeme si sexy les a jedem. Posereme celou Pensilvánii a bude to nejvíc. Budeme mít pole a nebudeme muset pracovat.
    Hout s Kubou to propočítají a Ruben uvaří, Frenk to rozleje a chill.

  4. Holms says:

    Ještě že mám to štěstí a narodil jsem se v Českym Ráji nedaleko lesa Řáholce.

  5. hout says:

    Dobrej plán Adame, takže se všichni sestěhujte do Jičína, protože jeden les už je, další je připraven a ještě koupím třetí nedaleko JC, hned u rybníka a dokonce se srubem, hehe. Jak vidíš, potenciál je, jen ty lidi chybí.
    Každopádně ta Pennsylvánie je trochu jinde. Spotů máme možná dokonce v ČR víc, ale na ten jejich level se to tady asi nikdy nedostane. Chybí dedication (k tomu snad není český ekvivalent, asi něco jako absolutní zapálení) a chybí skills, jak jezdecký tak stavěcí.

  6. honza says:

    hezky pěkně houte, hotový veledílo 😉 mimochodem mě taky zaujala zmínka v tvém předchozím přípěvku o tzv. dedication. Dedication to je totiž přesně ta věc, která nám (čechům) chybí a kterou se od tzv. legend (Pensylvánie, Seatle, Austin atd.) lišíme a asi vždycky budeme, byť bysme byli sebevíc zapálení. Trails dedicated people v tom pravém smyslu slova, se (až na velmi vzácné výjimky) v našich končinách a možná ani evropských nevyskytují. Každopádně téma na další článek, možná trošku filozofické, ale jeho otevření by mohlo přispět k tomu, že by někteří “nadějní” jedinci dospěli k prozření 😉 🙂

  7. Ruben says:

    El-wood zanedlouho zanikne ….

  8. Maras says:

    Moc pěkné, nemám, co bych dodal. Snad jen hodně síly všem při dalším kopání nových macatých lajn.

  9. Hout says:

    El-wood zanikne.. bude až tak zle? Pokud to znamená sestěhovat se k nám, holt co se dá dělat, každá strana má dvě strany mince.. Já si jen zasněně představuju, co by se v Jičíně všechno dalo vymyslet, kdybychom nebyli 3-4, ale bylo nás 10.. Tvl, to by se děly věci.
    Dedication, ano, to je to, co to chce a co v Čechách trochu chybí. Ale ruku v ruce to jde s celou řadou dalších věcí, scéna je u nás mladá, teprv se vyvíjí. A pak není zase tolik lidí, kteří si poradí s lesem, natož s catty, nebo nedej bože s Hazelwood v Pittsburghu. Ale jak říkám, scéna je mladá a posouvá se to dopředu. Před pár lety by byla naše současná prostřední lajna v lese těžce moc, loni už jí skákalo spousta nových lidí na Řáholci. Možná si tím dost posunuli limity a o tom to je, zkusili si to, teď budou chtít mít takovou lajnu doma.
    Maras: macatý.. paradoxně to o tom není, main line na Eastside v Austinu nebyla velkou macatou lajnou, ale výšky obrovský, flow a zábavnost vynikající.. O tom to je, ale co to vlastně je, jak taková lajna vypadá? Těžký specifikovat, těžký postavit.

  10. Miloush says:

    Hezkej článek…Jinak pravda, že jsem skončil, až na pár záchvěvů, ale už ne kopacích, už mě to po letech budování něčeho víceméně sám nebavilo a díky práci už ani čas na to není…

    Užívejte hlínu!!!! 🙂

  11. Pavka says:

    Pačejov spis preziva, nez aby zil. Aspon ve dvou by se to lepe tahlo, tenhle rok vydim, ze bude zlomovej…

  12. Tchitcha says:

    díky za zmínku o Lesejku u Českých Budějovic. na spotu makáme, jezdí nas tu dost a později z jara budu rád, když by jsi mi uveřejnil pár fotek. Jih neni mrtvý! 🙂

  13. hout says:

    Čau chlape, to rád slyším, že jih není mrtvý. Na naší trailsový mapě to tak tochu vypadá, je dobrý vědět, že tomu tak není.. Fotky určitě rádi zveřejníme, sám jsem zvědav, kam to u vás směřuje.

  14. Kuba najman says:

    Článek super a potřeba, ale hlavně některý komenty mi dělaj radost, ma to talovej nádech “všechny lopaty českých luhů a hájů spojte se” haha

  15. Edoslavek says:

    Odbočím od tématu, ale musím okomentovat… Fotka letícího Houta v Lese mě vyrazila dech – neskutečnej polet! (asi je na čase oprášit hvězdnej prach z dýkeje)

  16. hout says:

    Nazdar Edoslávku, ty chlape jeden. Jo, je na čase oprášit hvězdný prach z dýkeje.. Jak dlouho tuhle písničku slyším? Ty zevláku. Kdy jsi na tom naposled seděl? Ale nejsi v tom sám, Svíce si pořídil velkou herku, je z něj horský cyklista a do lesa už taky nejezdí.

  17. zachy says:

    Karlovy Vary už neexistujou, je z toho rovina a opalovací flek pro návštěvníky koupaliště. Oficiální verze byla, že bikepark nesouzní s konceptem celého areálu a tak bylo vše zbořeno.

  18. zachy says:

    a jinak velkej DÍK za tydle stránky. Dlouho něco podobného (zaměřeného na hlínu) chybělo.

  19. Vlachoš says:

    StexrsTrails taky zatím žijou…neco máme dirtové neco trailsově nabroušené.ale objektivně by k tomu mohl neco říct Ruben.ten to viděl naživo než sme se odporoučeli do hospody. pár obrázků je na bůčku https://www.facebook.com/pages/Stexrs/295607564791

  20. hout says:

    Jo, Stexrs trails, zapomněl jsem. Přidám. Máte nějaký aktuálnější videjko, třeba z loňska? Pamatuju si, že fotky vypadaly dobře, ale taky jsem slyšel, že skoky až zas tak dobře nefungovaly.. Je to už ale starý info, třeba jste to poladili. Videjko by řeklo více.

  21. Vlachoš says:

    nic aktuálního bohužel nemáme:/ jak se podaří něco natočit tak hned posílám. no o funkčnosti je to na dlouho..někdo něco umí něco neumí…něco funguje předpisově něco nefakčí…někdo vidí ostrý rádl/dopad a de dom…prostě stavíme pro sebe:)

  22. hout says:

    Škoda, že nemáte, jistě by to zajímalo více lidí. Fotky opravdu nejsou vždy správně vypovídající. Občas mám pocit, že si lidi hrajou hlavně na to, jak to vypadá, než jak se na tom jezdí. Mají pěkně našejpnutý vnitřky, boky, někdy dotažený až do extrému, ale ta lajna má flow pod psa, nedá se na tom jezdit.. Funkčnost skoků je rozhodně věc na delší debatu, skoro i trochu filozofickou. Nám se díky Americe opravdu hodně otevřely obzory a jsme hodně nároční v tom, co je dobře fungující lajna. Nejvíc ve zkratce, fungující lajna splňuje dle mého toto: máš danou rychlost na první skok (nemusíš šlapat, brzdit…), každý skok tě háže do dopadu (nemusíš tlumit ani zbytečně rvát nahoru), když trefíš na dalším potáhneš vejš a řveš yes, když netrefíš, další zatlumíš a nemáš problém… Tohle je asi ten největší základ.

    • Vlachoš says:

      dovolím si nesouhlasit:) třeba moju lajnu (ta co je u nás stavěná nejvíc na dizajn) mám postavenou tak, že když zahraníš tak tě na další skok nepustí a tak to chcu..prostě lajna co neodpouští chybu.je to trefovačka je to “technické.”..sme na placce takže na první si jednou šlápnu (mám 70kilo, větší jedinci nepotřebujou šlapat) a pak už to letí samo. jiné “lajny” už máme tak že když se něco nepovede tak houpneš vlnu a jede se dál nebo to de prostě aj s chybama.
      jinak teda fotky sou opravdu enom zloději duší, protože kolikrát aj když se já podívám na fotku našeho skoku, tak si říkám dyť ten vypadá uplně jinak to nemože byt u nás…video snad neaké spácháme až bude neco funkční takže květen?…červen?…uvidí se

  23. Sul says:

    Co je to EMO skočka? Díky moc za objasnění.

  24. hout says:

    Hehe, přijeď se podívat do lesa, abys věděl.. EMO skočka je skočka na EMO lajně, co by asi tak mohla být EMO lajna? Level 1, co jinýho..:-D

  25. eMTý says:

    Modřany, Pavle, Modřany!

  26. hout says:

    Hehe, ty vole no jo, Modřany. Ještě bys měl zmínit Chodov kámo:-) Mimochodem, nechceš si přijet zasloužit zase jedno roční VIP? Potřebujem pomoc jako sůl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Calculate *