Leoš Pavlič – pionýr českého FBMX

Před nějakým časem jsem vám napsal o Ondrovi Luhanovi, ultimátní legendě českého dirtu. Nicméně již dávno před ním, dávno před lidmi jako Kamil Feifer, Viktor Plas nebo Tomáš Vondráček tady byl jiný killer. Byla to vrcholná éra bikrosu, kdy se proháněl po bikroskách modrooký cikán s růžovou helmou ozdobenou hlavou panenky Barbie, dobře vypadal, dobře jezdil, dával na tu dobu neskutečný věci a všichni, tím myslím VŠICHNI jsme z něj byli úplně hotoví. Jmenoval se Leoš Pavlič, byl to první pionýr freestylu u nás, jeden z největších talentů, co jsem kdy viděl, který v některých ohledech zůstal dodnes nepřekonán. A tady je jeho příběh.

Leoš Pavlič pochází z Benátek nad Jizerou, bmx meky konce 80. a první poloviny 90. let, odkud jsou lidi jako Michal Mároši, Libor Beneš a celá řada dalších velkých bmx jmen a mistrů ČR své doby (pro bikros oldschoolery a fajnšmekry ještě jmenuju třeba Podolskýho nebo Pavelku). Leoš byl vždycky jiný. Byl to cigoš s modrýma očima, neuvěřitelným pohybovým talentem, zároveň velkou dávkou ctižádostivosti a exhibicionismu. Ideální kombinace pro prvotřídního dirtaře. A tím také Leoš byl. Už v letech 1989-90, ve zlatých časech bikrosu v Čechách, skákal na tehdejších bikrosových tratích první exhibice. Neměl k tomu funbox, neměl k tomu žádný speciální nakopaný skok, prostě byla na trati jedna lavice (zpravidla s příšernými parametry pro jakýkoliv trik) a Leoš dával. Postupem času se zlepšoval, byl mistrem ČR (tehdy ještě ČSR) v bikrosu a pravidelně v průběhu závodu dělal exhibice, ze kterých nikdo nechápal. Měl dobrý kolo, byl dobře oháklej, dobře vypadal, dobře jezdil, udával trendy, byl modlou všech bikrosových dětí té doby. V letech 91-94 už býval na bikrosový trati aspoň jeden větší dvoják, který mohl mít tak 4-6 metrů. Leoš na něm před nevěřícími zraky všech dával všechny v té době nám známé triky, one footy, one handy, nofooty a kombinace, uměl condora (ze kterýho jsme tehdy naprosto nechápali), turndown, uměl na jisto kdekoliv 360, 360 onehand (opět nepředstavitelná věc), když mu sednul skok, byl schopný vytočit 720.. na bikrosovým skoku, na který se jela plná polní. Leoš zkrátka dominoval.

Své umění dokázal přenést dokonce i do vertikální rampy. Nevím, jestli tam ještě je, ale v Pardubicích za bikrosovou dráhou stála odevždycky plechová vertka, úzká, klouzavá obluda to byla. Již v roce 1991 Pavlič dokázal bez problémů lítat nad koping a dávat většinu svých triků z dirtu. Nejsem si jist, jestli dokonce neodjel 540. Ten člověk to tam měl.

V roce 1992 se jelo bikrosové Mistrovství Evropy v Itálii, kde se konala v té době populární vložená soutěž King of Dirt. Vždycky se určil double na dráze, kdo se přihlásil, ten dával a lidi fandili. Byl tam tehdy host Todd Lyons, velmi dobrý bikrosař a dirtová ikona z USA. Leoš si s nim dal dechberoucí battle o první místo, vytáhnul vše co uměl včetně 720, Todd ji odjel taky, a tak Leoš vytáhnul něco dodnes těžko pochopitelnýho: odraz, polet, zához kola pod sebe a přes řidla frontflip na nohy do dopadu!!! Lidi řvali jak o život. Nakonec, asi zřejmě z politických důvodů, dostal gold coby pozvaná americká hvězda těsně Todd Lyons, s čímž se Pavlič dlouho nemohl smířit. Následující rok se jelo Mistrovství Evropy ve Švédsku a pro dirtaře se objevila novinka nevídaná – funbox. Načutlý nájezd, jiná trajektorie letu, Leoš byl pěkně v řiti. Zato Todd Lyons vytáhnul nový trumf v podobě backflipu. Leoš byl zdrcen, už nebyl králem dirtu.

 Po této blamáži se Pavlič trochu stáhnul do ústraní, aby se objevil v plné parádě následující rok. Mluvíme stále o dobách, kdy foampit nebyl vynalezen, a tak si Leoš pomohl po svým. Dal do kupy železný kicker, který si postavil v Benátkách před Jizeru a začal hrotit do vody. Záhy přišel na to, že voda pěkně bolí, hlavně se tam ale triky nenaučíš odjíždět. Tak sehnal jakési doskočiště, zkrátka duchnu, kterou vozil na vozejku za starou Škodkou na bikrosové závody. Postavil k tomu kicker a dával pekla. Již v létě roku 1994 v kombinaci voda – duchna (dnešní foampit – resi) napiloval backflipy i frontflipy a to dokonce ve variacích. Na vlastní oči jsem ho viděl v létě 1994 na tvrdo odjet backflip nohand a frontflip nofoot.. 1994 přátelé. Do vody Leoš dokonce točil 360 backflip. V roce 1995 přišla změna v bikrosu, vznikla našlapaná kategorie elite a Leoš zmizel ze scény. Nějakou dobu se o něm nevědělo a spekulovalo se, že se snaží prosadit coby dirtař v USA. Jestli je to pravda a jak tato štace dopadla, nemám bohužel žádné info. Leoš se vrátil coby bikrosový trenér někdy v roce 97-98, ale na kole už nejezdil. Záhy ze světa bmx zmizel nadobro, aby se z něj stal profesionální a velice žádaný tanečník-striptér. Leoš měl zkrátka exhibicionismus v krvi.

Co je mi známo, na kole se Leoš objevil asi ještě dvakrát na exhibičních závodech ve skocích do vody King of Jizera v Benátkách. A opět udivoval diváky svým pohybovým nadáním, předváděl multiflipy a točky všeho druhu.

A kde je mu dnes konec? Jak jsem říkal, Leoš byl striptérskou hvězdou, údajně vydělávající v letech řekněme 2000 – 2004 na tu dobu hodně peněz, koupil si barák a vzal si moderátorskou hvězdičku tehdejšího erotického pořadu Peříčko na Nově, pod jménem Pavličová se o ní dá ještě nyní něco z té doby vygooglit. Život to byl zřejmě divoký, kočička nakonec přesedlala na většího kanóna s větším kontem a Leoš propadl drogám. Dnes je občas prý vidět v Benátkách trochu zvláštní ukecaná postavička, očividně poznamenaná drogami, která pravidelně pendluje mezi léčebnou a domovem, jmenuje se Leoš Pavlič a je to pionýr českého freestyle bmx.

Tenhle článek mám napsaný už možná přes 10 let, ale nemohl jsem dlouho sehnat nějaký materiál dokumentující Leošovo ježdění. Rozhodil jsem kontakty po starých bikrosových pákách a nakonec se podařilo. Tady raw vidko z exhibice na MČSR v roce 1992 v Bratislavě. Mimochodem tomu doublu se přezdívalo „Upíří zuby“ a byl to první pořádný a hlavně hluboký dvojskok postavený v tehdejším Československu, který se stal novým trendem pro všechny dráhy té doby. Tak koukejte, jak to tomuhle šílenci v roce 1992 lítalo.

This entry was posted in Czech stuff and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Leoš Pavlič – pionýr českého FBMX

  1. Alex says:

    Chválím a díky za to, jsem šťastnej, že jsem tohle mohl naplno prožít … heh vzpomínek milion 🙏 Jednu dobu jsem s ním trávil hodně času, učil mě startovat atd .. 😅 Až bude síně slávy i u nás, tohle bude první člověk, kterej tam bude mít čestný místo 🤟

  2. hout says:

    Tvl. dobře ty, to jsem nevěděl, že jsi s ním něco takhle ladil. Vím, že trénoval spousty lidí (a nechával si za to taky platit), ale většinou po Čechách, Pražáky, kolem Prahy a tak. On byl skoro první (možná úplně první), kdo začal skákat rampu, ze začátku s ne vždy 100% úspěchem, ne jednou se mu stalo, že ji bodnul a šel přes řidla. Rampy tehdy byly mikro a skákalo se to celý až po převodník. Každopádně kdo tu dobu nezažil, vůbec vlastně nemůže pochopit, o čem se to bavíme 🙂
    Mimochodem, pamatuješ, jak dostal do držky během King of Dirt v Milovicích od starýho Nývltaa (od pohledu jasný mafiám z Dubého), že jim ukradnul v cizině kola? Údajně snad omylem zčořil kolo Šantrůčka, co jezdil s tebou a právě v týmu starýho Nývlta.

  3. Alex says:

    Hodně matně …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Calculate *