MČR v dirtu 2024 aneb CFBA opět dává

Horká novinka se objevila na stránkách české freestyle bmx asociace ohledně mistrovství ČR v dirtu pro rok 2024. To se bude konat v Lysý nad Labem v bikeparku Shibak dne 31.8.2024. Nechci se nijak rýpat v tom, jestli je Shibak vhodné místo nebo ne, nebyl jsem tam určitě hodně přes 10 let, contestů pořádali za posledních už možná 20 let spoustu, zkušenosti mají, aspoň se něco děje, proč ne. Koneckonců, že se vůbec MČR pojede, je určitě dobrá zpráva. Co mě ovšem zarazilo, je šalamounské prohlášení CFBA na jejich stránkách:

„Výkonný výbor CFBA stanovil nutné podmínky potřebné pro pořádání MČR a na základě posouzení došlých žádostí pořadatelů schválil následující:

Mistrovství ČR v disciplíně DIRT proběhne v roce 2024 v Lysé nad Labem v bikeparku Shibak 31. 8.“

A tady to začíná býti zajímavé. Po mém článku o mizerné novinařině související s českou fbmx reprezentací stránky CFBA tak nějak průběžně sleduji a nikde jsem si nevšimnul žádného prohlášení ve stylu „Hledáme pořadatele MČR“ nebo alespoň vypsání nutných podmínek potřebných pro pořádání MČR. Někdo snad ano? Oslovila snad asociace nějakým způsobem komunitu, pořadatele a vůbec všechny s tím, že by chtěla udělat MČR, tady jsou podmínky a kdo by chtěl, může se přihlásit? Nevím nic a přijde mi to opět zatraceně podivný, dokonce až zásadně neseriózní.

Kurva četl jsem rozhovor s šéfíkem Figarem, poslechl si podcast Radio Peloton, kde nám skoro dvě hodiny vykládal o všem možným, uvědomělý a rozumný kecy, až by mu to člověk skoro věřil. A potom jede CFBA takovýhle bomby, přičemž on jako předseda a nejzkušenější člen je za to ve finále vrcholově zodpovědný. To jsou věci, chápe to někdo?

Tak co, jsem zase mimo a melu z cesty? Chci se plést, chci říci sorry kluci, dobře to děláte. Děláte? Nebo se držíte za frňák a vyrábíte woodoo figurku Houta, abyste ho mohli konečně zapíchnout a on přestal vysírat? Divíte se, že trailsová scéna má nějakou asociaci úplně na salámu a radši si jde zajezdit na Vápno, když o vás nikdo nikdy pořádně neslyšel a když to nechytne za pačesy Saša, jedete roky nic než bomby (čti hovna) jako tohle? Kdysi Fox napsal na TBB, když něco děláš, dělej to pořádně. Na to jsem napsal článek, když něco děláš, dělej to, aby tě to bavilo. Dva póly, dva úhly pohledu, zajímalo by mě, v jakým štýlu si jede CFBA.

Ještě jedna poznámka, která se nabízí. Už před 20ti lety jsem psal články o tom, jak to dělá Dirtbiker pekelně a nedá se to číst. Pointa nebyla, aby se na to vysral. Pointa byla, aby dostal zpětnou vazbu a zkusil to lépe. Úplně vidím spoustu lidí, jak hlásí Houte vole buď rád, že vůbec něco dělají. Pro nás trailsovou scénu je úplně jedno, co děláte nebo neděláte, ale mě bmx zajímá jako celek a jsem rád, že něco děláte. Mohli byste to ale dělat lépe a tady máte zpětnou vazbu, když už vám to nedocváká, stejně jako kdysi tomu Dirtbikeru.

This entry was posted in Czech stuff and tagged , . Bookmark the permalink.

12 Responses to MČR v dirtu 2024 aneb CFBA opět dává

  1. Kuba says:

    No ty vole!
    Přirovnání s Dirtbiker je suprový. A víš proč houte? Protože celý Débéčko i potažmo Board, byl vždy jen o tom si vidělat na barák s bazénem. Články, texty, fotky i poslední záchvěv web se vždy lepil, co možná nejlíp zadarmo a hlavně vytřískat na inzerci. A podle mě to je s tou federací nemlich to samý! Debilní logo, pravidla a směrnice, kterejm ani oni nerozumněj… to vše se bude určitě náramně líbit svazu, kterej pustí nemalou kačku, ktero oni budou zuby nechty držet co to jde pro sebe, nebo pro Valentu, nebo já nevím koho dalšího hahaha
    Chtěl jsem říct, že motivace jsou prachy, sláva, úspěch. A ne bmx. Tak co pak máš čekat…

  2. Tomek says:

    V dobe,kdy nam data vlezou az “za rafek” a sucha sprcha uz nefunguje, nechapu!?
    Ja stara skola, uz z jara slysel co si vrabci stebetaji v Lyse na Sibaku,( ze by tam mohlo byt McrDirt)…. Nebo, ze by nebyl na Sibaku signal? Signal tam urcite je, a tohle tajemstvi asi nebude z jejich hlavy… Rozhodne progres tam ano, premnoho prace a zajiste kvalitni a silna parta, akci udelat umi!
    Proc asociace rozhoduje takto,vi jen ona sam, ale ferove ke komunite to neni!
    Houte, drz oprate poradne!
    Fandim kurva fandim!!

  3. Alex says:

    Přátelé, je mi z toho, co tady poslední dobou píšete na téma CFBA smutno …. Vypouštíte jeden blábol za druhým …. Ať alespoň něco uvedu na pravou míru, parta ze Sibaku poslala dotaz na CFBA, že chtějí udělat MČR a asociace jim to jen posvětila …. Toť vše BTW: Kubo? Co to do sebe sypeš že z tebe padají takový hovna?

    • hout says:

      No jo Sašo, víceméně mi to bylo jasný, že se někdo ozval a proč mu to nedat, díky za to, že to chce dělat. Navíc Shibak je příjemný místo a akce dělat umí. Ovšem to podání, proboha proč? Stanovené podmínky, došlé žádosti, schválení? Vždyť jste si sami úplně hloupě naběhli. Kdybyste jen napsali, pojede se MČR v dirtu na Shibaku, 3x hurá, neřekne nikdo ani popel. Uděláte píčovinu a pak jsi smutný, že se někde rozmázne, že jste udělali píčovinu.
      Mimochodem idea je dobrá, tzn. vypsat výběrko na pořadatele MČR, akorát se samozřejmě musí udělat dobře. Věřím, že po tomhle článku se to příště dobře udělá. A o to v podstatě jde.
      Mohl bys říci, tvl. vždyť stačí zvednout telefon a řekneme si to, já vím, ale vždyť mě znáš. Kdysi jsi napsal, že jsem největší kritik a je to dobře, takový holt už jsem 😉
      Jinak souhlasím, Kuba je slušně mimo, trochu se nám zradikalizoval v tom Špáňu mám dojem. No ale já to mám rád, byť by to mohlo být tedy více k věci a méně hoven 😀

  4. frenk frantik says:

    Hustý. Prohlášení CFBA má asi být strašně na úrovni, jako: byly stanoveny podmínky, přišlo tuna žádostí, ale podmínky splnila jen hrstka pořadatelů z nichž vítězem veřejné zakázky se stává Shibak. Místo aby napsali to co Saša: Jediný kdo projevil zájem udělat MČR je Shibak, jsme rádi aspoň za to. Na jednu stranu se CFBA nedivím, mají za sebou velké sponzory (Škodovka?) a napsat to na plnou hubu by se sponzorům třeba nelíbilo. Na stranu druhou je jasný (a je to zatraceně dobře), že jsou tady lidi, kteří si té pózy všimnou. Jak píše Hout, pro mě je třeba úplně jedno co CFBA dělá nebo nedělá, já jsem zůstal u BMX jako u zábavy, neberu jej jako sport ani jako business. Sporťáci totiž musí trénovat i když se jim zrovna nechce a účty se musí platit i když se v businessu zrovna nedaří, proto jsem BMX s tímto nechtěl nikdy spojovat. Ale každý to má jinak a nikoho za to neodsuzuju. S Kubou souhlasím, že DB se lepil nejlépe zadarmo a třískali neseriózním kopírováním videí a jejich sledovaností na inzerci, ale že by to dalo na barák s bazénem, to asi né.
    Takže asi ano, souhlasím s Houtem, že prezentace “výběrového řízení” bije do očí a ze strany CFBA mohlo dojít k větší aktivitě sehnat více zájemců nějakou pobídkou. Ale chápu to víc jako feedback a míň jako hate stejně jako s mým článkem na CFBA Awards – jak jsem psal, super věc, jen to vyladit.

  5. Alex Rovný says:

    Opět věci uvedu na pravou míru ….. nejdříve však obecně, zaznívá tady spousta nepravd, které si pak čtenář přebere po svém a z toho vznikají jen další “přifouknuté” nesmysly a fámy. Ano, jsem smutnej, nikoliv ze špatně odvedené práce ale z toho, co tady musím číst s vědomím, kolik času do Asociace investuje každej z členů výboru. Času, kterej můžeme věnovat svým koníčkům a rodinám.

    Odrazím se od části textu Frenka, kterej je mimochodem mimo asi podobně jako Kuba, cituji “Jak píše Hout, pro mě je třeba úplně jedno co CFBA dělá nebo nedělá, já jsem zůstal u BMX jako u zábavy, neberu jej jako sport ani jako business” Tím bylo myšleno co Frenku? Nepřijde ti to směšný?

    Tady asi bude jádro toho pudla …. je Vám jedno, co CFBA dělá nebo nedělá, ale přitom vypouštíte do éteru takové sračky .. Konstruktivní kritiku uvítám všema deseti, ale toto je jen trapnej hejt stejně jako v případě ankety. Čtete mezi řádky, nezajímáte se o dění v asociaci, nevíte o práci, kterou odvádíme vůbec nic a řešíte slovíčkaření …

    Doporučím sledovat nejen web, ale přečíst si zápisy z jednání. Tak se dozvíte mnohem víc a věřím, že si ušetříme čas všichni. Tady je odkaz, mj. uvedený celou dobu na webu https://drive.google.com/drive/folders/1Ych2NBybzDW61Lz9voP50XlSlP8ftNH6

    Teď konkrétně k Houtově kritice, zmíněnému slovíčkaření hezky postupně,

    1. cituji “nikde jsem si nevšimnul žádného prohlášení ve stylu „Hledáme pořadatele MČR“ nebo alespoň vypsání nutných podmínek potřebných pro pořádání MČR. Někdo snad ano? Oslovila snad asociace nějakým způsobem komunitu, pořadatele a vůbec všechny s tím, že by chtěla udělat MČR, tady jsou podmínky a kdo by chtěl, může se přihlásit? Nevím nic a přijde mi to opět zatraceně podivný, dokonce až zásadně neseriózní”

    ODP: Správně sis všiml, žádné prohlášení nepadlo, jelikož CFBA žádného takového pořadatele nehledala! Tudíž nemusela logicky nikoho oslovovat. Opakuji, že došla jedna žádost, hurá za to, kterou jsme diskutovali, ověřili si schopnosti a historii pořadatele a dali jim zelenou. Toť vše. Nechápu, co je na tomto neseriózní, opravdu ne.

    2. cituji “Ovšem to podání, proboha proč? Stanovené podmínky, došlé žádosti, schválení? Vždyť jste si sami úplně hloupě naběhli. Kdybyste jen napsali, pojede se MČR v dirtu na Shibaku, 3x hurá, neřekne nikdo ani popel. Uděláte píčovinu a pak jsi smutný, že se někde rozmázne, že jste udělali píčovinu” kterou je zřejmě tento text “Výkonný výbor CFBA stanovil nutné podmínky potřebné pro pořádání MČR”

    ODP: Je zmíněné prohlášení onou píčovinou? To, že vůbec taková žádost přišla nás mile překvapilo a za sebe jen zmíním, že když už pořadatel, který má za sebou XY povedených ročníků takovou žádost podá, bere Asociaci, čti CFBA a její práci za jistou autoritu, což si osobně překládám tak, že to děláme dobře. Žádat nemusel a přesto to udělal. Toť jen na okraj.

    Druhá žádost, která přišla byla na pořádání MČR v minirampě. Opět uvedu, že pořadatel žádat nemusel a i tato žádost nás potěšila.

    Logickou úvahou tedy bylo, do příštích let i toto téma nějak uchopit a ošetřit. Nikoliv nařizováním povinností tak jak tomu bylo dříve za Éry p. Valenty, ale nastavením určitých standardů, které by taková akce měla splňovat a především možné míře podpory ze strany CFBA.

    Ano, přiznávám, že formulace této věty nevystihuje přesně to, co píšu, ale přijde mi to jako slovíčkaření.

    3. Divíte se, že trailsová scéna má nějakou asociaci úplně na salámu a radši si jde zajezdit na Vápno, když o vás nikdo nikdy pořádně neslyšel a když to nechytne za pačesy Saša, jedete roky nic než bomby (čti hovna) jako tohle?

    ODP: Když jsem se začal do CFBA angažovat, vysvětlil jsem ti pointu a změny, které by bylo dobré provést. To se nám po dlouhé době, X jednáních a zařizování oficiálně na jaře 2023 s přijetím nových stanov podařilo. Stejně tak od začátku svého působení vnímám a také deklaruji svou pozici ve výboru CFBA jako člověka, kdo bude bojovat za ostatní, chápej “mimo UCI” disciplíny stejně jako mlaďochy – juniory coby naši budoucnost. To dělám jak nejlépe dokážu … čtením a posloucháním historek o tom, jak je to na hovno, jak si na tom hrabeme a podobných hovadin, míra mé motivace padá k nule.

  6. frenk frantik says:

    Tím jsem Sašo myslel to, že někdo maká, aby se dostal na olympiádu a někdo třeba staví pumptracky za prachy nebo pořáda campy za prachy. Mě by stresovalo kdyby se mi nedařilo natrénovat nebo naplnit camp a nemít na složenky, proto se třikrát do roka zavřu do lesa a je mi docela šumák celá asociace. Nesleduju to, ztrácí to pro mě ducha toho freestylu, ale tak to mám ja a ostatní neřeším. Rád potkám i lidi, kteří to mají jinak. Co je na tom směšné? Kdyby to tady Hout nerozmázl tak nikde nic nekomentuju. Tady na webu se diskutuje.
    Doufám, že Hout taky bude reagovat a nevyřešili jste to po telefonu…
    UPDATE: Pokud sis pod oním businessem přestavil CFBA tak si nemyslím, že by z toho mála, co svaz nebo sponzoři do asociace dají, zbylo někomu do kapsy. FBMX je stále malé odvětví cyklistiky a tomu odpovídá i příspěvek svazu. Stejně jako u DB, inzerce něco hodila, ale na barák a bazén ne, což jsem ale napsal. Jsem mimo? Uveď mě prosím do obrazu.

  7. hout says:

    No jo Sašo, všechno si nám uvedl na pravou míru, všechno v cajku. Za všechno vlastně může jedna věta: „Výkonný výbor CFBA stanovil nutné podmínky potřebné pro pořádání MČR a na základě posouzení došlých žádostí pořadatelů schválil …” Ta věta totiž říká něco úplně jiného, než co jsi nám tady popsal. A to je ta píčovina, jedna chybná, hloupá věta. Kam až jsme se díky ní dostali. Přitom stačilo větu dát do řiti, napsat sorry, blbost, chyba, což se doteď nestalo. Škoda.
    Mimochodem, kdo to vlastně napsal a proč, když je to celé úplně jinak?
    Nakonec tedy, za mě sorry, že jsem se navezl do CFBA, ale dejte si kurva pozor, co a jak komunikujete, protože kdyby ta věta byla pravdivá, tak je to bota jako kráva a zatraceně neseriózní vůči scéně. Howgh.

  8. Kudr says:

    Hoši tady to je zas komedie. Ta jedna věta tady na checktrails vypadá blbě, to jako jo. Ale vy všichni tady nejlíp víte pro koho všeho to prohlášení bylo napsáno a jak se třeba funguje se svazem a dalšíma organizacema a jaký mají požadavky?

    Sám jsem se nechal trochu unést když jsem viděl že se MČR v BMX dirtu pojede na Shibaku. Ale zavolal jsem Sašovi a zeptal se ho jak to vlastně je. A kdybych ten telefon neměl tak se zeptám třeba přes mail na asociaci. Jeho situaci mu ani trochu nezávidím a tohle střílení od boku tady si fakt nezaslouží.

    Co si z toho odnáším já tak je to, že organizačně schopná parta bude pořádat MČR v dirtu. Jaký budou skoky, to se uvidí. A když to půjde tak se na to dojedu podívat.
    A můžu si pak třeba pohrávat s myšlenkou jestli bychom s Dirty Parks partou někdy někde na pěkným místě nezvládli pěknou dirtovou lajnu postavit a ve spolupráci s někým o to MČR třeba taky nezažádat….samozřejmě jedině za barák s bazénem:)

    Peace.

  9. Kvadrát says:

    Zdravím za Shibak crew,

    Letošní Contest je jubilejní dvacítka v řadě a tak přišel nápad okořenit to rozdáním titulů MČR v dirtu. Oslovili jsme s nápadem CFBA a oni nám vyhověli. Nebýt toho, tak MČR letos nejspíš není, stejně jako loni, předloni..

    Contesty děláme protože nás to baví a chceme aby ten náš “sport” byl trochu vidět a něco se dělo. Prachy z toho opravdu nemá nikdo z nás. Těch pár tisíc co se vydělá večer na baru jde 100% na provoz a údržbu areálu.

    Skoky budou takový, jako vždy, rovná lajna 4 velkej dirtů. Je to dirt, ne trailsový ježdění, proto by ty skoky měly i něco odpustit a umožnit dojet celou lajnu i po ne zcela čistým dopadu. Samozřejmě, že se budeme snažit, aby bylo vše naladěný na max. Počítám, že od srpna budou skoky v šejpu v podstatě ve finální podobě. Rádi si necháme i poradit co vylepšit.

    Pojede se MČR v dirtu BMX a MTB (otevřené, není asociace a svaz cyklistiky toto naštěstí moc nezajíma). Po celý den poteče pivko, večer živá hudba, 4 kytarový kapely, párty až do rána.

    Držte nám palce, děláme to Vás všechny.

  10. Petr Pann says:

    Pic
    Trochu odjinud…
    Jsem zahradník, co klukům přes 18 let pomáhá s chodem parku, nikdy sem nejezdil, neskákal. Baví mě to jako diváka a tak hezky jako já to nikdo neposeká, bydlím už jinde a i tak si najdu čas a jedu jim přes půl republiky dát ruce k dílu. Chci jen napsat že jim o prachy fakt nejde. Bylo to na blint ze stěku u píva a ono to vyšlo. Nic vc. Nějaká legislativa okolo bejt asi musí. Jen jim prosím nemějte za zlé, že na to klukům kejvli. Nás to nakoplo k tomu, že to za těch 20 let v řadě to bude estě Vo chlup víc pompézní než kdy jindy. Náš park má duši, tak hoďte pár chyb a postupů co mohli nebo měli bejt jinak, za hlavu a doražte ať si uděláte svůj názor a ať vidíte, co práce za náma za těch 20 let je.

  11. hout says:

    Kluci ze Shibaku, tenhle článek je o nešťastným způsobu komunikace CFBA, nic víc, nic míň. Na vás nijak nemířil, není potřeba se ospravedlňovat nebo cokoliv.
    Je dobře, že něco děláte, že se pojede MČR v dirtu, respekt za to.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Calculate *