Sever Trails

Honzu Kosa jsem poznal asi před dvěma lety, kdy jsem ho vzali s sebou do Stuttgartu na Vans Pro Cup. Do naší party zapadnul velmi rychle, blázen se vším všudy, který má bmx hodně rád a který je svým šílenstvím zcela kompatibilní s naší jičínskou demencí. Měl jsem ho za parkovou krysu, ale díky tomu tripu začal s námi víc kámošit a objíždět hlínu, kde mě překvapil svýma koulema a taky tím, že nakonec docela všechno naskáče. A potom, potom začal kopat Sever trails… Když jsem poprvé někdy loni na podzim nebo kdy viděl někde první fotky spotu zvanýho Sever trails, říkal jsem si bez valnýho zájmu “hmm, dobrý no, Kosák něco kope”. A trochu k tomu šlo takové to proč? Proč Kosák něco sám staví, každý den hrotí lidi a stěžuje si, že mu nikdo nepomůže, když to má nějakých 35 minut do Rokle a jen o něco dále do Lesa? Ale Kosák nemá auto, to je známá věc a taky je trochu hyperaktivní magor, to je taky známá věc, takže si to holt rozhodnul jinak. A digoval a digoval. Na jaře mi byl jednou pomoct v lese digovat a digoval jako o život, udělal na mě dojem, není moc lidí co takhle kope. No a tam u sebe na Severu digoval jak o život celou zimu. Na jaře tam stojí třískoková lajna, sice rovná, ale jinak docela pěkná, práce na tom strašný a Kosák je plný elánu. Přidává nějaký hipy, staví píčovinky a mně to nedává, někdy koncem května se stavuju to zchecknout. Naprosto nepřístupný palouk uprostřed jehličnatých lesů vypadá jako z pohádky, parádní místo. Skoky trochu působí dojmem, že na tomhle se to někdo učil, ale sjízdný to rozhodně je a těch much zase tolik není. Místo je malebný, ale docela malý a placatý, takže má své limity, ale Kosák se z toho snaží vytáhnout maximum. Vzhledem k tomu, že tohle je z velké části one-man-show, nezbývá, než dát Kosákovi velký respekt, už dlouho jsem neviděl takový stavěcí progres. Až mi to maličko připomnělo nejsilnější roky lesa, kdy parta fungovala a každou zimu jsme postavili aspoň jednu lajnu. Vzhledem k tomu, kolik nových spotů u nás za poslední roky vyrostlo (strašně málo), mám z toho radost a to místo je opravdu pohádkový. Akorát tedy udělat z toho opravdu dobrý trailsový spot chce kreativitu a hlavně zkušenosti, hodně zkušeností, který trochu chybí, ale třeba to Kosák dožene svým elánem. Uvidíme.

Každopádně jak jsem řekl, tohle si zaslouží respekt a high five a není lepší možnost, jak Kosáka podpořit, než si přijet zajezdit. A k tomu Kosák pořádá tuhle sobotu halloweenskou session. Sice je to namixovaný s nějakým endurem či co, nevím proč, ale jde o hovno, to že v okolních kopcích jsou nějaký stezky kde si horští cyklisté budou honit svá ega, to nemá žádný vliv na potenciální příjemný pojezd na Kosákovu spotu. Kdo ví, jestli ne jeden z posledních letošních pojezdů, přijde zima a hotovo. A v neposlední řadě, Honza Kos si rozhodně za tohle dílo high five a respekt v podobě návštěvy zaslouží, rozhodně jo. Tady info na plagoši a pár fotek, jak to tam vypadá.

Tahle klopenka je slušná zhovadilost, na živo obrovský, práce hrozná, respekt velký. A hlavně za ní je docela hustej les, z kopce dolu, jsem zvědav, co tam Kosák vymyslí.

Poslední foto a asi největší mazec, takhle to tam vypadalo kdy, před rokem? Kosák je husťák a má můj velký respekt.

This entry was posted in Czech stuff and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Calculate *