CFBA – jména finalistů se blíží

Update Hout:

Haha, téma Onýs, tak na tohle jsem jen čekal. Taže si to pěkně pro všechny připomeňme ještě jednou:

“CFB Awards se zaměřují na hodnocení celkového přínosu jednotlivých jezdců popř. týmů k BMX komunitě, nikoli jen na soutěžní výsledky. Důležitou roli hrají faktory jako aktivní zapojení v komunitě, schopnost inspirovat ostatní, přispění k rozvoji a popularizaci BMX sportu. Ocenění tak odměňuje ty, kteří se věnují nejen vlastnímu rozvoji, ale i podpoře a rozvoji BMX komunity jako celku. Uznání se dostává také jezdcům a týmům, kteří se věnují organizaci událostí, tvorbě kvalitních videí a editů, nebo třeba vedení workshopů pro mladé jezdce. CFB Awards tedy reflektují širší spektrum aktivit a přínosů, které jsou pro freestyle BMX komunitu klíčové.”

Přišlo nám X jmen z IG a řešili jsme top 5. Po diskuzi jsme nominovali ty, co jsme nominovali na základě zadání viz. výše. Udělal jsem si taky homework Frenku, Onýs dal za rok 2023 na instagram 8 příspěvků, nepočítám stories protože další den jsou pryč. Z toho kromě jedný fotky všechno z domácího hřiště, jedno půlminutový videjko, který by bez Fašouna nikdy nevzniklo. Je to jedna lajna, 6 skoků, jeden radius, vyskakovák z klopky nepočítám. Toť vše. Za mě v kontextu daných kritérií málo vůči ostatním nominovaným, kteří, kromě toho že taky pravidelně digují, jeli na všechny akce, všude naložili, všude s nima byla prdel, všude s nima člověk pokecal, pojezdil, dal si pivo a bylo to fajn. A nakonec, vidět na živo někoho lítat třeba na Vápně je zkrátka úplně jiný pocit a zážitek než sebelepší fotka v blbým telefonu. Tolik k Onýsovi.

Márty Křen, tam jsme hodně špekulovali, ale Márty měl silnější roky než 2023, nebyl na Vápně, zkrátka za ten loňskej rok jsme ho tam nakonec nedali.

Jinak a především, tohle ocenění nevnímám jako BEST RIDER, jak je super hloupě v tom medailonku. Bereme to jako Trail / Dirt Rider Of The Year, trochu v duchu Nora Cupu, kde taky můžeš diskutovat, proč vyhrál J-Bone nebo Satoski Enda.

A tady ještě ten medailonek, zpracovaný hezky, ale ten BEST RIDER je fakt perla.

Update:

Jména finalistů jsou venku a mně padá brada níž a níž. Nejenomže park musí být ještě víc v prdeli než dirt/trails, když je ve final five Martin Spurný, který je taky ve final five kategorie rookie (kam podle mě patří víc), což spolu podle mě koliduje a taky ve final five kategorie video part, což spolu samozřejmě tolik nekoliduje, ale v dirt/trails úplně chybí jména nominovaných, která se často opakovala na instagramu. Dal jsem si tu práci a insta projel a ptám se, kde je Onýs, kde je Márty Křen a kde je Jirka Frydrych? Chápu, že porota je tam proto, aby nominace trochu regulovala, ale tihle se tam opakovali, tak asi nějaký dopad na komunitu mají, nebo mají jen tolik kamarádů, kteří je tam označili? Na insta jsem narazil i na názor, že Onýs jede jen sociální sítě. Ano a tím ovlivňuje tu komunitu, taková je doba, nemůžeme dělat, že soc. sítě neexistují, nebo můžeme, jsme dinosauři, ale pak se neserme do takových soutěží pro nedinosaury. Onýs mohl celou soutěž zpestřit. Jinak další propal instagramu je, že Póvl nominoval Pankáče a Milana, ale už si je jako člen poroty neprosadil do final 5. Teď teda už vůbec nevím, jak se finalisti vybírali. Smysl by mi dávalo vzít počet opakování od veřejnosti, kde riskuješ tu neodbornost, seřadit od nejvíce krát uváděný a prvních 5 dát do finále, ze kterých odborná porota vybere vítěze, čímž odbouráš tu neodbornost veřejnosti. Takhle to vypadá, že porota vybrala pět finalistů a teď bude rozhodovat veřejnost? Proč teda ta soutěž na insta a snaha zapojit veřejnost už při výběru?

Nebojím se, že bych na ty otazníky tady nedostal odpověď a i když to tak možná zní, nemyslím to špatně, ani proti nominovaným (z dirt/trails všechno super lidi a kamarádi), ale je to ve mně čerstvé a jednou jsem to nakousl, tak to dotáhnu. Takže pojďte mi dát bídu a diskutovat.

Každým dnem bychom se měli dozvědět jména pěti finalistů z každé kategorie a já čekám, čím mě tato bezpochyby skvělá iniciativa opět překvapí. Proto si nemůžu už teď odpustit pár dosavadních postřehů. Za prvé celý projekt vnímám jako naprosto skvělý, a to myslím úplně vážně, tím u mě však bohužel výčet pozitiv končí. Rozhodně nechci ale nic hejtovat, spíš přidat pár postřehů do budoucna, čeho by se možná stálo za to vyvarovat. Jde o první ročník této soutěže, proto jsem maximálně ohleduplný.

První WTF a totální výtlem přišel, když Hout pravděpodobně právem zepsul logo CFBA, aby se o tři týdny později objevil v porotě CFBA. Ale OK, všichni víme, že Hout je objektivní a kdyby na to přišlo, klidně zkritizuje i vlastní neúspěch (a tím nijak nespojuji Houta s logem CFBA), ale Hout neúspěšné věci nedělá, takže to nikdy nikdo nezažil a nezažije. O co jde podle mě trochu víc, než o logo, jsou zmatečné informace. Někoho mate, zda je ocenění za rok 2023 nebo od dubna do dubna, když se vyhlašuje v dubnu. Mě osobně nejvíc mate, kdo se má teda vlastně nominovat. Je to člověk nejvíc aktivní na BMX scéně, nebo kdo objel nejvíc jamů, nebo natočil nejlepší edit, nebo uspořádal nejlepší akci, nebo přivedl novou krev nebo udělal nejvíce pro bmx scénu? Kopíruju z ofiko zprávy zveřejněné na webu TBB a myslím, že každá z těchto kategorií má své favority a vítěze. Tím se pomalu dostávám k druhému WTF a říkám si, jde o první ročník, máme sakra co dohánět a s přihlédnutím k otázce, kdo udělal nejvíce pro bmx scénu sahám v paměti pro jména například z XCUP FOREVER na Kladně, jež se však v nominacích k mému překvapení nenachází. Takže třetí WTF je zcela jasné, co dělají lidi jako Kamil Feifer v porotě? Toho, a některé další z poroty, bych si spíš představoval mezi oceněnými. A pozor, edit, Kamila vystřídala Kačka Jalůvková. Za mě skvělá volba, protože netuším, do jaké míry Kamil Feifer sleduje aktuální závody, jamy a dění v českém FBMX a do jaké míry je tím pádem schopný rozhodnout, kdo je dnešní top rider v parku, streetu a dirtu, jak říkám, spíše bych ho za jeho přínos ocenil.

Chvíli jsem měl nutkání přidat své favority, ale po shlédnutí vývoje nominací na instagramu mě přešla chuť. Bohužel většinu z nominovaných ani osobně neznám, neobjíždím už tolik ty závody a jamy a nominace více upřesnily, že pravděpodobně jde o nejúspěšnější aktivní jezdce roku 2023. Takže pravděpodobně asi ani nepůjde tolik o to, kdo je nejvíc aktivní na BMX scéně, což já chápu i tak, kdo staví spoty, haly, vytváří podmínky, vyrábí komponenty… ani kdo udělal nejvíce pro bmx scénu, což zase chápu i tak, kdo 2x vyhrál mistrovství Evropy, kdo byl jako jezdec pozván na X-Games, kvůli komu začala jezdit spousta mladých kluků…

Pak jsou tady 3 kategorie a nějaká soutěž, snad o kolo či co, pobízí k tomu, abys nominoval z každé kategorie 3 lidi. Pokud bych chtěl soutěžit, k čemu by to vedlo? Že z dirtu/trailsu napíšu 3 jména seriózně mající šanci na úspěch, v parku už jsem na tom hůř, ale ještě bych něco dal (ač ty kluky osobně neznám, tak registruju aspoň jména jezdců vyhrávajících závody nebo těch, co nadělili) a ve streetu jsem úplně v prdeli. Tam se mi vybaví jen kluci, které znám, ale dnes už je asi ty mladé pušky přejezdily. Tím chci říct, že ty 3 kategorie jsou od sebe už poměrně hodně vzdálené a každá se za posledních 20 let hodně vyspecifikovala, takže lidi vyhledávající streetové akce se neobjevují na trailsových a naopak (čest výjimkám). Proto se mi nezdá, že se hlasování zúčastnili kompetentní lidé a o to víc se těším a nechám se překvapit pěti jmény finalistů. Již brzy.

This entry was posted in Czech stuff and tagged , . Bookmark the permalink.

13 Responses to CFBA – jména finalistů se blíží

  1. hout says:

    Haha, dobře Frenk. Že jsem v porotě je jednoduchý Frenku, Saša mě oslovil, jestli bych nepomohl a Saša je kámoš, proč bych nepomohl. Že logo stojí za vyližtužku na tom nic nemění.
    Jinak si myslím, že to až zas tak pekelně komunikovaný není. Je napsaný, že jde o více než jen dobře jezdit, tzn. není to o nejlepšího jezdce, koneckonců i Nora Cup nebyl (a není) jen o tom, kdo vyhrál nejvíc závodů. A jsou tam příklady jako vodítko, co by člověk mohl brát v potaz.
    Vyhodnocovat lidi typu Kamil Feifer nebo někoho jinýho z věků dávných je nesmysl, tohle není ocenění zasloužilých umělců, ale aktuální vyhodnocení aktivní scény. Až bude nějaká Hall of fame nebo něco, tam by měl být Kamil jako jeden z prvních, žádná o tom.
    Nominace Kamila do poroty mě taky překvapila, ptal jsem se Saši a prý Kamil furt sleduje, jezdí se podívat na závody a tak. Třeba jo, vždyť my už víme kulový, já byl naposledy na parkovým závodě snad na posledním Bikehallu.
    Jinak jasně, hodnotí nekompetentní veřejnost, ten jezdí víc to a ten zas tohle, málo lidí má přehled o všech disciplínách při dnešní rozstřelenosti, ale proto je tam ta porota, která to svoje hřiště zná.
    Jinak dobře Frenk, názory se cení.

  2. Fish says:

    Frenku, nevím co nechápeš… Houta uklidili do poroty, aby to nemohl dostat za ten přínos pro scénu a nebo nejlepší uspořádanou akci (akce). Tím, že je tam s ním Michal, se to jen potvrzuje. Tyhle dva lidi měli být totiž v těch nominacích, ale to by jsme zase neměli dobrou porotu 😎

  3. Pan Vomáčka says:

    TENTO TEXT BYL VYTVOŘEN S DIAGNÓZOU MTB A VYJADŘOVAT SE BUDU HLAVNĚ KE KATT. DIRT/TRAILS

    No sranda veliká, opravdu se bavím…
    Srágora totální to je asi jasný už od IG soutěže kde pár lidí vyhrálo právo koupit si lístek na “Šaškárnu na výstavišti”. (dále jen Šaškárna) Což osobně považuju za perfektní husarskej kousek marketingu. To musel vymyslet na 100% Roman Čermák!

    Nominace: Sakra ptal se někdo těch lidí zda sou vůbec ochotný se tý “Šaškárny” zůčastnit? Osobně dost pochybuju! Ale možná jo, tomu by odpovídalo že tam neni Čapek ale Mahu… (ale Václav mi tam moc nesedí, zeptal se ho někdo?)
    No a s tim Ondrou Mladým to si snad děláte prdel ne?? To je totální legenda proč ho taháte do “Šaškárno sraček”?!!

    Pravidla soutěže: Nejvíc mě pobavilo že se budou hodnotit výsledky. Joo jakože z Dirtu ?? Pamatuje si tady někdo nějakou Dirt akci kde by se dalo mluvit o výsledkách?(myslim ty výsledky jakože nějaký body na papíře…) Jó jakože se řekne “tenhle týpek dneska Hurááá, tady máš řidítka od TBB” a spočítáme kdo jich dostal za rok nejvíc podle Sbazaru?

    Výsledky neodborné veřejnosti: park: PéroVpéru: za to že už sou dospěláci styděj se za ten název. (Ne dělám si prdel. Je to asi jasný, jediný lidi ve hře + ty videa, akce a všechno)
    street: WDGF people !!! Vůbec nechápu že lidi lítaj na SwampFest a na Štvanici nedojedou. 😀
    dirt/trails: Hout s Póvlem za to že ten tlak udržej!

    Doplnění po Houtovo Doplnění (sem to nestihl dopsat) : Sorry ale Martin Křen a Mahu? Já to fakt nechápu měříš tady instagram nebo anální horolezectví??

    • hout says:

      Haha, tvl. Vomáčka prostě nejvíc 😀
      Jinak na Bajkonu jsem byl taky, ale porovnávat Bajkon a Swampfest je kámo jako porovnat lízání s masáží nohou..
      Především jsem však chtěl říci, jsem rád, že sleduješ a občas nás obohatíš, vtipné diskuze mi v dnešní době sociálních sítí jednoznačně chybí 😀

      • Pan Vomáčka says:

        Já neporovnávám, konstatuju. Jasně že sleduju, sledovat budu dál, mám v tom zájem. Obohatím taky rád!

  4. Kdo je Čeněk? says:

    MÍSTO MOZKU Z VOMÁČKY KOSTKU
    Ad nominace: Podle tvejch slov je vlastně v nominacích Mahu místo Onýse kvůli tomu, že Mahu o tu cenu stojí víc než Čapek.
    Tyvole cože?! Jako už dlouho je vidět, že seš zahořklej jouda s potřebou rejpat do kdekoho. Ale říct tohle o Mahulovi, kterýho znáš několik let, a víš, že má takovýhle věci úplně u řiti, je znamením toho, že v poměru k tomu, jak se necháváš slyšet se svejma pseudonázorama, víš o lidech na scéně pěkný hovno.
    Ke zbytku odstavce škoda slov, výkřiky do tmy, snad jen je úsměvný, že tady dohlížíš na dodržování lidskejch práv u dospělejch kluků, který asi nepotřebujou joudu Vomáčku, aby se tady za ně něčeho dovolával. A celý tohle děláš na základě spekulace, že se jich nikdo nezeptal, která ani nemusí bejt pravdivá.

    “Nejvíc mě pobavilo, že se budou hodnotit výsledky”. Hehe, zajímavý, že tohle píšeš pod článkem, kde je výslovně napsaný, že se bude hodnotit podle celkovýho přínosu, nejen výsledků. Přičemž je tohle ještě napsaný obecně ke všem třem kategoriím, takže je asi jasný, že u trailsů se na výsledky jak říkáš neexistujících akcí bude hledět ještě o něco míň, než u ostatních kategorií.
    Další odstavec s pointou o hovně, tyvole Vomáčko, když chceš napsat kloudnej text, nemůžeš předtim vyhulit dvojku venkáče.

    Další sračka, co stojí za zmínku, kámo na posledním Bajkonu jsem tě neviděl (ale chápu, na tvym místě bych na sebe moc neupozorňoval I kdybych tam byl), zato aspoň půlka lidí, co jela na swampfest, na bajkonu byla určitě. Co tím chtěl básník říci se snad dovíme v odpovědi 🙂

    Instagram, nebo anální horolezectví? No tak to asi ani jedno ne? Nebo máš pocit, že digovat na spotu někoho jinýho znamená, že mu lezu do prdele?
    Když člověk vidí ty tvoje hroudy, řikám si, ty bys možná trošku toho rektálního alpinismu potřeboval.

  5. frenk frantik says:

    Tak nakonec z dirtu/trailsu víc vhodných kandidátů, než se mohlo zdát. A to ses Houte smál, koho chceme asi tak z té naší malé komunity ocenit. Mně ani tak nešlo o to, diskutovat proč to vyhrál (nebo je v top 5) ten či ten, spíš jsem chtěl pochopit ten hodnotící proces. Takže top 5 vybrala porota z IG tipů a teď rozhoduje už jen veřejnost a práce poroty je u konce?
    Jinak téma Onýs může spousta lidí vidět jinak než asi trochu zaujatý Hout, který nepočítal storička. Ale právě ty storička mají obrovskou schopnost inspirovat ostatní. Jedna lajna, pár skoků, klopky, radius – ano beru, ale všechno v takovém šejpu, že to prostě vypadá dobře a mě to vždycky na FB zaujme. O smyslu toho a funkčnosti už byl napsaný jiný článek, to teď neřeším. Půlminutový video od Fašouna – Fašoun na hrad, o tom žádná. Hele už je to, jak to je. Porota se nikdy nezavděčí všem a na Wencu stejně nikdo nemá. Nechci nijak protěžovat Onýse, dostal jsem odpověď poroty, proč tam není a popravdě bych z nominovaných už za nikoho neměnil, jen mě překvapilo, že byl častokrát zmiňovaný v nominacích a nakonec na to nedosáhl, důvody už vím, kdo chce, ten s nimi souhlasí.
    Jinak k Mahuovi a Mlaďákovi – Mahu měl v roce 23 obrovský progres, nalítal Dicka a Bordel – to fakt není málo, neskutečně dostal kolo do ruky, ukázal se jako správný člověk do party a mohl bych pokračovat. Mlaďák je dlouholetá stálice držící si pořád velmi slušnou úroveň, tady snad nemůže nikdo pochybovat o oprávněnosti nominace, stejně jako u těch třech dalších killerech.

    • hout says:

      Přesně Frenku, porota se nikdy nezavděčí. Ale já to opravdu vnímám i vzledem k tomu zadání jako ten Nora Cup, není to best rider, to by ta nominace vypadala jinak.
      Souhlasím s tebou s jednou věcí, význam a funkce poroty nebyly veřejnosti dobře prezentovány. Já info mám, co se po nás chce, ale proč to není pořádně venku, nevím. A protože to nepořádám, jen pomáhám Sašovi, neprovařím to, byť vlastně nevím proč.

  6. Povl says:

    Tak z mého pohledu, byl jsem přizván do rozjetého vlaku, pořádně jsem taky nevěděl co a jak a hned mě tady Hout natřel že jsem propálil svou nominaci :), moc jsme nepochopil kdo ty riders nominoval, tak jsem tam dal Milana s Posralsem, kteří by tam měli právoplatně mít místo, že jsem si je neprosadil? No neprosadil páč nakonec byl befel ať se porota dohodne, taky je to vidět Hout je lehce zaujatej :)Mahu za mě 100% Kosák už tolik né, moh tam bejt třeba Posrals, ale dohadovat se s finančním ředitelem nechceš. Taky jsem v tomhle trochu submisivní čubka, ale nakonec sme se dohodly ikdyž , musím uznat ,že když tam chtěl Křendu, tak já byl proti aspoň v něčem na mě dal, hold je to první ročník chce to trochu brát s rezervou a příště doladit detaily, hlavně za včasu ať je na vše dost času, jinak za zbytkem si stojím. Téma Onýs ja osobně jsem ho chťel dát aspoň do nominace, že si onýs jede svůj píseček je na jinou diskuzi, mě tam v něčem seděl v něčem né a v tom né to byla většina, nakonec to dopadlo jak to dopadlo. Sem rád že to zvedá emoce, viz mistr přepálená Vomáčka- kámo nech ty kluky že Suchdola už bejt, celá dirt/trails scéna je za ně mega ráda. Vždy jsou přítomný na jakýkoliv dirt akci, sami taky pořádaj, málo kdo dává takovej progresu digging, nebojí se pomoct jinde(několikrát nám vytáhli trn z paty na Vápně a to nemluvím o LESE) jestli máš pocit že ti sebrali Suchdol , nebo jak to napsat. Prostě přirozená selekce, spot roste dinosauři s dinopřístupem musej mimo hru. Tak pa a šáteček jak by řekl Miloš

    • Pan Vomáčka says:

      Já nejsem submisivni čubka takže mi nemusíš řikat co mám nebo nemám. Jasně že je vaše dinosauří scéna ráda však je to asi poslední záchvěv než to půjde do kopru i s Milošem.

  7. Alex Rovný says:

    Dobře Vám to tady jede! Je vidět, že promo zafungovalo 🙂 jess díky! Předně, pokud budete mít cokoliv, ať víte na koho to házet ….. s tímto projektem jsem iniciativně přišel já … věnoval mu xy hodin práce a taky slušnej budget. Přišlo mi to jako fajn mít tady něco jako Nora Cup …… k dalším WTF je jen jednoduše …. mám za to, že všechno bylo zveřejněno, možná nepochopeno? Nebo nečteno? Kdybych toho textu přidal dvakrát tolik, bylo by vše jasné?

    Nominace:

    Jednotlivé nominanty navrhuje scéna prostřednictvím již zmíněné IG soutěže, pořadatel, tedy výkonný výbor CFBA a odborná porota. Neboj se tedy zapojit do soutěže a označit jména, které si myslíš, že tam patří!. Z navržených nominantů vybere porota dle předem daných kritérií 5 nejlepších pro každou kategorii a ti postoupí do hlavního hlasování. Vybrané nominanty představíme formou video medailonků. Hlasování se bude odehrávat ve druhé polovině března na oficiálním webu CFBA formou google formuláře, který Vás provede jednotlivými kategoriemi. V každé kategorii budete přiřazovat pouze jediný hlas, tedy hlas pro svého favorita dané kategorie!

    Co se hodnotí:
    Kdo byl podle tebe nejvíc aktivní na BMX scéně v roce 2023? Objel nejvíce JAMů? Natočil nejlepší edit? Uspořádal nejlepší akci? Přivedl novou krev a udělal nejvíce pro bmx scénu? Toto jsou témata, o které v této anketě jde! CFB Awards se zaměřují na hodnocení celkového přínosu jednotlivých jezdců popř. týmů k BMX komunitě, nikoli jen na soutěžní výsledky. Důležitou roli hrají faktory jako aktivní zapojení v komunitě, schopnost inspirovat ostatní, přispění k rozvoji a popularizaci BMX sportu. Ocenění tak odměňuje ty, kteří se věnují nejen vlastnímu rozvoji, ale i podpoře a rozvoji BMX komunity jako celku. Uznání se dostává také jezdcům a týmům, kteří se věnují organizaci událostí, tvorbě kvalitních videí a editů, nebo třeba vedení workshopů pro mladé jezdce. CFB Awards tedy reflektují širší spektrum aktivit a přínosů, které jsou pro freestyle BMX komunitu klíčové.

    Porota:
    V rámci CFB Awards, udílených za přínos BMX komunitě, byla sestavena porota skládající se z osmi odborníků s hlubokým porozuměním pro BMX scénu. Tyto osobnosti byly pečlivě vybrány díky jejich zkušenostem a znalostem, které jim umožňují adekvátně hodnotit přínosy nominovaných ve všech aspektech BMX kultury. Porota se zaměřuje na objektivní posouzení kandidátů, přičemž klade důraz na jejich aktivní zapojení v komunitě, schopnost inspirovat a přispívat k rozvoji BMX. Cílem je ocenit ty, kteří se významně podílejí na propagaci a rozvoji BMX sportu, a to nejen prostřednictvím soutěžních úspěchů, ale i organizací akcí a tvorbou obsahu. Porotci se tak podílejí na spravedlivém ocenění těch, kteří se nejvíce zasloužili o pozitivní vliv na BMX komunitu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Calculate *