Trails need to be loved..

“Trails needs to be the love of bmx, because there is no other possible reason that we would spend that much time, effort, money, pain, or thought on them if we didn’t love it.

Other riding scenes don’t require the love. It should be there, true, but its not required. Good trails don’t, and won’t ever, exist without the love, period. So we should focus on that, and not hate on others who don’t get it, or have it.”

Tohle je úryvek z komentáře ke článku, který jsem dnes našel na Pawoods, vřele doporučuju přečíst celé včetně komentů a článku navazujícího. Není to úplně nejjednodušší angličtina, kdo není zběhlý v Amerikánštině, může mít trochu problém porozumět, ale stojí to za to. Ve zkratce pro neangličtináře, Chris Janis, hlavní člověk na catty Woods, provozovatel stránek a tvůrce Pawoods videí, si stěžuje na úpadek trailsové scény ve východní Pennsylvánii. Děti raději jezdí v místním sk8parku bez brzd, street jede a na trailsech jezdí pořád ta samá generace, která stárne, lidi odpadávají. catty Woods jsou pořádný kus lesa, legální, jsou tam i malý lajny pro děti, nic nebrání tomu, aby vše vzkvétalo, a ono nic. Právě naopak. Janis ještě zmiňuje média (konkrétně The Come Up Bmx), který tlačí street na plný benzín (stejně jako u nás, stačí se jen podívat na TBB, což je ovšem součástí bmx industry a bmx industry až na výjimky také tlačí těžce na streetovou pilu), a pak některé PRO jezdce, kteří se dostali tam kde jsou díky trailsům, tam chytili cit pro kolo a zbavili se strachu z rychlosti. Dnes to prodávají v bazénech a na streetu, pěkně bez brzd, konkrétně Chase Hawk (haha, u něj je důvodů víc, proč trailsy ne) a Geoff Slattery. Závěrem Janis dodává, že by chtěl, aby děti alespoň jednou nandaly brzdu a zkusily se prolítnout na trailsech.

V komentech se pak vyjadřují lidi z různých částí světa a v podstatě se jen shodují na tom samém. Lenost, strach, pohodlnost, média, street, foam pity.. K čemu jezdit trailsy, že? Je to trefná analogie s jednou z hlavních myšlenek Řáholec jamu a vůbec s tématem, který s Kudrem často řešíme: Jak přimět lidi, aby trailsy alespoň zkusili, dali jim šanci. Těžké velmi, obzvlášť v téhle zemi český, kde pár lidí ovlivnilo celou generaci, která na trailsy nevleze protože ne. Mám jmenovat? Hehe, asi ani není třeba. Janis v následné reakci na komenty ještě podotýká, že by to chtělo světovou stránku typu The Come Up Bmx čistě o trailsech, která by spojila světovou trails scénu, aby se k tomu děti lépe dostaly. Hehe, opět krásná analogie, v podstatě ze stejnýho důvodu vzniklo, pochopitelně v malém, checktrails.com. Bohužel tato myšlenka naráží na hlavní problém, s trailsy je totiž spojené obrovské množství práce, bez které zkrátka nemůžou existovat. Věnovat se plně webu, na to není čas a nikdo mimo trailsovou komunitu zase není dostatečně zapálený pro věc, aby se do něčeho takového naplno pustil. Trailsy jsou odsouzený do undergroundu a kam zřejmě navždy patří.

Mimochodem, nejednou v komentech na Pawoods padla zmínka, že trailsy jako takové jsou velmi důležité v rozvoji bmx jezdce, ať chce jezdit cokoliv (snad kromě flatu). Pro pořádek, všichni top parkoví jezdci, kteří jezdí kreativněji a nejsou to jen robotický mašiny na triky (tzn. ti, kteří významně ovlivnili a ovlivňují svět bmx), ti všichni se rádi proletí na trailsech, leckdy dokonce uvádějí, že trailsy jezdí nejraději. Zajímavé že.

Poslední zajímavá myšlenka je, že nelze stavět trailsy jen sobě na tělo. Kdybychom si postavili s Kudrem les čistě na sebe, jezdili bychom pravděpodobně sami, občas by si skočil Kuba Najman. Na tohle naráží Pittsburgh s Hazelwood, Posh, Northwest spoty a jistě by se jich našlo víc. Bez malých lajn, lehkých a rovných se děti neobjeví, to je jasný. Proto jsme taky v lese drželi EMO a Baby lajnu.. Bez dětí to bohužel nejde. Kdyby se v Jičíně neobjevil Kudr, Mates a další, 14ti letý klučíci, kteří se pomalu s ostychem začali před mnoha lety motat v lese, aby se z nich stali dnešní trails bossové, dnes by žádný les nebyl a já se ztrátou motivace dělal nevím co, je to tak.

Abych to shrnul, nic nového, je to stejný na celým světě, stejné u nás. Jen mě zaujalo, jak se řeší všude to samé a chtěl jsem se o to s vámi podělit. Na rozdíl od Janise mám však lehký pocit, že se u nás v poslední době objevilo pár lidí, kteří našli krásu v tvrdé práci s lopatou, kdy vám roste lajna od ruky a za odměnu se můžete projet přesně na tom, co jste si sami postavili, pro sebe. Snad mám pravdu, snad se nemýlím, třeba se blýská na lepší trailsové časy.

Respekt všem, kteří kopou, respekt všem, kteří se čas od času na trailsech projedou. Trails rule.

This entry was posted in Czech stuff and tagged . Bookmark the permalink.

11 Responses to Trails need to be loved..

  1. frenk frantik says:

    moc hezky, na pawoods články jsem taky dnes narazil, super žeš to takhle shrnul Houte. jinak celý fbmx dřív patřil do undergroundu ale pak přišli atleti a top sportovci a tímhle směrem to pro mě není. Zdá se mi, že trailsy jedou víc, ale pořád v tom undgrnd stylu a takhle mi to vyhovuje, takhle jsem rád

  2. Tom says:

    Přesně tak, mě to takhle taky vyhovuje. Sice je jasný že by bylo super kdyby o to mělo zájem víc lidí, ale jinak v tom problem nevidim. Protože kdyby to začlo být víc podporovaný ze strany medií tak z toho za chvíli bude to co je dnes ze streetu a parku. I když třeba by se to až do takovýhle fáze nikdy nedostalo, ale co kdyby.nikdo neví. Myslim že by jsme spíš měli být rádi za to jak to je. a ne si pořád stěžovat. viz. tento článek http://checktrails.com/archives/643 nejdřív je komerce moc, potom zas málo 😀 😀 no je to prostě “zvláštní” 😀

  3. Kuba Benda says:

    Já osobně si myslím že nejezdí moc 14 kluků hlínu .Dám příklad: U nás jsou rok starý skoky, a za tu dobu co u nás jsou tak nepřijel kluk kterému by byli míň jak 14 let a naskákal třetí lajnu v pořadí, lajna u který má největší skok cca 3m. Všichni jezdí jen street a to bez brzdy, já osobně si myslím že street je ještě horši než park, většina streeťáků jen zevlej, místo toho aby jezdili. Kluci který jezdí park jsou většinou v pohodě, ale stejně minimálně polovina, je tak pohodlná a tak líná že se neseberou a byť jen jezdit na trailsy, nejdou.

  4. Adam Robenek says:

    Taky si myslím, že o Českých trailsech jde teď více slyšet, a více se kope. Možná, že to je právě důsledek checktrails.com a bmx-jicin.com. Trails je pro mě daleko víc in než street a park, ale sezení na účku a kouření brk to má taky něco do sebe kluci :D.

  5. hout says:

    Tome, článek, který jsi zmínil, si na nic nestěžuje, jen se zamýšlí nad klišé, které někteří rádi tlačí, že bez komerce to nejde. Z trailsů se nikdy nestane to co ze streetu, protože trailsy nemůžou existovat bez tvrdé práce, navíc na trailsy potřebuješ kule, což má málo lidí. Pochopitelně kdyby se otočila situace a trailsy se staly maximálně in, tlačili by je média, industry, pro jezdci a všechno, možná by se začaly stavět dirt parky všude, ovšem to nemá nic společného s trailsy a jejich myšlenkou jako takovou. Trailsy vždy budou v undergroundu. (věřím, že čtenářům tohoto webu jsou jasné odlišnosti pojmů trailsy a dirt jump..:-))
    Kubo, přesně máš pravdu, kluci v parku jsou tak pohodlní a líní, že na hlínu venku nejdou. Pravá příčina se obvykle ukrývá za strachem (který by pochopitelně nikdy nepřiznali), 3 metry s dírou jsou úplně něco jinýho než 3 metry s plošinou. Nedej bože, když je tam ještě ostrá hrana a prudký dopad..:-) Tohle bych chtěl změnit, ať ti kluci nekopou, když nechtěj, ale jdou si tu hlínu aspoň zkusit. A Stráž je dobrý příklad, tam ty skoky nejsou žádný hrot.
    Adame, snad máš pravdu.. kope se více. Možná je to ale tím, že se o trailsech více mluví, je tady tenhle web a tak. Ono tady těch spotů vždycky pár bylo. Některý už neexistujou, některý zase vznikaj. Ale mám pocit, že tu vzniká nová komunita lidí, který to fakt baví a mají na to podobný náhled. Zkrátka že se u nás konečně začíná utvářet něco jako “trailsová scéna”, mám z toho radost. Jediný, co jí teď chybí, je progres, jezdecký i stavěcí.

  6. mates says:

    moc pěknej článek… Je mi 19 od 14ti sem jezdil freeride a sjezd ale nebylo to ono poseldni dva roky se snažim jezdit trailsy na 20″ a nikdy mě ježdění takhle nenaplňovalo… Trails 4ever… 🙂

  7. Soldier says:

    Skvely clanek! Jakykoliv underground ma kouzlo. Street je street vyrostl jsem na nem, ale dekuju Jicinu, ze me meni, protoze do doby nez jsem mel hlinu mezi zuby a cely kolo od prachu mi nedochazelo jak clovek dostane na trailsech bmx do rukou!

  8. Kudelix says:

    Já stawím od té doby co sem začal jezdit jelikož su z vesnice a u nás se nikde jinde jezdit nedá..jezdilo nás tu tak 7 a postupně to upadlo ted jezdím sám což je celkem hodně velký hard se hecovat do nových věcí a opravovat skoky po zimě…ale aj tak postavil sem 2 malé lavice pro menší kluky co si stěžovali že si to nemají kde zkusit… nejdříw to vypadalo nadějně a pak stejně začali zewlit nebo hrát fotbal nebo jim to rodiče zakázali že je to prej moc nebezpečné…o parku ani nemluvím ve vedlejším městě mají mini sk8park který se rozapdá za tu dobu co tam začali jezdit nějací borci se ukázali možná tak 1 na skocích prostě zewl udělat 4km trip…tak to nějak mám já jinak hodně povedený článek a hlavně pravdivý!

  9. Halba says:

    Problém trailsů je v tom, že potřebují pro svou existenci partu nadšených lidí, a tím nemyslím jednoho, nebo 2 lidi, ale celou partu.

    Pro příklad uvedu třeba dirty u nás v Ivančicích. V partě je takový stabilní jádro, co jezdí a občas hodí lopatou tak 6 lidí, + pár mlaďochů. Každý z nich na internetu vychvaluje fotky a videa trailsů a mluví o tom, že by něco takového chtěl mít doma. Nicméně neprojeví ani náznak iniciativy, která by vedla naše dirty tímto směrem. Když už se nám povede jednou za 3 roky pozvat bagr, tak se dirty vdycky jen hodně zhruba vytvarují, udělá se 10cm cestička na odraz a hurá jezdit…

    Minulej rok se nám přece jen povedlo jednu lajnu poladit tak, že trošku trailsy připomínala,ale teď na jaře se například na jednom z dopadu objevila hromada hlíny s tím, že je moc prudkej…

    Prostě trailsy musí chtít celá parta a musí být ochotná tomu obětovat spoustu času a spoustu úsilí, a taková parta se sejde jen málokdy….

  10. Edoslavek says:

    Pro prilakani nove svezi trailsove krve (a pro vyslouzile jezdce 🙂 ) se hodi vzdy nejaka ta pohodlnejsi lajna. Takze EMO a Baby je budoucnosti… Na druhou stranu – budte radi ze z toho neni komerce – nakonec by se to vyvinulo beztak v nejakou saskarnu s SPD a jezdilo by se na cas. Na trailsech je nadherny to, ze to neni pro kazdeho…

  11. honza says:

    tak tak, Edoslávek to vystihl pěkně. Trailsy navíc udržují BMX přesně to, o co v ostatních podobách už dávno přišel: duši nebo chcete li soul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Calculate *