Vápenka Jam 2019 – report

Vápenka Jam 2019, 27.7., no co k tomu říci. Nejlepší akce, jakou jsem kdy na Vápně zažil a že už jsem tady toho zažil dost. Proč? No těžko říci. Chtěl jsem napsat pořádný report, ale nějak mě opustila múza a tak tady alespoň v bodech sumář dne a některé highlighty.

Vápno jede a jede dobře – Pravá lajna funguje nejlépe za poslední roky, alespoň jsem z ní měl takový pocit, všude dost rychlosti, všechno na pohodu, zalítáš si hezky, i nějaký ten trik se tam dá dát. Baby lajna je oproti loňsku o parník jinde, sice mohla stát o kousek dál a mohlo na ní být ještě o něco více rychlosti, ale je tam a lidi ji jezdili rádi.

Milf lajna – kdysi Limestone, potom překopáno na  Milf, říkal jsem klukům, jak to namotat, aby to fungovalo nejlépe, je to namotaný jinak, má to drobný mouchy, zasloužilo by si to lepší poslední skok, ale stejně ta lajna jede jedna báseň a je veliká škoda, že ji nejezdilo více lidí. Ono na první pohled se do toho člověku nechce, nikomu se nám do toho nechtělo, jezdil to jen místní Milan Bolek s Rendym a nijak nepřesvědčovali, nakonec jsme to ale večer z povinnosti vyzvali s Mlaďákem a Kubou Najmanem a jej, to mě mrzí, že jsme to nejezdili celý den. Moc příjemná varianta k Pravé lajně, z jiného těsta, ale dobrý to je a troufám si říci i lehčí, než pravá. Příště to jezdíme všichni a hned.

Pivko a zázemí – pivko bylo krásně studený, teklo a dobře se pilo, pecka. K tomu stoly, gulášek, maso a toika, kterou člověk ráno taky ocenil, na tu benzínku je to daleko. Paráda.

Účast – zde to bylo trochu slabší, až mě to překvapilo. Jičínská parta bez Kudra a Duda (Kudr byl jen na chvíli, staví hrady, a Dudo raději bubnuje, na kole nejezdí), pražská parta ze Suchdola, Mlaďák, Satan, bratři Pflugové z Kunžaku, Gambáč a Tomáš Lízal ze Strakonic, Banán se přijel podívat, Mára Valečko a ještě pár lidí, v zásadě však slušná bída. Z celé Moravy sám osamocený Ruben, kde je Morava? Kde je Kamenice a Mára Pech? Kde jsou kluci, kteří mají ten top secret spot, který se nesmí prozradit a někdo mi ho ukazoval na instagramu? Kde jsou kluci z Pačejova, který jsem potkal ve Stuttgartu? Možná 3 lidi na horským kole, z toho jen jeden skáče velký lajny, kde je horskocyklistická scéna, která si od nás vzala dirt? Vápenka je pojem a možná dodnes spousty lidí děsí, možná oprávněně možná ne, ale taky je to legenda, megahustý spot a jeden ze dvou pravověrných trailsových jamů, jaké u nás máme. Nestačí to na výlet? Podpořit místní čtyřčlennou ortodoxní partu, která se zuby nehty snaží Vápno udržet? Nechápu přátelé, nechápu ani trochu. Přesto účast dostačující, koukat na co bylo, nedělaly se fronty, lidí akorát, vlastně pohoda.

Crashe – a tohle se letos povedlo, protože kromě jedný zlomený kličky z Baby lajny jsem za celý den snad ani neviděl crash, natož nějaký větší crash. Vlastně Kudr se vysypal, ale naštěstí to nebylo nic vážnýho. Po předchozích letech, několika vypínačkách za den, helikoptérách, polámaným kde čem byla tohle velká úleva. Celkově je vidět, že se všichni posouvají dopředu, byli tam kluci, co loni jezdili Baby lajnu a letos pokoušeli úspěšně Pravou.

Odbočka z Pravý lajny – na Pravý lajně je ten stepdown a za ním největší skok Vápna, hlavně ten stepdown budí respekt, není vidět dopad a tak, skoro pokaždý se na něm někdo zrasí. Letos (nevím, jestli poprvé) pěkně fungovala odbočka doprava na pohodový levý hip, hodně lidí tuhle variantu využívalo a tím jezdili v podstatě plnohodnotnou pravou, aniž by stresovali na záludným stepdownu. Dobrá to věc, kterou nejeden rider ocenil. Zde doporučení pro lokály, kluci napřesrok zkopněte tu špici na dopadu a zakulaťte hranu, pojede to stejně (protože tu špici stejně skoro nejde trefit) a bude to o level bezpečnější.

Atmosféra – je na Vápně vždycky dobrá. Jenom sedět a koukat na Vápně baví, člověk vidí skoro vše podstatné z jednoho místa a dívat se na ty polety je dobrý. I za lehký triky jsou hecy, protože v tý vejšce se i lehký triky počítají a vypadá to dobře. A to nás baví, takže se snažíme a to zase baví diváky. Celkově je to cítit ve vzduchu, ty lidi to baví a to je fajn.

Celkové flow dne – nemyslím si, že to kluci měli nějak dopředu extra promyšlený, ale člověk mohl celý den jezdit, vždycky když už nemohl, šel si sednout, dal si pivo a ono ejhle, akorát soutěž akorát tak dlouhá, aby sis odpočinul, ale zase tě to nesralo, zase ježdění a zase soutěž, prostě to odsýpalo tak akorát jak mělo. A to mě baví.

Soutěže – Vápenka se inspirovala Řáholcem (a dnes už vlastně nejen Řáholcem, soutěže se staly nedílnou součástí většiny bmx akcí) a dělá soutěže pro jezdce i diváky, a to je dobře. Přetahovalo se, buchty chlastaly malý pivko a jely slalomek, to byla dobrá sranda, jel se minicontest na Baby lajně, kde jezdili skoro všichni, i když nevyhráli a dopředu to věděli, a nakonec cash for trick na pravý lajně, což bylo taky super, každý si za nějakýho toho stováka něco zkusil dát a všem se to líbilo. Mám dojem, že Vápenka má pořád ještě to prvotní nadšení, kdy jsou všichni rádi, že se něco děje, soutěží a fandí, protože se přece chceme bavit. A to je super.

Cash for tricks – jak jsem zmínil, na pravý lajně se jelo o stovky na triky, přičemž každý dal co umí nebo co si myslí, že je zajímavý a pokud to bylo dobrý, dostal za to nějaký to kilo. Najednou bylo opravdu na co koukat, Gambáč jel svoje biče (dal i tři, na tom velkým skoku dole to je dost a vypadalo to dobře), superman seatgrab apod., Randy točil 360 a dával beko, Mlaďák přihazoval a spousta dalších lidí taky, pěkný to bylo, pokoukání jak se patří. Nakonec.. a tomu věnuji samostatný odstavec.

Martin Křen – nakonec jel Martin Křen. Že vám tohle jméno nic neříká? Mně taky neříkalo. Týpek na trochu punkovým kole, lítal už v pátek bez brzdy, občas trochu rozhozeně, ale kdo bez brzdy na Vápně občas rozhozený není, že. Už v pátek dával slušný vejšky a štýlko, lookback až za ucho a dole najednou otočil 360, největší skok na Vápně na kterým už hezký pátek na malým kole nikdo netočil. No ty krávo. V sobotu trochu z prdele nabízím, že se mu složíme na brzdu, že Vápno přeci jen neodpouští, prej „mám v autě, ale mě to lanko nějak znervózňuje, když to tam vidím, jezdím radši bez toho“. Haha, tak to je dost (vzpomínám na belgickýho šílence Foerskeho, který si nandal brzdu na Catty, protože si myslel, že bez ní nesmí jezdit a pro jistotu na ni nikdy ani nesáhl). No, zpátky ke cash for tricks, Michal Kolář už má v kapse usmolený dvě kila nebo kolik a chce to utnout, když mu říkám, tvl. Marty Křen ještě nedal 360, nech ho. V tom jede Marty Křen, hecujeme jeho 360 na posledním a týpek roztáčí 720 do totálního rodea, ze kterýho samozřejmě vylítnul. Cože? Týpek jde znovu a znovu, Michal Kolář po dni bez vážný držky to uklidňuje, kámo dej 360 a bude dobře, ale tady je jasno, nepřítomný pohled, mozek doma na nočním stolku vedle postele a dokud nedám 720, party nemůže začít. Marty na čtvrtý pokus načisto odjíždí 720 na největším skoku, jaký v současné době v ČR máme a celé Milevsko řve jako na lesy. Nikdo nechápe nic, kroutíme hlavou a v euforii řveme na Martyho, který sám ještě asi vůbec nepobírá, že momentálně odjel nejhustší věc, jaká kdy byla v ČR na hlíně k vidění. Ultimátní masakr, Marty dostává cash a flašku whisky a já mám chuť se jít ožrat. Nejvíc.

Kapely a poslední ježdění – po cash for tricks si dáváme chvíli voraz a začínají hrát první kapelky, zní to dobře, ale máme s Mlaďákem rest v podobě Milf lajny, přidává se ještě Najman, prý 3 jízdy na pravý a 3 na Milf lajně, hrajou kapely, my jezdíme, Milf nás baví a to celé se zvrhává v závěrečnou euforickou session, kdy sice melu z posledního, ale nemůžu přestat, bylo to boží.

Póvla bar – když jsme konečně dojezdili, přichází Michal Kolář a prej přijďte do boudy, vzal jsem nějaký chlasty, dáme drink. „Máš led, coltchu a jacka?“, ptám se. „Mám“. „Oká, tak to jdeme“. Póvl otevřel férovej bar se vším, co doma našel a rozlejval všem kámošům, kteří přišli. Tohle bylo fajn a příjemně nastartovalo párty.

MC Gey – závěrečná tečka za celým dnem, jeden z top českých rapperů, který dělá věci po svým, rád nadává či si dělá srandu ze všech a všeho včetně sebe, a dělá to setsakra dobře. Někoho možná rap nebaví, někdo to nemusí, ale každý, kdo přišel blíže a zaposlouchal se do neortodoxních rýmů týpka s afrem na hlavě, který si říká MC Gey, musel se alespoň občas zasmát. Nakonec se přistihuju v první řadě s celou partou, jak máme vysmátý ksichty a jedeme tanečky, za který by se nestyděl ani natuněný boy band v plný formě. Protože nás to baví.

Po Geyovi ještě hrál DJ Fatte, což nás chvíli drželo v hypu, ale postupně jsme odpadávali a mířili k baru, kde jely klasický srandy až do ranních hodin (nejvíc byl samozřejmě Rendy a jeho šipky a kotrmelce do dvoumetrových kopřiv, kdo ví, ví).

V neděli jsme se vzbudili s pocitem prožití naprosto výjimečnýho dne na Vápně a ten pocit mě nepřešel ani po pár dnech. Díky parto, díky Vápenko, díky Evil Production, bylo to nejvíc a hrozně se těším na příště. Doufám, že bude Gey, chci Geye, nebo Jamese Cola, ten rap byl na Vápně prostě skvělej. Díky čau, příště zas.

Foto Coan, Milan Tykal a Evil Production, díky všem. Ještě bude určitě nějaká galerka.

This entry was posted in Czech stuff and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Vápenka Jam 2019 – report

  1. kuba najman says:

    prej “opustila můza” a takovýho textu 😀
    Skvělý shrnutí, krásně jsme se vrátil do skvělýho dne!
    Kluci z Vápna to zvládli naprosto skvěle!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Calculate *